Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dolar v reakci na Trichetův projev korigoval část ztrát z minulého týdne...přehled zpráv

Dolar v reakci na Trichetův projev korigoval část ztrát z minulého týdne...přehled zpráv

28.08.2007 9:43
Autor: 

Česká koruna včera nejprve podle očekávání ztrácela. Horší nálada na akciových trzích v odpoledním obchodování a s tím související rychlé zisky japonského yenu ji ale pomohli negativní náladu zvrátit a stabilizovat se v pásmu pod 27,80 EUR/CZK.

Rozjezd do dnešního dne by se mohl nést ještě v pozitivním duchu. Výrazné pohyby na měnovém páru nicméně před čtvrtečním zasedáním ČNB nečekáme a koruna bude sledovat volatilitu na yenu a ostatních nízko úročených měnách s určitým odstupem.

Dolar včera vůči euru korigoval část ztrát z konce minulého týdne. Hlavním důvodem bylo vystoupení J.C.Tricheta na konferenci v Budapešti, v něm se vyjádřil ke svému projevu z 2.8., který naznačil zvýšení sazeb na zářijovém zasedání ECB. Podle něj však tehdejší rétorika ještě předcházela současným turbulencím na finančních trzích a bankéři znovu posoudí rizika. Trh to pochopil jako zmírnění ostrého komentáře a tedy i snížení pravděpodobnosti růstu sazeb.

Po ranních EUR/USD 1,3668 pak měnový pár končil na 1,3644, když nižší prodeje existujících domů oslabily snahy po posílení dolaru. Nejistoty na trzích ale přetrvaly a z toho opět těžily nízko úročené měny, yen posílil vůči dalším světovým měnám.

Dnes by se pozornost měla opět obrátit k čerstvým číslům. Klesat má jak německá podnikatelská nálada Ifo tak i americká spotřebitelská. Dnes ráno po slabším výsledku amerických akcií klesají i akcie asijské. Nejistota na trhu zřejmě stále převládá, a dolar by proto mohl zpočátku ještě mírně získat. Další pohyb pak bude záviset od zmíněných statistik, dolar by ale odpoledne mohl část svých zisků ztratit, v
delším horizontu má zatím jen málo šancí výrazněji posílí.

Slovenská koruna sa včera držala v úzkom pásme pri úrovni 33,70 EUR/SKK, keď obchodovanie bolo veľmi pokojné kvôli zatvoreným londýnskym trhom. Dnes zasadá NBS a my spolu s trhom očakávame, že sadzby zostanú bez zmeny. Ani následná tlačová konferencia by nemala priniesť nové informácie a tak zasadnutie nebude mať na kurz vplyv. Prím bude hrať nálada na svetových trhoch; pričom koruna by sa mala udržať v pásme 33,65-33,85 EUR/SKK. Zajtra je na Slovensku štátny sviatok a trhy budú preto zatvorené.

Polský zlotý začátkem týdne mírně posílil, po úvodních EUR/PLN 3,8325 uzavíral na 3,8305. Při absenci významnějších domácích událostí trh spíše čekal na zítřejší zasedání Výboru pro měnovou politiku. Zlotému navíc pomohlo i vystoupení prezidenta ECB, který zlehčil ostrý komentář z posledního zasedání centrálních bankéřů ECB.

Také dnešek je z hlediska čísel nedůležitý. Pozornost se proto znovu soustředí na středeční zasedání Výboru pro měnovou politiku. Odhady převážně předpokládají, že centrální banka potvrdí svůj postoj v boji proti inflačním tlakům a zvýší sazeb o 25 bps na 4,75%. A to by dnes mohlo zlotý vůči euru opět posílit, i když nálada k rizikovějším aktivům je v začátku obchodování negativní.

Forint včera znovu, i když tentokrát jen mírně, posílil, po úvodních EUR/HUF 256,90 končil na 256,30. Pro podporu domácí měny hrály jak domácí události, centrální banka ponechala sazby beze změny, tak i posílení dalších středoevropských měn po budapeštském projevu J.C.Tricheta. Dnešek je již bez významných domácích událostí. Protože i ponechání sazeb beze změny pomohlo forintu jen mírně, bude jeho dnešní pohyb plně záviset na postoji investorů k rizikovějším aktivům, a ta je po poklesu asijských akcií zatím negativní, později by ale forint mohl své ztráty korigovat.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university