Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Špidla: Přerozdělování je zdrojem konkurenceschopnosti

Špidla: Přerozdělování je zdrojem konkurenceschopnosti

07.09.2007 16:51
Autor: ČTK

Praha 7. září (ČTK) - Přerozdělování je zjevně zdrojem konkurenceschopnosti ekonomiky. Na konferenci o sociální odpovědnosti firem to řekl komisař EU pro zaměstnanost, sociální záležitosti a rovné příležitosti Vladimír Špidla s tím, že na prvních místech žebříčků konkurenceschopnosti jsou země jako Finsko, Dánsko nebo Švédsko, tedy státy s vysokou mírou sociálních výdajů. Řada ekonomů s tím ale nesouhlasí.

Špidla prohlásil, že Evropa je konkurenceschopná a evropská lisabonská strategie funguje. Jejím cílem je obnova hospodářského růstu EU a omezení nezaměstnanosti. Špidla to doložil poklesem míry nezaměstnanosti. "Nikdy nebylo na evropském pracovním trhu zaměstnáno tolik lidí, dokonce na něm chybí kvalifikovaní pracovníci," dodal. Evropští ekonomové lisabonskou strategii spíše kritizují, protože se podle nich málo projevuje v praxi. Příkladem je hlásání konkurenceschopnosti, ale bránění liberalizace služeb i volnému pohybu pracovníků.

"Pan eurokomisař chce postavit ekonomickou teorii na hlavu," reagoval Miroslav Ševčík z Liberálního institutu. Špidla prý tvrdí něco, co podle Ševčíka ani vykladači předností socialismu nepovažují dlouhodobě za možné. "Dnes už i každý středoškolský student u nás ví, že přerozdělování je spojené s příliš vysokými transakčními náklady, nespravedlností, často korupčním prostředím a celkovou ekonomickou neefektivností," dodal.

Mezi nejkonkurenceschopnějšími ekonomikami najdeme na vrcholu žebříčku země s relativně nejmenší mírou přerozdělování, tedy USA, Švýcarsko, Hongkong, Singapur, uvedl Petr Mach z Centra pro ekonomiku a politiku. Všechny ekonomické studie prý ukazují, že země s nižší mírou přerozdělování rostou rychleji. Uvedené ekonomiky se také vyznačují nejnižší nezaměstnaností. Současný pokles míry nezaměstnanosti v evropských zemích lze podle něj přičíst celkové konjunktuře a nikoliv lisabonské strategii. Naopak evropské regulace jsou jednou z příčin dlouhodobého poklesu tempa růstu evropských zemí v porovnání s USA i Asií, podotkl.

"Je obtížné říci, že lisabonská strategie funguje, když se za posledních deset let výkonnost ekonomiky EU nepřiblížila americké ekonomice. Naopak na ní z pohledu produktivity práce několik procent ztratila," řekl ČTK Patria Finance David Marek. Zdrojem konkurenceschopnosti bude podle něj vždy primárně zvyšování produktivity a nejosvědčenější cestou jsou inovace a technologický pokrok. Přerozdělování může zmírnit sociální nerovnosti, výkonnost ekonomiky ani její konkurenceschopnost to prý ovšem nezlepší.

Daniel Münich z Ekonomického institutu CERGE míní, že na základě prosté korelace mezi dvěma ukazateli nelze dělat žádné věrohodné závěry ohledně kauzálních souvislostí mezi nimi. Stejně zkratkovité by bylo obrácené tvrzení, že úspěšnější konkurenceschopné země si mohou dovolit více přerozdělovat, podotkl.


Váš názor
  • spidla
    17.09.2007 23:33

    ...potazmo je to jen dalsi dukaz o schopnosti ridicich organu EU.
    chucpe
    • Re: spidla
      18.09.2007 23:04

      F.A.Hayek měl pravdu, jak se znovu potvrzuje.Ambiciozní levicoví intelektuálové jsou metlou a pohromou lidstva, to oni ve jménu pokroku, chtějí obracet svět vzůru nohama...Špidla je toho důkazem.
      rogy
  • spidla
    17.09.2007 23:31

    ...me to neprekvapuje vubec,staci se divat na 2 roky jeho vladnuti...
    chucpe
  • koukám, že Špidla zase uhodil hřebíček na hlavičku,
    14.09.2007 6:46

    tedy spíše naše "ekonomy" přes hlavičku, no žádná škoda, pár argumentů mě tu pobavilo, například ten že skandinávské státy dotují sociální systém přírodními zdroji, nebo ten o USA a EU, no mám obavy, že právě ekonomika USA je zralá na tvrdou korekci, ono se to rostlo, když jim všichni půjčovali, no ale pánové neříkali jste náhodou, že dluhy se musí platit? :)
    nalebo
    • problem je ten
      14.09.2007 11:48

      ze spidla a zrejme i vy si myslite, ze prerodelovani podporuje konkurenci a zvysuje bohatstvi. tento zcela jasne politicky pohled na ekonomiku nema oporu v zadne ekonomicke teorii. je to zcela stejne jako kdyz reknu, ze cim vyssi dane, tim vetsi bohatstvi..proste si vymyslim. ekonomika neni vedou v pravem slova smyslu, nektere jeji postulaty jsou odvozeny empiricky, je v ni jiste i prostor po novatorsky vyklad, ale v tomhle se spidla nema o co prit. pokud jde o skandinavkse zeme, mnevim, co je k smichu. norsko je bohate zejmena diky rope (3. nejvetsi vyvozce na svete) a zemnimu plynu, u svedska je to slozitejsi, ale drevo (export!) , vodni zdroje a fakt, ze se jim vyhla valka je poslaly mohutne dopredu, finsko ma podobne drevo, ale jejich ekonomika je mnohem zranitelnejsi. tyto staty si ale mohou dovolit penize, az kdyz je maji! spidla si naopka mysli, a vy zrejme take, ze stat po zavedeni socialniho statu zbohatne. pouziva tedy opacnou kauzalitu - a to je jeho a bohuzel i nase nestesti
      frank zappa
  • Vy jste se do něj tedy pustili,nenecháte na něm nit suchou
    13.09.2007 11:11

    a on při tom tak pěkně běhá .....
    Dave
  • Komisar Spidla
    10.09.2007 11:11

    Tak je to urcite zajimavy prispevek do diskuse. Ale tato diskuse uz probehla a posledni jeji cast skoncila v r. 1989. nyni by nas komisar mohl jet prednaset tak do nekolika zemi Asie.... No nic alespon vime jak komisar Spidla ( a pokud se soc - dem od nej nedistancuje tak i oni) premysli... Myslim ze tato perla, v podobe tohot vyroku, urcite nezapadne a bude se davat k dobremu ( nebo horsimu) jeste peknych par let a komisar tim definitivne vstoupi do dejin makroekonomie:-)
    MilHann
    • Re: Komisar Spidla
      13.09.2007 11:51

      prosim o pozornost vsechny volice .. na strankach cssd se uz k panu komisari pripojila neka stinova ministryne... cili je to potvrzeno cssd se pridava k tomuto makroekonomickemu veleobjevu
      MilHann
  • nebezpecny demagog
    09.09.2007 9:10

    jak je mozne, ze na takovem miste sedi clovek, ktery nevi o ekonomice vubec nic a hlasa totalni bludy? neni v evropske unii komisar pro zdravotnictvi, ktery tvrdi, ze rakovina se leci poskakovanim na miste ? parta blbcu, skutecne
    frank zappa
    • Re: nebezpecny demagog
      13.09.2007 10:42

      Dostal trafiku abychom se ho tady zbavili - jedina vyhoda EU, Spidla si muze mlet co chce, vsichni vedi ze to nema v hlave v poradku.
      Me2d
    • Rada z valašska
      10.09.2007 6:57

      Podle mě je jediným zdrojem konkurenceschopnosti tvrdý kapitalismus. To co mají ve Švédsku, Norsku a Finsku, si nemohou dovolit ani bohaté země. Důvod proč jsou na tom tyhle tři státy tak výborně je, že mají obrovské přírodní bohatství, kterým tohle vše dotují. No a proč nám amerika pořád tak utíká. To opravdu nevím, ale myslím si, že by to mohlo být tím, že nemají Špidlu. A na konec ještě otázka pro ekonomy. Bylo by možné ho těm američanům nějak půjčit?
      chlup
  • Je to hrůza
    08.09.2007 16:47

    A to byl náš premier takové individuum.Možná psychyatr a zbavit svépravnosti.
    Novák
    • tahle zeme, popira prirodni zakony
      09.09.2007 23:32

      no kdyz uz tady mohl vladnout radu let treba takovej klaus kterej ani neumel pouzit trojclenku - viz jeho pevny kurz koruny pri urokovejch mirach daleko vetsich nez v zahranici a pak otevrena huba jakto ze to devalvovalo, kdyz uz si tady zkousej svy chorobny teorie lidi jako kalousek, lobotomik sobotka apodobne a obycejny lidi tady porad jeste nezerou travu, tak nad nama musi bdit armada straznejch andelu, protoze tohle nelze vysvetlit vedecky
      chytrak
    • Re: Je to hrůza
      08.09.2007 17:13

      nemůžu ani uvěřit, že špidla věří tomu, co řekl. pakliže ano, pánbůh s námi a zlý pryč, zejména jestli ve slavném bruselu mají tyto názory kladnou odezvu, potom tedy pane prezidente klausi, hluboce smekám před vaším viděním EU, přestože jste si vysloužil pouze přiblblou kritiku. tito hoši nás dovedou do pěkné pr.....e.
      keris
  • Bože,
    07.09.2007 17:30

    chraň nás před takovými blby.
    jannastas
    • Re: Bože,
      08.09.2007 10:46

      to je opravdu guma, měl by se ve svý trafice zabavit něčím mechaniským, aby moc nepřemýšlel ... je to nebezpečný, a pro všechny
      Vašek
      • je to fakt hruza
        08.09.2007 11:15

        S jeho jistyma 500 tis. mesicne je mu to jedno. Jen si hraje a dela prostor pro dalsi socilistickou funkci. Je mu jasne, ze takhle, jak on rika, to nefunguje. Jen ho zajimaji jeho prachy a ty bude mit i za takoveto reci. On zadne vysledky jako kazdy jiny clovek co se musi sam o sebe postarat mit nemusi. Je upne v poho. Veskery servis, letadla, byty, ridice, auta, podrz tasky a to vse za nase. Snad nas vsechny nestihne moc poskodit, nez ho vymeni za nekoho normalne uvazujiciho. Je to ale stejne pasak, takhle dlouho se tam s jeho nazory udrzet. Klobouk dolu pane Spidla. A ted uz rychle do toho 1+1 a trafiku k tomu......
        Jan Janous
        • Re: je to fakt hruza
          10.09.2007 8:56

          Myslíte, že by se tam mohl dostat někdo normální ? Politici = parta deviantů...
          Z.
        • Re: je to fakt hruza
          08.09.2007 17:14

          to se snad nedá komentovat,jsem ze Špidlových názorů frustrován, to jsme na tom tak špatně,že nás zastupují lidé s takovýmto ekonomickým rozhledem?? S tímto názorem lze obstát jen do roku 89... Připouštím,že se mýlím,pokud jsem nepochopil,že Brusel je hlavně na přerozdělování.
          kapka v moři
          • český eurokomisař
            08.09.2007 17:22

            neví náhodou někdo,jakým jazykem a na jaké úrovni p.Špidla v Bruselu komunikuje?
            kapka v moři
            • Re: český eurokomisař
              08.09.2007 18:37

              Podle mne tam nemluví vůbec. Česky tam bohužel nikdo nerozumí a možná bohu dík.......
              Jan Janouš
    • Re: Bože,
      08.09.2007 0:18

      souhlas, Špidla už měl být zase dávno ve svým 1+1, kde začínal...
      Dan
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data