Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nová fáze jaderného tendru ČEZ: Až čtyři jaderné bloky místo jednoho, a to od EDF či KHNP. Westinghouse nesplnil podmínky

Nová fáze jaderného tendru ČEZ: Až čtyři jaderné bloky místo jednoho, a to od EDF či KHNP. Westinghouse nesplnil podmínky

31.01.2024 15:11, aktualizováno: 31.1. 16:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Tendr na výstavbu nového jaderného bloku v lokalitě Dukovany se dostává do další fáze. Vláda rozhodla, že vyzve účastníky výběrového řízení k předložení závazných nabídek na výstavbu více jaderných bloků. Díky tomu bude moci stát zajistit v budoucnosti občanům a firmám bezpečnost a stabilitu dodávek elektřiny za dostupné ceny. V důsledku tohoto rozhodnutí také dojde k posunu termínu pro dokončení tendru až o tři měsíce. Na nové nabídky tak budou mít dva uchazeči čas do 15. dubna. Vláda na svém jednání rozhodla i o tom, že v další fázi tendru budou osloveni jen dva účastníci, a to francouzská společnost EDF a korejská KHNP. Firma Westinghouse nesplnila nutné podmínky.

"Rozvoj a posílení jaderné energetiky jsou klíčové pro zajištění dostatku elektřiny za přijatelné ceny, což je základem pro zachování prosperity ČR," uvedl předseda vlády ČR Petr Fiala a zdůraznil, že jedním z hlavních úkolů jeho kabinetu je úspěšné dokončení tendru na výstavbu nového bloku v Dukovanech. "Je ale potřeba rozhodnout také o tom, kolik nových jaderných reaktorů si od vybraného dodavatele necháme dodat. Dosavadní průběh tendru ukazuje, že dodávka více reaktorů současně by nám mohla zajistit nižší cenu až o jednu čtvrtinu u jednoho reaktoru. Proto jsme se rozhodli požádat uchazeče, aby nám předložili závazné nabídky na dodávku až čtyř nových jaderných reaktorů. Na jejich základě potom vybereme dodavatele a rozhodneme, zda si necháme postavit více reaktorů, nebo ne," doplnil premiér.

"Z dosavadního průběhu tendru vyplývá, že při objednání více reaktorů současně by se mohla cena za blok snížit až o 25 procent. Umožní to úspory z rozsahu a optimalizace procesu výstavby," popsal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že větší objednávka znamená také více zakázek pro český průmysl, na jehož maximálním zapojení do realizace projektu vláda soustavně pracuje. "Potřeba vybudovat více jaderných reaktorů navíc vyplývá i z vývoje naší energetiky. V příštích desetiletích dojde k výraznému růstu spotřeby elektřiny, do roku 2050 až o dvě třetiny. Vedle obnovitelných zdrojů energie nám tento nárůst spotřeby umožní pokrýt právě jaderná energie jako spolehlivý nízkoemisní zdroj," dodal ministr.

Vláda proto schválila dodatek k první prováděcí smlouvě, který umožní požádat dodavatele o předložení závazných rámcových nabídek, ale také mírně upraví harmonogram tendru. "Díky dnešnímu rozhodnutí budeme mít už na konci května jasno o konečné ceně pro případnou výstavbu více reaktorů a získáme potřebné záruky. To zlepší naši vyjednávací pozici a eliminuje riziko prodražování. Dodatek první prováděcí smlouvy s investorem, který jsme dnes na jednání vlády schválili, umožní také přesněji určit cenu pro možnou výstavbu a zvýší transparentnost celého procesu," řekl dále ministr financí Zbyněk Stanjura a doplnil: "K financování tohoto projektu vznikne mezirezortní pracovní skupina."

Původně měl investor předložit vládě vyhodnocení nabídek jednotlivých uchazečů do 15. února a následně měl mít kabinet lhůtu 50 pracovních dní na posouzení vybraného postupu z hlediska bezpečnosti. To se nyní mění, dodavatelé budou mít do 15. dubna lhůtu pro předložení závazných nabídek. ČEZ bude mít následně měsíc a půl čas na vyhodnocení nabídek, na konci května jejich pořadí předá vládě a kabinet následně do konce června přijme rozhodnutí k navrhovanému výběru dodavatele z pohledu bezpečnostních zájmů státu. Tento časový posun ale neovlivní záměr uvést první blok do provozu do konce roku 2036.

"Velmi si ceníme toho, že se výběrového řízení na nový blok v Dukovanech zúčastnili hned tři významní světoví dodavatelé, a děkujeme jim za jejich zájem. Celý tendr i díky nim pokračuje férově a spravedlivě tak, abychom dostali co nejlepší nabídku za co nejlepší cenu. Se všemi třemi uchazeči spolupracujeme i v ostatních oblastech jaderné energetiky," řekl generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Vláda dnes rozhodla také o tom, že v rámci tendru budou dále osloveni pouze dva uchazeči, jejichž finální nabídka obsahovala požadované a pro hodnocení potřebné náležitosti. Jde o firmy KHNP a EDF. Nabídka předložená společností Westinghouse nutné podmínky nesplnila, především její nabídka není závazná, a nemůže tedy být srovnatelně vyhodnocena.

S výstavbou více bloků počítají i strategické dokumenty vlády k energetice. Dva nové boky by podle nich mohly vzniknout v Dukovanech a dva v Temelíně.

Projekt nového reaktoru by měl být největší investicí Česka v novodobé historii, podle dřívějších prohlášení vlády i ČEZ má jeden nový reaktor stát asi 160 miliard Kč v cenách z roku 2020. Nabízené ceny dnes zástupci vlády odmítli komentovat.

Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně 1000 megawattů (MW), jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 MW stojí v Dukovanech na Třebíčsku. Vedle nových klasických reaktorů ČEZ připravuje také stavbu malých modulárních reaktorů. První z nich by měl vzniknout v Temelíně.

Zdroj: MPO; ČTK

 
 
 

Čtěte více:

Arbitráž začala posuzovat nárok ČEZ vůči Gazpromu, jde o více než miliardu Kč
21.12.2023 13:21
Energetická skupina ČEZ zahájila ostrou fázi arbitráže vůči ruskému Ga...
Pavol Mokoš: Tři vítězné sektory v USA a vyhlídky pro ČEZ
22.01.2024 14:22
Vývoj na amerických trzích letos navázal na konec loňského roku, uvádí...
Vítr na ČEZ: Záměr 100% kontroly státu ještě za této vlády ministr Rakušan rychle dementoval, akcie se posunuly výše
30.01.2024 11:09
Rozruch mezi investory a dalšími účastníky kapitálového trhu způsobil ...

Váš názor
  • A co to jsou ty dostupné ceny elektřiny
    31.01.2024 16:25

    Fialko???
    štíreček
  •  
    31.01.2024 16:00

    Zajímavé srovnání. Americké stíhačky a čtyři bloky jaderné elektrárny jsou srovnatelné jak cenově, tak i časově.
    juniper
    • Slibem nikoho nezarmoutíš
      31.01.2024 16:20

      Výstavba nového zdroje Flamanville 1600MWe na pobřeží Lamanšského průlivu začala koncem roku 2007 a podle původních plánů měl být reaktor spuštěn v roce 2012. Nový termín spuštění - rok 2024. Více i o exlozi původně schválených nákladů na https://cs.wikipedia.org/wiki/Jadern%C3%A1_elektr%C3%A1rna_Flamanville. Dalšího komentáře netřeba.
      Harpagon První
    •  
      31.01.2024 16:10

      Zajímavé. Někteří přispěvatelé jsou už ve 4 odpoledne zlitý jako mužici...
      STX
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data