Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roubini: Řecko je pro budoucnost eura problém, Španělsko však katastrofou

Roubini: Řecko je pro budoucnost eura problém, Španělsko však katastrofou

27.01.2010 12:24
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Pro budoucnost hospodářské a měnové unie je nebezpečnější Španělsko, než nynější problémy kolem Řecka. Na ekonomickém fóru v Davosu to uvedl profesor newyorské univerzity Nouriel Roubini. „Není to otázkou tohoto roku, ale v horizontu dvou let by se mohly objevit velmi vážné problémy pro budoucnost eurozóny,“ uvedl Roubini. „Je to rostoucí riziko,“ dodal. V rámci eurozóny podle něj budou akcelerovat dvourychlostní problémy silného jádra a slabých „okrajových“ zemí, z nichž některé by mohly opustit měnovou unii,“ uvedl Roubini s tím, že pro eurozónu může jít o první skutečně vážný test.

Ekonomiky Řecka a Španělska jsou podle Roubiniho ohroženy fiskálními nerovnováhami a postupnou ztrátou konkurenceschopnosti. Členství v eurozóně po ně znamená, že dále nemohou cestou oslabování měny podporovat svůj export, zvláště nyní při potřebě překonat recesi. Španělsko je podle Roubiniho pro stabilitu eurozóny mnohem větší hrozbou, než Řecko, protože se jedná o čtvrtou největší ekonomiku uskupení s vysokou nezaměstnaností a slabším bankovním sektorem. „Řecko je pro eurozónu problém, Španělsko však katastrofou,“ uvedl Roubini. Míra nezaměstnanosti ve Španělsku se nyní pohybuje na 19 procentech, více než dvojnásobku průměru zemí EU.

Riziko spojené se schopností splácet své dluhy Roubini označil na nový fenomén, který bude ekonomikám komplikovat jejich cestu z hluboké recese. Riziková prémie řeckých vládních dluhopisů vůči německým bundům přesáhla 300 bazických bodů. „Masivní fiskální problémy se týkají většiny vyspělých ekonomik, avšak nic s nimi neděláme,“ podotkl Roubini. Japonsko, kterému včera agentura S&P snížila výhled na udržení ratingu, je podle něj prozatím schopno financovat svůj dluh z domácích úspor, do budoucna jej však dle Roubiniho čeká útěk od jenu, který vyžene vzhůru náklady na dluh, což tvrdě dopadne na ekonomiku. Názor Roubiniho ohledně Španělska a Řecka ostře kontrastuje s vyjádřením šéfa ECB Tricheta, který označil za „absurdní hypotézu“ myšlenku na výstup Řecka z měnové unie.

K nynějším problémům Evropy s destabilizací eura nachází však Roubini analogii také ve Spojených státech. „I v USA existují problémy na úrovni jednotlivých států, stačí se podívat na Kalifornii, která je ve své podstatě v bankrotu,“ uvedl. Hospodářský růst podle Roubiniho znovu zpomalí s nástupem druhé poloviny letošního roku. Zopakoval, že předpokládá pomalé a mělké oživení, které povede ke korekci akciových trhů. Ne jejím prahu stojíme podle Roubiniho právě nyní. „Neočekávám žádné testování minim, jakých jsme byli svědky v březnu loňského roku. Půjde o výraznější korekci ve druhé polovině roku 2010,“ předpovídá Roubini (více také zde).


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data