Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dolar utržil slušný zásah od Fedu, forint i zlotý si mnou ruce... přehled zpráv

Dolar utržil slušný zásah od Fedu, forint i zlotý si mnou ruce... přehled zpráv

19.09.2007 9:42
Autor: 

Česká koruna si z včerejších prudkých zisků akcií a posilování sousedních středoevropských měn příliš nedělala a zůstala v blízkosti 27,50 EUR/CZK.
Dnešní den bude pro CZK svým způsobem zajímavým testem, zda se zvládla definitivně vymanit z vazby na ostatní nízko-úročené měny. Včerejší pozdně odpolední ztráty švýcarského franku a japonského yenu sice ponechala bez povšimnutí, ale nesledovala ani zisky sousedních středoevropských měn. I tak se domníváme, že se dnes vydá spíše cestou opatrných zisků za zbytkem středoevropského regionu, k čemuž jí krom zisků akcií mohou pomoci další ztráty USD.

Americký dolar včera neměl příliš na vybranou. Prudší pokles amerických sazeb (-50 bps), než čekala většina trhů včetně nás, mu uštědřil slušný zásah. Rozhodnutí Fedu navíc doprovodil jednoznačně holubičí komentář, který ukazuje na možnost dalšího poklesu sazeb… Měnový pár tak vystřelil nad 1,390 EUR/USD a zastavil se až v těsné blízkosti 1,400 EUR/USD.
Dnes jsou sice na programu relativně důležitá čísla i události, devizové trhy nicméně v mnohém ještě mohou žít včerejším rozhodnutím Fedu a EUR/USD tak bude ve značném pokušení otestovat si 1,400. Příliš bránit by mu v tom neměla ani americká jádrová inflace, která by další měsíc v řadě měla vykázat pomalejší růst (0,1 % m/m), popř. pokračující pokles zahájených staveb nových domů. Obě dvě čísla budou spíše potvrzovat scénář dalšího poklesu sazeb.

Slovenská koruna sa v utorok ráno ešte tlačila na sever. Odrazila sa od úrovne EUR/SKK 33,970 a do konca dňa už iba mierne korigovala. Fed sa nakoniec rozhodoval znížiť sadzby až o 50 bps z čoho už dnes ráno začínajú benefitovať trhy CE-4. Kotácie EUR/SKK sú nižšie a koruna otvára okolo úrovne 33,760. Domáci kalendár je do konca týždňa prázdny. Včera zverejnená nezamestnanosť (pokles na nové historické dno) nemala na obchodovanie vplyv. Niektoré sektory už pár mesiacov upozorňujú na nedostatok pracovnej sily. Dnes by mala koruna reagovať na prepad dolára na svetových trhoch a benefitovať z poklesu sadzieb Fedu. Smerom na juh by mala korunu zastaviť hranica EUR/SKK 33,550.

Polské trhy včera po většinu seance zůstaly beze změny a držely relativně úzké pásmo. Po zasedání Fedu spolu s ostatními emerging markets zlotý zpevnil a podobný osud ho čeká pravděpodobně i během dneška. Výrazné zisky by si mohly připsat v prvé řadě polské akcie.

Forint již včerejšího dne posiloval, a to ještě ani neznal výsledek večerního rozhodnutí Fedu. Forint totiž těžil z růstu akciových trhů, které posilovaly díky výsledkům banky Lehman (64 USD, 10,01%) Brother.
Dnes může forint „utrpět“ další velké zisky, když snížení sazeb Fedu o 50 bazických bodů přinese podporu rizikovějším měnám. Měnový pár EUR/HUF se tak může vydat směrem k hranici 250. Pro forint navíc může hovořit dnes ráno zveřejněný silný růst mezd, který patrně neumožní MNB tento měsíc snižovat úrokové sazby.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data