Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dolaru se po zasedání FOMC daří,  slovenská koruna míří na sever

Dolaru se po zasedání FOMC daří, slovenská koruna míří na sever

08.08.2007 9:41
Autor: 

Česká koruna v úterý oslabila, po úvodních EUR/CZK 28,065 končila na 28,137. Koruně nepomohla ani přebytek obchodní bilance, ani růst akciových trhů a nakonec ani oslabení společné měny vůči yenu nebo franku, tedy dalším nízko úročeným měnám.
Dnes je pozornost upřena na červencovou inflaci. Meziměsíčně sice o 0,1% vyšší, meziročně ale nižší a dokonce nižší, než optimistický odhad ČNB. Podobně nižší než odhad je i nezaměstnanost. To však není dnes pro korunu příznivým znamením a také očekávané zvýšení sazeb se zřejmě odsouvá k podzimním měsícům.

Dolar včera zahájil mírným růstem po slabší německé průmyslové výrobě. Jeho chvíle ale nastala až večer po ukončení zasedání FOMC. Zdůrazněné nebezpečí inflace podpořené ještě mírným růstem akciového trhu americkou měnu dále posílilo, a měnový pár EUR/USD tak po ranních 1,3796 končil den na 1,3743. Dolar pak mírně zpevnil i vůči yenu.
Dnes nejsou na pořadu žádné významnější události. Trh bude uvažovat ještě o významu včerejšího komentáře šéfa Fedu. Lze proto očekávat, že dolar nalezne prostor pro částečné posílení, futures na pokles sazeb ještě v tomto roce se snížily a i dnešní růst asijských akciových trhů by měly hrát minimálně zpočátku dne ve prospěch americké měny.

Slovenská koruna v utorok ráno mierne posilnila, ale počas zvyšku dňa už smerovala na sever. Z ranných EUR/SKK 33,390 sa krátko po otvorení posunula na 33,367. Potom už iba oslabovala a prvý vrchol bol okolo obeda (33,416). Ku koncu dňa si korunu obchodníci vymieňali za kurz ešte o niečo vyšší (33,445). Predávali najmä české banky. Repotender na peňažnom trhu nemal na devízový kurz vplyv. NBS podľa očakávania akceptovala celý dopyt bánk v objeme 169,4 mld. Sk. Sektor je momentálne zhruba vybilancovaný. Sadzby od O/N po 1W budú preto podľa nás v najbližších dňoch na úrovni 4,00/4,30 %. Slovenská IRS krivka zostala nezmenená. Eurová sa pohla smerom dole o 1 až 3 bps pri splatnostiach 3 roky a viac. Včerajší kalendár ekonomických udalostí bol veľmi slabý. Dnes budú trhy reagovať na rozhodnutie Fedu o sadzbách a jeho včerajší komentár. Priemysel by mal mať na korunu iba limitovaný vplyv. Očakávame pohyb EUR/SKK v pásme 33,300-33,500.

Zlotý včera vůči euru mírně posílil, po ranních 3,789 končil den na 3,7800. Přitom trhy v průběhu dne tlačily zlotý do slabších hodnot a až komentář FOMC mu pomohl smazat denní ztráty.
Dnes nejsou na pořadu žádné domácí události. Polská měna tak bude zřejmě reagovat na vývoj na světových trzích. Růst dnešních asijských akciových trhů pak napovídá, že nejméně zpočátku by měl zlotý ještě posílit, odpoledne nelze ale vyloučit částečnou korekci.

Forint v úterý vůči euru zpevnil, po úvodních EUR/HUF 251,75 uzavíral na 250,10. Maďarské měně pomohla zpočátku domácí čísla, přebytek státního rozpočtu a vyšší průmyslová výroba naznačily snížení tlaků na pokles sazeb. To ale brzy korigoval člen centrální banky P.Bihari, podle něhož by banka měla pokračovat ve snižování sazeb. Později ale maďarskou měnu stejně jako zlotý podpořily výroky šéfa Fedu a ty již oslabující forint poslaly znovu k silnějším hodnotám.
Dnešní obchodní bilance bude mít na kurz forintu sotva nějaký vliv. Domácí měna by ale měla těžit ze zájmu o rizikovější aktiva a pokusit se prorazit úroveň EUR/HUF 250.0.

(ČSOB - denní finanční zpravodaj)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m