Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přežití pražské burzy závisí na zásazích politiků do firmy ČEZ, řekl její šéf

Přežití pražské burzy závisí na zásazích politiků do firmy ČEZ, řekl její šéf

15.01.2024 15:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Přežití pražské burzy závisí na zásazích politiků do polostátní energetické skupiny ČEZ, řekl dnes v rozhovoru s agenturou Bloomberg generální ředitel burzy Petr Koblic. Obrat hlavního indexu PX se od vrcholu v roce 2007 snížil do konce loňského roku o 87 procent. ČEZ je největší veřejně obchodovaná společnost východního křídla EU. Jeho tržní hodnota se pohybuje kolem 514 miliard . Česká vláda se snaží posílit kontrolu nad energetikou. Ohledně svých plánů mlží, ale hrozí, že nakonec dojde k rozdělení energetické firmy a vyřazení její části z trhu, napsala agentura.

Po odeznění energetické krize stát "nemá důvod" stahovat ČEZ nebo jeho část z burzy, konstatoval Koblic. Vládu vyzval, aby přestala usilovat o vlastnictví dalších elektráren. Apeloval na ni dále, aby prodala část svého 70procentního podílu v ČEZ, a pomohla tak omezit rozpočtový deficit a oživit obchodování na burze.

PX 1

Bez akcií ČEZ by byla pražská burza podle Koblice pravděpodobně vyřazena z indexů rozvíjejících se trhů a překlasifikována na méně rozvinutý okrajový trh, což by vyvolalo odliv desítek miliard eur. Politici se podle něj nyní od takové možnosti zřejmě odklánějí.

"Celá debata o tom, zda by vláda měla vykoupit menšinové podíly ČEZ, byla naprosto scestná," uvedl Koblic. "Nejhorším scénářem, kterému nyní trh čelí, je nějaké rozdělení, kdy by jedna část společnosti ČEZ zůstala na burze, případně s mnohem vyšším objemem volně obchodovaných akcií, zatímco druhá část by byla z burzy vyřazena," řekl.

Pražská burza v posledních letech zažila několik odchodů, včetně výrobce léků Zentiva, telekomunikační skupiny O2, těžaře uhlí New World Resources (NWR) a vysílací společnosti Central European Media Enterprises (CME).

PX2

Ve snaze pokles zpomalit spustila platformu Start pro malé společnosti, která od roku 2018 hostila 15 primárních veřejných nabídek akcií (IPO). Jeden z jejích členů (firma Gevorkyan) se nedávno přesunul na hlavní trh a další společnost má následovat. Koblic doufá, že tento trend povzbudí ke vstupu na burzu více start-upů. Vláda by podle něj měla zvážit i IPO pražského mezinárodního letiště ze strategických důvodů si přitom ponechat většinový podíl.

"Lidé stále říkají, že vláda by mohla posílit kapitálový trh tím, že bude uvádět více aktiv," řekl Koblic. "Ale kromě zbytku ČEZ a letiště toho není moc co nabídnout," dodal.

Kvůli spekulacím o různých variantách reorganizace a jejich potenciálním dopadu na investory a burzu vykazují akcie ČEZ od poloviny roku 2022 větší výkyvy než akcie jiných firem. Dnes kolem 13:30 SEČ si akcie energetické firmy připisovaly 0,2 procenta na 956 . Od svého patnáctiletého maxima dosaženého v loňském roce klesly o zhruba 20 procent.

Pokles obratu pražské burzy od roku 2007 o 87 procent kontrastuje se 24procentním růstem amerického indexu S&P 500 a 76procentním růstem hlavního indexu polské burzy.

px3 

Zdroj: ČTK, Bloomberg

 

Čtěte více:

Dezinflaci jen tak něco nezastaví, spolu se silným růstem by měla pomáhat akciím
15.01.2024 11:58
Inflace bude dále klesat, a to způsobem, který by již v březnu mohl Fe...
Největší značka, o které jste nikdy neslyšeli, se dostává před Teslu
15.01.2024 13:43
Podle Bloombergu o sobě čínská automobilka sama hovoří jako o „největš...
Ceny bydlení v ČR se v poměru k EU ve 3. čtvrtletí vyvíjely mírně lépe
15.01.2024 12:05
Ve třetím čtvrtletí minulého roku ceny bydlení v České republice mírně...

Váš názor
  •  
    16.01.2024 12:48

    LOL se tu zas slezli plivači :D . Majitelem BCPP je Boerse AT, která evidentně nemá zájem o nějaký její rozvoj - proč by si měli budovat konkurenci? Stačí se podívat na ten středověk: Jaké tituly svítí na akcie.cz, v jakém stavu je Patria, v jakém stavu jsou kurzy.cz Totální zastaralost, žádná osvěta, podprůměrnost českých businessmanů, ekonomická negramotnost českých občanů, co by si tak nejraději nechali utírat zadek státem a jenom kritizovali. Kapitolou samou pro sebe je ztráta kreditu burzy díky titulům typu Orco, NWR. To víckrát nechceš. Problém je jednoduchý: Negramotnost + nezájem. A ČEZ je puhopouhá výmluva.
    Gyroskop
    •  
      16.01.2024 13:19

      zrovna ta udajna zastaralost uvedenych webu mi naprosto vyhovuje a libi se mi, na akciovej web je to spis velky+ nez minus. Fakt nepotrebuju dalsi neprehlednou megaresponzivni s*acku kde budu mit na monitoru 5 tlacitek, 10 radku textu a mezi nima palcovy mezery..
      Ai-kun
      •  
        30.01.2024 16:30

        Ai-kun naprostý souhlas. Vylepšení bývá mnohdy na škodu. Sáhne se do něčeho co slušně a předvídatelně funguje. Viz mnohá "vylepšení" int. bankovnictví. Jinak gyroskop opomněl KIT Digital, ECM, AAA ale i Zentiva, CME, Kyslík co odešly. Patria broker jde celkem dobře ale nejzmáklejší to měla Č. spořitelna - Brokerjet, kde šlo měnit částečně uspokojený pokyn za stejný peníz, přehled o poplatcích za služby, šlo i zadat všechno nebo nic. Vše ale zkazil odchod, kdy převod titulů (pokud to bylo jinam než vnucený broker) trval přes rok. To byla hanebnost. Osobně již ČS nikdy více...
        karel777
  •  
    16.01.2024 11:39

    Při pohledu na potřebu budoucích astronomických investic do ČEZ, které zaplatí daňový poplatník resp. odběratel ele, si stále častěji kladu otázku proč a k čemu ČEZ potřebujeme. Za současného stavu propojeného trhu EU je lhostejna země původu ele. Tak ci tak za ni zaplatí odběratelé cenu z Lipska. Napadá mě jeden důvod - soběstačnost ČR. Ale k čemu, když se soběstačnost snížila např. ve výrobě vepřového masa se z 94,5 % v roce 2003 na 43,2 % v roce 2020, ve výrobě drůbežího masa z 92,0 % na 59,8 %, másla ze 126,6 % na 71,6 %, jablek ze 100,2 % na 79,9 % a zelí ze 77,5 % na 56,7 %, atd. a nikomu to tzv. žili netrha? Nebylo za této situace ČEZ nechat přirozenou cestou zbankrotovat vyhladověnim od penězovodu veřejných financí a za ušetřené biliony pořídit něco do budoucna neztratoveho?
    kat
    •  
      16.01.2024 12:06

      vždy přmýšlím, zda jsi opravdu tak hloupý. A třešničkou je, že stejně akcie nekupuješ, jen žvaníš.
      Velkamedvědice
      •  
        16.01.2024 12:54

        Fakt nechápeš, že češi jsou podprůměrní lůzři, co neumí podnikat, mají ve všem b*rdel? Tohle na ÉÚ nehaž. Nebo začni podnikat, prosaď se na mezinár. trzích a plať zaměstnancům německý prachy. Za tu samou práci LOL. Je to jednoduché. :D:D Už máš nějaký štoky? Jedeš futra? Krypto? Vopice? Nějaký forexy? Komodity, deriváty? Nebo aspoň z lehka nějaká ETFka? Furt NIC,co :D
        Gyroskop
        •  
          16.01.2024 13:24

          To nebylo na medveda bych rek :o) a asi na tom neco je, a proto taky mame i vladu slozenou z neschopnejch luzru.. jakej narod, takovy vedeni, zrcadlo..
          Ai-kun
          • miláček
            16.01.2024 13:36

            Přesně. Ono to lidi vytáčí, ale jak píšeš, jen zrcadlo a větší možnosti.
            Velkamedvědice
      •  
        16.01.2024 12:18

        A co tak argumentacne negovat mnou napsané? Nebo jsi v případě ČEZU ve střetu zájmů? Včera jsi jásal nad levným plynem. Jásal by jsi stejně v případě levné ele?
        kat
        •  
          16.01.2024 14:11

          Elektřina je teď drahá kůli tomu, že před šokem v r.2021, způsobeným ne green dealem, ale vyděračstvím ze strany dodavatele plynu. Distributoři měli nakoupeno hlavně přes spoty/short kontrakty. Pak ti přeživší panicky vlezli do longů za vysoké ceny. A vlastně, umíš si dohledat aktuální spot/long ceny plynu a elektřiny/plynu? Jaká je dnešní cena longů v Lipsku? Jaká je cena futures plynu na dejme tomu na Q3/24?
          Gyroskop
          • Gyroskop
            16.01.2024 14:39

            Nerozumíš tomu. https://www.denik.cz/byznys-kafe/byznys-cafe-ceny-energii.html https://www.newstream.cz/nazory/lukas-kovanda-stiznosti-na-drahou-elektrinu-adresujte-bruselu-ne-fialovi
            kat
            • Re: Gyroskop
              16.01.2024 14:55

              Kovanda je vsem k smichu. Za sve lzi a manipulace proavidelne schytava cocku na twitteru, kde ho ti, co tomu rozumi setrou konstruktivnimi argumenty. Napr komicke obelhavani ohledne toku plynu pres entry point v Lanzhotu, kte nebyl shopen dolozit jeho slozeni (tece tam WAG, swapy, Gas4Netem rezervovane kapacity na Slovensku). Kovanda je tak akorat buresova onuce, takovy ekonom lidu. A fundamenty jako CAPEX, pocet/vyteznost novych nalezist a jejich breakeven prices, vybrakovana naleziste antracitu v Evrope, neexistence alternativy k Turowu, exponencialne se zvysujici poptavka v 4miliardove casti sveta, energy mix + vystavba nefosil zdroju v Cine, zmena strategie v Indii, masivni investice v SAE jsem uz zminoval. Znovu to uvadet nebudu, jeto jako hazet perly sv... Dtto ta trapna lez ohledne cen plynu vs green deal. Ty grafy ohledne skrceni dodavek / vysavani zasobniku plznu Pyckem uz v cca. Q2/2021 jsem uvedl.
              Gyroskop
              • Na kurzech Kovandu berou
                16.01.2024 20:06

                https://www.kurzy.cz/zpravy/754965-duchody-u-ustavniho-soudu-experti-uz-nejpozdeji-od-podzimu-museli-vedet-ze-inflace-v-lednu-2023/#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
                kat
              •  
                16.01.2024 18:06

                Problém nemá Kovanda, ale lidé v energetické chudobě.
                kat
            • Multikomik
              16.01.2024 14:49

              ž na to, že on psal, proč zdražila, ne proč bude v budoucnu zražovat, nesnaš se to pochopit..A zvtého tisku..Proč Čechům zdražuje elektřina Tento růst cen silové elektřiny v řádu stovek procent odráží několik faktorů. Zejména se jedná o dopady války na Ukrajině a odstřihávání podstatné části EU od relativně levných ruských energií, zejména plynu
              Velkamedvědice
              •  
                16.01.2024 18:04

                Bruselsky zelený socialismus neokecas. Jeho výsledek je vždy stejně mizerný bez ohledu jeli zelený nebo rudý.
                kat
                • Zase
                  16.01.2024 18:07

                  se trapně vykrucuješ, ruská zrůdičko???
                  Velkamedvědice
                  • Re: Zase
                    16.01.2024 18:13

                    Bohužel, ten dotační socialismus a zavádění levicovych myšlenek Greedealu, centralismus sovětského typu, povolenkove regulace, zpolitizovani energií, atd. nese a ještě ponese kyselé ovoce.
                    kat
                    •  
                      16.01.2024 18:16

                      To jistě. Ale o tom sem nemluvil , ani já. ani on. Ty prostě nemáš páteř lezeš rusům do zadnice, tak počátel energetické krize popíráš, atejně jako si lhal, že rusové nesnížili jedničku na 40 procent. Tobě je to jedno odkud, hlavně, že levně. Klasická prodejná čůza. A ano, teď GD a poplatky za distribuci zdraží. Což nebylo tématem.
                      Velkamedvědice
                      •  
                        16.01.2024 19:41

                        Ano. U mě má prioritu trh, nikoli politika. Neboť v systému, ve kterém rozhodovala politika, centralismus, dotace, regulace aj. jiné nešvary už jsem jednou žil a podruhé už o něco takového nestojím.
                        kat
          • Gyroskop
            16.01.2024 14:23

            Neumí a kdyby uměl, neudělá to. A kdyby to uděla, zapře to, tak jak zapře čecha před rusem. Já mu to už tolikrát s těmi spoty vysvětloval...i ze závěrnou elektrárnou..
            Velkamedvědice
            • Re: Gyroskop
              16.01.2024 14:36

              A pochopil to ministr Sikela? Už ví, jaký je rozdíl mezi závěrnou a závětrnou elektrárnou?
              kat
              •  
                16.01.2024 14:45

                Opět reakce hodna tvého IQ, on spletl název, ale na rozdíl od tebe věděl, která bije
                Velkamedvědice
        • multipodvodník
          16.01.2024 13:41

          Kecy neakcionáře jak to vidí akcionář?? Tak si představ, že i elektrika slevnuje a sem tomu rád. Teď ji podepisuju za 3300... Nejsen ty, abych prodal za pár grošů rusům babičku. Vysvětlovat tobě cokoliv je naprosto marné, začneš lhát, vykrucovar se měnit téma. A ne tenhle tvůj blábol sem reagoval už na ČEZ. To je jako reagovat na tvůj nápad, zakázat podnikatelům zákonem zkrachovat. Pochop konečně, že si lůzr, co opakuje jen hesla, proto neobchoduješ...
          Velkamedvědice
          • Re: multipodvodník
            16.01.2024 14:32

            Prostě jsi ve střetu zájmů. Tvůj názor na ČEZ se pouze odvíjí od velikosti vlastní hamiznosti, kterou na plynu nemáš důvod projevovat. Pokud je člověk v pozicí je zákonitě neobjektivní.
            kat
  •  
    16.01.2024 11:13

    To je Ftipné. Arogantní koblížek Koblic "vyzývá vládu"
    Ullsperger
  • To by se vládě přivřela vrátka
    15.01.2024 23:13

    A nemohli by ten ČEZ vykrádat
    štíreček
  •  
    15.01.2024 16:54

    Diletanti ve vládě vůbec neví co mají s ČEZ dělat, stejně neví jak tomuto státu vládnout. Veškerá rozhodnutí směřují pouze k udržení koryta, bez ohledu na katastrofální důsledky pro stát.
    juniper
    •  
      16.01.2024 12:05

      A proč to nevezmeš, odborníku?
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data