Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Soud zamítl odvolání Microsoftu proti rekordní pokutě, rozhodnutí může mít dopad na celý IT sektor

ČTK: Soud zamítl odvolání Microsoftu proti rekordní pokutě, rozhodnutí může mít dopad na celý IT sektor

17.09.2007 14:12
Autor: ČTK

Brusel/Lucemburk 17. září (zpravodaj ČTK) - Evropský soud první instance dnes zamítl odvolání americké společnosti Microsoft proti rekordní pokutě 497 milionů eur, tedy zhruba 13,6 miliardy korun. Tu mu v roce 2004 vyměřila za porušení hospodářské soutěže Evropská komise, protože firma údajně neférově vytlačovala z trhu výrobce audiovizuálního softwaru a nepředala výrobcům serverů informace potřebné pro fungování jejich produktů ve spojení s operačním systémem Windows.

Celý případ je vůbec jedním z nejdůležitějších v historii Evropské unie. Dnešní rozhodnutí může mít dopad na celý sektor informačních technologií. Evropské komise totiž v podstatě Microsoftu nařídila, aby sdílel část zdrojového kódu svého operačního systému Windows se svými konkurenty, přestože jde o jeho "vynález".
 
Microsoft se může proti rozhodnutí soudu odvolat k Evropskému soudnímu dvoru (ESD), což je nejvyšší soud EU. Na své rozhodnutí má lhůtu dvou měsíců a deseti dnů. Stále tak má teoretickou šanci rozhodnutí zvrátit.

V případě, že by ESD při případném odvolání rozhodl o zrušení pokuty, Microsoft by dostal zpět své peníze, které již zaplatil před třemi lety krátce po rozhodnutí komise. Pokud by naopak prohrál i podruhé, EK by téměř půl miliardy eur rozdělila mezi členské státy. O výši pokuty by jim totiž snížila odvody do společné pokladny. Malou část z finančních prostředků od Microsoftu by také získalo generální ředitelství EK, které má na starost ochranu hospodářské soutěže.

Hlavní právní zástupce Microsoftu Brad Smith již před časem řekl, že potvrzení pokuty by mohlo znamenat přelom v celém průmyslu a podle něj by mohlo mít vliv především na inovace v sektoru informačních technologií. Jisté je, že závěry soudu budou v konečném důsledku platit i pro ostatní společnosti na trhu, nikoliv jen pro Microsoft. V prohlášení, které učinil po vynesení rozsudku, však uvedl, že společnost se ještě nerozhodla jaké učiní další právní kroky.

Stále tak nepadlo rozhodnutí, zda se vůbec odvolá. Právní oddělené Microsoftu si podle Smithe bude muset nejdříve přečíst celé rozhodnutí, které má asi 200 stránek.

Evropský soud první instance dal ve svém verdiktu v drtivé většině bodů za pravdu Bruselu. Zrušil pouze jediné nařízení komise, které ustavovalo nezávislého kurátora, jež měl dohlížet na chování Microsoftu. Soud zároveň americké společnosti nařídil zaplatit zhruba 80 procent nákladů EK na soudní proces. Platbě se ale nevyhne ani komise, která musí rovněž zaplatit menší část nákladů softwarového giganta.

Komisi se zejména nelíbilo, že operační systém Microsoftu v sobě "nese" i softwarový přehrávač multimédií Windows Media Player. To údajně poškozuje ostatní firmy na trhu, mezi než patří například společnost RealNetworks, která produkuje přehrávač Real Player. Svůj přehrávač pod názvem QuickTime Player má ale například i firma Apple.

Microsoft se výtkám Bruselu zčásti přizpůsobil a v Evropské unii skutečně začal prodávat verzi operačního systému bez multimediálního přehrávače. Tuto verzi označil písmenem "N".

Eurokomisařka pro ochranu hospodářské soutěže Neelie Kroesová dnes však upozornila, že během vyšetřování Microsoft dosáhl významné dominance na trhu, což jen potvrzuje výtky komise. "Podíl Microsoftu na trhu se skupinovými pracovními servery vzrostl na 80 procent z původních 40 procent v době, kdy začalo vyšetřování. Windows Media Player se přitom v této době stal jasně dominantním produktem," dodala.

Podle ní se ale se soudním rozhodnutím situace výrazně změní. Kroesová očekává, že tržní podíl Microsoftu začne velmi prudce klesat, čemuž se komise rozhodně nebrání a dokonce to vítá.

Operační systém Windows, který využívá více než 95 procent osobních počítačů na světě, dával podle rozhodnutí komise z roku 2004 příliš málo prostoru pro produkty od jiných softwarových výrobců.

Nejde o jedinou pokutu, kterou EK Microsoftu udělila. Microsoft se sice snažil s komisí po první pokutě s komisí spolupracovat, ale EK nebyla s předloženou dokumentací nebyla spokojená a loni v červenci podnik pokutovala 281 miliony eur za to, že se nepodřídil původnímu nařízení.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m