Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda: Po stabilizační fázi přicházejí skutečné reformy

Vláda: Po stabilizační fázi přicházejí skutečné reformy

28.08.2007 17:04
Autor: ČTK

Praha 28. srpna (ČTK) - Skutečné reformy teprve přijdou, slibovala vláda při přípravě a projednávání prvního balíku změn v daních, sociálním systému a zdravotnictví. Už teď, krátce po jeho schválení ve sněmovně, proto ministři chystají druhou etapu reforem, mnozí už mají detailně rozpracovanou dokonce třetí část.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) tvrdí, že zatímco "nultá fáze" reformy má co nejdřív zastavit hrozivé zadlužování a stabilizovat veřejné rozpočty, nyní chystaná opatření zajistí dlouhodobý rozvoj země. Většina zákonů má ovlivňovat život lidí od roku 2009.

Podle dosavadních ohlasů se i tentokrát bude muset koaliční kabinet opírající se o křehkou většinu připravit na tuhý odpor opozice, tvrdá vyjednávání mezi vládními stranami i koaliční "rebely".

Klíčové změny čekají nejen důchodový a sociální systém či zdravotnictví, ale i justici, policii, školství nebo veřejnou správu. Prioritou Topolánkova týmu je i věda a výzkum a investice do dopravní infrastruktury.
Nejpozději příští rok v červnu má vláda předložit novelu zákona o dani z příjmu, která má oproti schválené reformě zabránit tomu, aby se v roce 2009 některým lidem v porovnání s rokem 2008 nezvýšily daně. Pod touto podmínkou podpořili úvodní část reformy nespokojení poslanci ODS v čele s Vlastimilem Tlustým.

O podobě daní se zřejmě v trojkoalici ještě povedou spory. Topolánek totiž stejně jako Tlustý a další občanští demokraté nesouhlasí s návrhem lidoveckého ministra financí Miroslava Kalouska, aby se mezi lety 2008 a 2009 nesnižovala sazba daně z 15 na plánovaných 12,5 procenta. Kompenzací mají být podle Kalouska vyšší daňové slevy. Občanští demokraté ale trvají na snížení daňové sazby.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) chce po přípravné fázi reformy, která přinese mimo jiné regulační poplatky pro pacienty, změnit české zdravotnictví za pomoci devíti zákonů.

V oblasti pojištění Julínek připravuje novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění vymezující, jaká péče je hrazena z veřejného zdravotního pojištění, v jaké lhůtě a kde musí být poskytnuta. Novela rovněž legalizuje připlácení na nadstandard.

Zákon o zdravotních pojišťovnách sjednotí postavení zdravotních pojišťoven. Převod na akciové společnosti umožní, aby si začaly v nabídce konkurovat. Na jejich činnost bude dohlížet nezávislý státní orgán, ustavený zákonem o dohledu nad zdravotními pojišťovnami.

V oblasti poskytování péče počítá Julínek se zákonem o zdravotních službách a zákonem o specifické zdravotní péči. Postavení pojištěnce má posílit zákon o zdravotnických zařízeních a samostatné zdravotnické praxi. Zákon o zdravotnické záchranné službě zavede jednotný způsob jejího financování.

V oblasti vzdělávání, vědy a výzkumu připravuje ministr novelu předpisů o vzdělávání lékařských i nelékařských zdravotnických pracovníků. Zákon o univerzitních nemocnicích zajistí dosavadním fakultním nemocnicím financování z více zdrojů.

Prioritami druhé etapy sociálních reforem jsou zejména změny v důchodové oblasti, zjednodušení systému sociálních dávek a podpora rodiny. Prvním z kroků vlády má být vytvoření takzvaného důchodového fondu a finanční rezervy pro důchodovou reformu. Do fondu by se měly odvádět zisky z privatizace a přebytky z důchodového výběru. Podle ministra Petra Nečase (ODS) by fond měl vzniknout příští rok, jeho zavedení však vyžaduje legislativní změny. Ministerstvo financí již připravuje zákon o penzijním připojištění, který by měl jít příští rok do sněmovny.

Druhá etapa, která počítá s realizací v letech 2008 a 2009, se v důchodové oblasti zaměří také na takzvané soukromé důchody, tedy penzijní připojištění se státním příspěvkem. Vláda chce motivovat lidi, aby spořili delší dobu vyšší částky a nechali si peníze vyplácet formou doživotní penze, namísto jednorázového výběru. Záměrem je také motivovat zaměstnavatele, aby na penzijní připojištění zaměstnanců více přispívali, a to zejména díky rozšíření daňových odpočtů.

Několik různých sociálních dávek má nahradit takzvaná negativní daň. Pro lidi, kteří mají tendenci zneužívat sociální systém, by tak mělo být výhodnější vzít i méně placené zaměstnání, než pobírat dávky.

Pokud se nezaměstnaný bude účastnit rekvalifikačních kurzů nebo přijme i veřejně prospěšné práce, získá nárok na takzvaný aktivizační bonus. Pokud ne, přijde o dávky a skončí na existenčním minimu. Záměrem je zavést pro kritické případy i poukázky na potraviny či ošacení nebo zařídit, aby sociální příspěvky putovaly přímo na stravenky dětem nebo nájemné.

Zpřehlednit sociální systém má Národní úřad pro zaměstnanost a sociální věci, jenž vznikne na bázi současných úřadů práce. Vedle jejich dnešní agendy k práci instituce přibude oblast, kterou dnes spravují obce.

Součástí druhé etapy reforem má být také podpora rodinné politiky. Cílem je podpořit pružné úvazky, jejichž počet by se podle vlády měl zvýšit z dnešních čtyř procent na zhruba deset procent. Zaměstnavatelé by měli být lépe motivováni k zakládání školek přímo v práci, případně ve vyplácení příspěvků na opatrování dětí v soukromí. V tom by měly pomoci i takzvané nerodičovské osoby, které budou profesionálně pečovat například o děti sousedů a známých. Čerství otcové by měli nárok na týden placeného volna.

Co se týče ekologické daňové reformy, bude v první fázi znamenat zdanění energetických produktů a elektřiny. Stane se tak od ledna 2008, jak to po Česku žádá Evropská unie. Druhou etapu ekologické daňové reformy kabinet připraví do konce příštího roku. Druhá fáze, která by se měla týkat opět zdanění energií, ale i revize současných ekologických poplatků a opatření v dopravě, by nicméně měla začít podle vládou schváleného harmonogramu po roce 2010. Ve třetí etapě mezi lety 2014 až 2017 připadne v úvahu rozšíření daní na další surovinové zdroje, výrobky, služby a využití přírody.

Některé body druhé etapy reformy veřejných financí:

- novela zákona o dani z příjmu, která má oproti schválené reformě zabránit tomu, aby se v roce 2009 některým lidem v porovnání s rokem 2008 nezvýšily daně;

- reforma zdravotnictví zahrnuje tyto zákony a novely: o veřejném zdravotním pojištění, o zdravotních pojišťovnách, o dohledu nad zdravotními pojišťovnami, o zdravotních službách, o specifické zdravotní péči, o zdravotnických zařízeních a samostatné zdravotnické praxi, o zdravotnické záchranné službě, o vzdělávání lékařských a nelékařských zdravotnických pracovníků a o univerzitních nemocnicích. Tyto normy mají mimo jiné zamezit plýtvání, zavést bezpečnostní podmínky pro péči či dohled nad pojišťovnami,

- další etapou reformy penzí má být vznik takzvaného důchodového fondu a finanční rezervy pro důchodovou reformu. Do fondu by se měly odvádět zisky z privatizace a přebytky z důchodového výběru;

- vláda chce motivovat lidi, aby si na důchod spořili delší dobu vyšší částky a nechali si peníze vyplácet formou doživotní penze namísto jednorázového výběru;

- negativní daň nahradí několik sociálních dávek jednotnou sociální dávkou. Především jde o sociální příplatek a přídavek na děti;

- finanční výplaty sociálních dávek mají být vázány na aktivní chování člověka, tedy na jeho účast v rekvalifikacích kurzech či veřejných pracích;

- zpřehlednit sociální systém má Národní úřad pro zaměstnanost a sociální věci, který má začít fungovat na bázi nynějších úřadů práce od roku 2009;

- v rámci podpor rodin s dětmi je cílem podpořit flexibilní úvazky. Zaměstnavatelé by měli být lépe motivováni k zakládání školek přímo v práci, případně ve vyplácení příspěvků na opatrování dětí v soukromí. Novopečení otcové by měli během prvních dvou měsíců života dítěte nárok na týden placeného volna.


Váš názor
  • ...
    28.08.2007 17:22

    Ještě před nedávnem tu někteří řvali, že vláda nic nedělá... Jsem si jist, že nyní budou pro změnu vyřvávat, aby vláda nic nedělala !!!!!!!!!!!
    QEntity
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data