Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlotému i forintu se začíná dařit, černou ovcí je slovenská koruna

Zlotému i forintu se začíná dařit, černou ovcí je slovenská koruna

17.08.2007 9:21
Autor: 

Česká koruna se včera opět vezla na vlně averze vůči rizikovějším aktivům a vůči euru posílila, po úvodních 27,845 končila na 27,49. Domácí scéna byla bez významnějších událostí, další problémy kolem návrhu reformy financí neměly zatím na měnu vliv.
Dnešní maloobchodní tržby vykázaly vyšší růst. Koruna ale spíše bude opět pod vlivem vývoje zahraničních trhů, negativní nálada by ji měla dále podpořit, přestože včerejší obrat na okolních trzích střední Evropy tuto tendenci oslabuje. Zisky koruny by proto měly být dnes významně nižší, i když podle viceguvernéra L.Niedermayera se ČR problémů špatných úvěrů nemusí obávat.

Měnový pár EUR/USD včera stagnoval, po úvodních 1,3425 končil den na 1,3424. V průběhu dne se přitom sice dostal až na 1,3358, slabší americká čísla ho ale vrátila zpět. Vítězem averze k riziku se stal opět yen, který je vůči euru nejsilnější od loňského listopadu a posílil i vůči dolaru.
Dnes zveřejněná německá výrobní inflace by měla klesat, sotva však bude mít významnější vliv. Odpoledne by měla být nižší i spotřebitelská důvěra podle univerzity Michigan, a teoreticky by tak měl oslabit dolar. Pokud ale nezasáhne Fed, předpokládáme, že i dnes by se měl měnový pár udržet kolem stávajících hodnot. Za zmínku stojí, že existují sázky na snížení amerických sazeb ještě před jeho řádným zasedáním 18.9. Takové očekávání ale zmrazil člen Fedu W. Poole, podle něhož jen katastrofický vývoj by takovou akci ospravedlnil.

Oslabovanie slovenskej koruny pokračovalo i včera, keď sa prepadla na 33,85 EUR/SKK, najslabšiu hodnotu od konca júna. Tak ako v predchádzajúcich dňoch i teraz bol hlavným dôvodom rast averzie voči riziku. Na júlovú harmonizovanú infláciu, ktorá sa dostala na historické minimum 1,2 %, nereagovala. V závere však časť strát skorigovala a končila na 33,75. Dnes nebudú publikované žiadne čísla, koruna tak bude naďalej sledovať globálne faktory. Stále platí, že volatilita na trhu zostane vysoká, pričom kurz sa môže pohybovať oboma smermi. V prípade, že sentiment zostane nepriaznivý, môže sa kurz posunúť bližšie k 34,0.

Zlotý včera zahájil den sice dalším oslabením, ve volatilním obchodování ale ztráty smazal a po úvodních EUR/PLN 3,8350 končil na 3,8210. Polská měna přitom získala podporu po zveřejnění červencového růstu mezd, který překonal očekávání. Členka Výboru pro měnovou politiku následně varovala před nebezpečím inflace a podpořila očekávání brzkého růstu sazeb. Další plus pak získal zlotý v pozdním večerním obchodování.
Dnešek je bez významných dat, hlavní impulzy pro polský devizový trh tak přijdou opět ze zahraničí. Negativní nálada na trzích zatím přetrvává, včerejší posílení zlotého ale ukazuje na možnou změnu. Dnes by proto ztráty polské měny měly být již méně výrazné.

Forint včera vůči euru mírně posílil, po ranních EUR/HUF 258,90 končil na 258,65. Při absenci domácích událostí smazal forint stejně jako zlotý ranní ztráty až po uzavření domácího trhu.
Dnes zveřejněný růst mezd je vyšší, než se čekalo. To snížilo očekávání poklesu sazeb, hlavní impulz však přijde opět ze zahraničí. Forint by dnes měl opět ztrácet, domácí mzdy by ale jeho ztráty měly omezit.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data