Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Forint včera zaznamenal výrazné zisky... přehled zpráv

Forint včera zaznamenal výrazné zisky... přehled zpráv

12.09.2007 9:50
Autor: KBC/Patria

Česká koruna tentokrát zcela ignorovala dění v regionu, kde sousední měny posilovaly, a stagnovala v úzkém pásmu EUR/CZK 27,56-27,55. Jak globální, tak domácí scéna nepřinesla pro korunu nic zajímavého. Pokud jde o v posledních dnech více sledovaný pár USD/CZK, ten vytvořil díky slabému dolaru nové historické minimum (19,855) a již bezpečně zakotvil pod hranicí 20,0.

Z fundamentálního pohledu může být pro korunu zajímavý výsledek běžného účtu za červenec. Předpokládáme, že se schodek ve srovnání s červnem opět mírně zvýšil. Na vině je nejspíše vyšší odliv dividend a reinvestic u podniků pod zahraniční kontrolou. Jak ukázala revize údajů platební bilance posledního týdne, je třeba měsíční hodnoty běžného účtu brát s určitou rezervou a proto i dopad na trh by neměl být nijak zásadní. Fundamentálně může být spíše zajímavé, že Škoda-Auto hodlá rozšířit své kapacity, tak aby výroba škodovek dosáhla v příštím roce 800 tisíc (letos to nabýt 600 tisíc)!

Čistě „technicky“ situace na měnovém páru EUR/CZK je spíše zralá na větší pohyb, neboť pár se již dlouhou dobu pohybuje v úzkém pásmu. My se domníváme, že následující výkyv by mohl být spíše směrem vzhůru, což by mohlo korespondovat s uklidněním situace na globálních trzích.

Americký dolar zůstává pod tlakem, za kterým je primárně zvyšování sázek na pokles amerických sazeb a blížící se zasedání amerického Fedu. Svojí roli hrají také technické faktory – EUR/USD prorazil 1,380 a bez větších problémů zvládl projít za dosavadní historická maxima na 1,385.
Medvědí nálada vůči americké měně by měla přetrvat i v dnešní jinak prázdné seanci. Trhy sice nedostanou příliš impulsů k obchodování - poslední zajímavá čísla z americké ekonomiky před zasedáním Fedu (příští úterý), která jsou na programu v pátek (maloobchodní tržby a spotřebitelská důvěra). I tak z technického pohledu bude pro mnoho obchodníků lákavé otestovat 1,390…

Slovenská koruna v utorok posilnila spolu s regiónom. EUR/SKK prešla cez hranicu 33,60 a odrazila sa od úrovne 33,565. Domáce čísla prijal devízový trh vlažne. Inflácia bola mierne vyššia ako konsenzus a obchodná bilancia naopak lepšia (ale v súlade s naším odhadom). Dnes sme bez čísiel a trh bude sledovať najmä pohyb EURUSD a zlotého. V piatok zverejnený HICP by mal potvdrdiť očakávania začiatku plnenia Maastrichtského inflačného kritéria. Dnes očakávame obchodovanie v pásme EUR/SKK 33,450-33,650.

Polský zlotý po úspěšném pondělku dál těžil z příznivého zisku globálních akcií a sklouzl k 3,77 EUR/PLN.
Jsme tak na dohled od historických maxim v blízkosti 3,75, které se polská měna v nadcházejících seancích může pokoušet testovat… proražení ale rozhodně nebude lehkou záležitostí a polská měna se může na určitou dobu seknout ve stávajícím pásmu.

Forint včera zaznamenal výrazné zisky, když mu pomohl nárůst apetitu po riziku tlačený příznivějším vývojem na globálních akciových trzích. Měnový pár EUR/HUF tak zdolal několik důležitých hranic podpory a spadl hluboko pod úroveň 255,0. Srpnová inflační čísla do obchodování výrazněji nepromluvila.
S ohledem na předpoklad stagnujících akcií ve světě se forintu dnes již tak dařit nemusí. Měnový pár by však měl zůstat pod hranicí EUR/HUF 255,0.

(ČSOB - denní finanční zpravodaj)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data