Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OPEC: Ceny ropy by kvůli biopalivům mohly prudce vzrůst

OPEC: Ceny ropy by kvůli biopalivům mohly prudce vzrůst

06.06.2007 11:55
Autor: ČTK

Londýn 6. června (ČTK) - Snaha západních zemí udělat z biopaliv alternativní zdroj energie by se mohla vymstít v podobě prudce zvýšených cen ropy. Řekl to britskému listu Financial Times generální tajemník Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Abdalláh Badrí. Ropný kartel by v reakci na hromadný přesun k biopalivům musel zvážit snížení investic do nové těžby, řekl Badrí.

OPEC varovala před příklonem k biopalivům v době, kdy se Spojené státy a Evropa snaží využít plodin jako kukuřice nebo řepky k výrobě etanolu nebo bionafty, náhražky benzinu. Západní země jsou k tomu vedeny jednak touhou zmírnit závislost na dovozu ropy a posílit svou energetickou bezpečnost, a jednak snahou snížit emise oxidu uhličitého, a bojovat tak proti globálnímu oteplení.

OPEC se již dříve vyjadřovala vůči alternativním zdrojům skepticky. Badrího poznámky jsou však prvním jasným varováním, že kartel bude v případě nepříznivého vývoje podnikat kroky na obranu svých zájmů.
"Jsou opravdu znepokojení. OPEC bude i nadále investovat, vzhledem k biopalivům na horizontu však možná nebude investovat dost," řekl Julian Lee z londýnského Centra pro globální energetická studia. "Je to pro ně obtížná situace. Na jedné straně se po nich žádá těžit víc, na druhé straně Washington a Brusel říkají, 'sázíme na biopaliva, nechceme spoléhat na vás (OPEC),'" dodal Lee.

Badrí poukázal na to, že západní země si snahou o větší energetickou bezpečnost podkopávají bezpečnost potravinovou. Produkce biopaliv by mohla být střednědobě neudržitelná, protože konkuruje produkci potravin. Mimo jiné kvůli rozvoji biopaliv nyní ceny potravin rostou nejrychleji za posledních 30 let.

Strategie podporovaná prezidentem Georgem Bushem a Evropskou unií je tak podle Badrího kontraproduktivní. "Nebudete mít víc ropy a nebudete mít ani dost etanolu," řekl. Navíc bude všechno jen dražší a "ceny ropy prolétnou stropem", dodal Badrí. "Pokud neuvidíme bezpečnou poptávku, můžeme revidovat dlouhodobé investice," řekl generální tajemník.

Prudký růst cen ropy, který začal před zhruba čtyřmi lety, byl podle řady analytiků způsoben v podstatě právě dlouhodobým zanedbáním investic do těžby. Předtím totiž byly ceny ropy neadekvátně nízké, což omezovalo investice. Ve chvíli, kdy zároveň začaly silně růst ekonomiky všech světových mocností a s nenasytnou žízní po ropě se připojily velké rozvojové země jako Čína a Indie, přestaly dosavadní těžební kapacity stačit rostoucí poptávce. Ceny ropy se tak proti počátku tohoto století zhruba ztrojnásobily na nynějších asi 70 dolarů za barel.

OPEC chce investovat do roku 2012 do zvýšení těžby ropy 130 miliard dolarů. Jeho těžební kapacity bez Iráku by se do roku 2010 měly rozšířit na téměř 40 milionů barelů denně z nynějších 35,7 milionu b/d. V letech 2013-2020 zamýšlí OPEC investovat dalších 500 miliard dolarů. V případě expanze biopaliv by se to však podle Badrího mohlo změnit.

Vyspělé země by stěží uspokojily svou spotřebu pohonných hmot, i kdyby pěstovaly plodiny na biopaliva na veškeré své zemědělské půdě. Produkce etanolu a bionafty v mírném pásmu je energeticky zcela neefektivní, to znamená, že spotřebovává mnohem více energie, než dodává. V rozvojovém světě pak tlak na výrobu biopaliv znamená mýcení deštných pralesů a další ekologické škody. Užitek biopaliv pro klima přitom podle expertů není v konečném výsledku žádný, protože jejich celá produkce a přeprava často vytváří více oxidu uhličitého, než se ušetří jejich použitím.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university