Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Česko je nemocný muž Evropy, je v pasti průměrnosti, napsal deník Die Welt

Česko je nemocný muž Evropy, je v pasti průměrnosti, napsal deník Die Welt

13.11.2023 15:24
Autor: ČTK

Hospodářský model České republiky je zastaralý, země je lapena v průměrnosti. Na svém webu to napsal německý deník Die Welt, podle kterého je skutečně nemocným mužem Evropy právě Česko, které se jako jediné z členských zemí Evropské unie nedokázalo zotavit z ekonomických dopadů pandemie. Česko proto podle listu slouží jako varování před tím, co hrozí i Německu.

Stav české ekonomiky a její vyhlídky jasně ukazuje postoj automobilového koncernu Volkswagen, který prozatím odložil rozhodnutí o dalších evropských místech pro výstavbu obří továrny na baterie do elektromobilů. Česká republika, která má o takzvanou gigafactory velký zájem, nabízela zónu v Líních u Plzně. "Toto rozhodnutí vyvolalo v Česku zklamání, ale odpovídá (celkovému) obrazu," napsal Die Welt o projektu, který česká vláda považovala za jeden ze svých hlavních.

"Po takřka dvou desetiletích dohánění už hospodářství mnoho let jen sotva roste a ekonomové varují, že hospodářství bez zásadních změn ztratí kontakt s ostatními evropskými zeměmi," uvedl deník. "Ve skutečnosti je to nyní Česko, kdo je skutečně nemocným mužem Evropy," poznamenal. Termín nemocný muž Evropy byl dlouho spojován s Německem, které se v 90. letech dlouho ekonomicky vyrovnávalo se svým znovusjednocením. Toto spojení v posledních měsících některá média znovu využila, aby tak poukázala na to, že Německu se nyní ve srovnání s jinými státy ekonomicky nedaří.

Na předpandemickou úroveň se Česko podle ekonomů Mezinárodního měnového fondu (MMF) letos nedostane. Odborníci navíc i pro nadcházející rok předpovídají Česku slabý hospodářský růst. Die Welt vypočítává několik faktorů, které lze připsat na vrub slabého zotavení z pandemie, jako je mimo jiné nedostatečně energeticky efektivní výroba českých firem a také příliš brzké zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou (ČNB), což zadusilo ekonomiku.

"To vše jsou ale jen přechodné faktory. Narážejí ale na hospodářství, které už roky bojuje se slabým růstem. Neuspokojivý vývoj posledních let je ale nyní přivedl do centra pozornosti mnoha pozorovatelů," uvedl německý deník. Upozornil také, že podle Hospodářské komory ČR hrozí Česku past středních příjmů, kdy země uvázne mezi konkurencí chudších států s nižšími mzdami a vysoce technologicky vyspělými zeměmi typu Německa.

"Varování před růstovou pastí zní zatím jako drama, které se snaží získat pozornost. Čína, Brazílie nebo Albánie jsou ekonomikami se středními příjmy. Česko naopak hraje jinou ligu. V celosvětovém srovnání je vysoce rozvinutou a bohatou průmyslovou zemí s příjmem na hlavu, který dosahuje 87 procent průměru EU," napsal Die Welt. Odborníci jako Kryštof Kruliš z Asociace pro mezinárodní otázky jsou ale přesvědčeni, že varování je namístě, protože česká ekonomika je příliš drahá, aby konkurovala zemím s levnějšími mzdovými náklady, ale ještě není dostatečně technologicky vyvinutá, aby udržela krok třeba s Německem.

Česku se tak zatím podle Die Welt nepodařilo přejít na výrobu s vyšší přidanou hodnotou, a růstový motor země tak ztrácí dech, což ukazuje vývoj po roce 2009. "Zatímco Německo ve zlatém desetiletí před pandemií dosahovalo rekordu za rekordem a Polsko rozšířilo svou hospodářskou sílu, Česko v ekonomickém dohánění ztratilo půdu pod nohama," uvedl deník s tím, že cíl vyrovnat se v blahobytu západní Evropě se Česku vzdaluje.

Deník poznamenal, že problémy České republiky jsou velmi podobné těm, kterým čelí i Německo. To podle ekonomů totiž k udržení prosperity bude potřebovat strukturální změny včetně ukončení podpory průmyslovým odvětvím, která nejsou v této zemi dlouhodobě životaschopná.

"Recepty jsou v Německu stejné jako v Česku. Více peněz do školství, do výzkumu a vývoje. Méně byrokracie. Investice do strojů, robotů a softwaru, který nahradí chybějící pracovní sílu," uvedl Die Welt. Dodal, že někteří ekonomové vidí i příležitosti, jako je přesun výroby z Číny.

 

Čtěte více:

Rozbřesk: ČNB v zápise signalizuje opatrnost při prvním poklesu sazeb, momentum jádrové inflace však viditelně slábne
13.11.2023 9:04
Zápis z posledního zasedání bankovní rady sice vysílá vesměs jestřábí ...
Ifo: Zásobovací potíže v německém průmyslu klesly téměř na předkrizovou úroveň
13.11.2023 11:46
Problémy německých průmyslových podniků se zásobováním výrazně polevil...
Rodina Kellnerových včlení svůj majetek včetně PPF do holdingu Amalar
13.11.2023 14:08
Rodina zesnulého Petra Kellnera zakládá společnost Amalar Holding, do ...
Týdenní výhled: Inflace otestuje výhled pro úrokové sazby, americký maloobchod neudrží tempo
13.11.2023 13:08
Mezi investory se upevnil názor, že další růst sazeb Fedu nepřijde a ...
Než otevře Wall Street: Boeing, Plug Power, HP
13.11.2023 13:13
Americké akciové indexy uzavřely pátek růstem, který táhly zejména tec...
OPEC zlepšil odhad letošní poptávky po ropě, ceny podle něj snižují spekulanti
13.11.2023 14:20
Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) dnes mírně zlepšila odhad let...

Váš názor
  •  
    15.11.2023 10:55

    Čekal jsem, že se vyjádří např. Orangutan, kterého je všude plno či VM, jakožto mluvčí Fialovi vlády, ale marně. Že by snad souhlasili s tím, že Česko má diagnózu a lékařské koncilium ze Strakovky ordinuje léky s diskutabilní účinností?
    kat
    • opr.
      15.11.2023 10:57

      ......Že by snad souhlasili s tím, že Česko má diagnózu a lékařské koncilium ze Strakovky ordinuje léky s diskutabilní účinností?
      kat
  • "tajemství"
    14.11.2023 11:40

    nikdo se nechce učit, nikdo nechce pracovat (max.4 dna a z toho 2 HO), státní správa slouží jako luxusní odkladiště a co je nejhorší se tu rozmohl jakýsi nárokový socík, každý si myslí, že má "nárok" na bydlení, na 130% průměrného platu, na 6 týdnů dovolené, ale co před tím proto udělá se nikdo neptá :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    14.11.2023 11:30

    No tak jsme prostě Protektorát Říše, no, ovšem poučovat nás, že nemáme produkci s vyšší přidanou hodnotou, když Němci dělají vše proti tomu aby jim zde náhodou nevyrostla konkurence, mi připadne jako hanebné pokrytectví. Protože vím o čem mluvím, nebýt Střední Evropy, bylo by Německo poloviční Říší, zde vyrábíme průmyslovou podstatu, na kterou oni nabalí logo Made in Germany. Jak říkám, drzost, takto komentovat.
    tikitom
  • Recept
    14.11.2023 11:26

    na uzdraveni je jediný. Tržní přístup a zbavení se novodobé centrálně řízené RVHP odtržene od reality.
    kat
  • Tož tak
    14.11.2023 11:12

    Co se dá dělat. Experiment řízení ČR z EU se nepodařil a budeme ho muset ukončit. Do školství do výzkum se hází prachy 25 let a bez výsledků.
    HenryFord
  •  
    13.11.2023 18:03

    S vládou která škodí kudy chodí a zejména s premiérem který chodí hladit hrochy do Afriky místo toho aby řešil problémy Česka, jsme nemohli nic jiného očekávat.
    juniper
  •  
    13.11.2023 17:17

    nj to jsme potrebovali , analyzu nejakeho pisalka , nebyt toho tajtrdlika s nutelou tak si na nas v nemecku ani nevzpomenou bo maji svych problemu az nad hlavu
    X.Y.Z
  • Die Welt zcela mimo mísu
    13.11.2023 16:03

    V posledních letech si ekonomové zvyklizývat "strukturální reformy". Ve skutečnosti je problém v nízké konkurenceschponosti, nepružném trhu práce a příliš nákladné byrokracici a sociální síti. Tomu nepomůže investovat do školství. Škoství je stejně neproduktivní jako celá veřejná sféra. Ať raději studetn stráví rok v zahraničí! To se naučí do života víc. Ani masivní veřejná podpora výzkumu a investic. Stát neví kam a jak investovat. Vždyť nedokázal řídil ani Českou poštu v době, kdy se zasíláním a rozvodem zásilek v pohodě živí mnoho firem po celém světě. Otevřít a uvolnit trh opráce, propouštění, nižší odstupné, nižší podpora, nižší sociální dávky, nižší podíl státního důchodu na důchodových příjmech, stabilní měna, přiměřené přirozené úroky, podpora podnikateslkéhoducha a vést děti k samostatnosti a podnikavosti a konkurenceschopnosti.
  •  
    13.11.2023 15:38

    co je to za blábol???" příliš brzké zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou (ČNB), což zadusilo ekonomiku". Jedna z nejvyšších inflací a měla ji ČNB nechat bublat asi jako u Turků....že...z důvodu vysoké inflace klesly reálné mzdy a úspory a naopak firmy dokázaly se napakovat a marže zvýšit.....a pokud k tomu zmínéme nízkou nezaměstnanost, tak to tedy to údajné brzké zvyšování sazeb "skutečně" zadusilo ekonomiku....
    abc1
    • nahodou ta posledni veta je udernicky inovativni
      13.11.2023 15:55

      někteří ekonomové vidí i příležitosti, jako je přesun výroby z Číny.
      eple
Aktuální komentáře
29.04.2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:04Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y