Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
HK: Topolánek podpořil výzvu zrušit investiční pobídky

HK: Topolánek podpořil výzvu zrušit investiční pobídky

24.09.2007 18:33
Autor: ČTK

Praha 24. září (ČTK) - Premiér Mirek Topolánek podle prezidenta Hospodářské komory Jaromíra Drábka podpořil výzvu komory zrušit investiční pobídky. ČTK o tom dnes informoval Drábek, který se s Topolánkem shodl na tom, že investiční pobídky českou ekonomiku spíše poškozují, než aby podporovaly její další rozvoj.
"Myslím, že na vnímání této selektivní podpory firem jsme se shodli, ministerský předseda výzvu Hospodářské komory podpořil," zhodnotil výsledky dnešního jednání s premiérem Drábek.

Připomněl, že v podobném duchu se již před časem vyjádřil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Ten se ale obává nedostatečné politické podpory takového kroku v Poslanecké sněmovně. "Politické rozložení sil zatím neumožňuje více než zpřísnění, které jsem prosadil v novele zákona o investičních pobídkách letos na jaře," sdělil ČTK minulý týden Říman. Ministr má v plánu příští rok vyhodnotit dopad této novely a poté případně navrhne další změny v systému investičních pobídek.

Investiční pobídky měly za cíl přilákat zahraniční investice. Komora je ale kritizuje hlavně kvůli odlivu pracovní síly od původních zaměstnavatelů, pokřivení trhu v důsledku poskytování konkurenčních výhod a úzkému profilu firem, jež mohou podporu získat. Podnikatelské reprezentaci vadí, že výhody od státu putují velmi často k velkým zahraničním podnikům, které proti českým subjektům využívají nepřiměřených tržních výhod.

"V ČR je přeinvestováno. Chybí nám kvalifikovaná pracovní síla, pro další významné investory zde není příliš prostoru. Je na čase udělat z českého hospodářství podnikatelsky atraktivní oblast použitím jiných prostředků, než jakými jsou investiční pobídky. Jakkoli právě tyto ve své době nemalou měrou přispěly k přísunu zahraničního kapitálu do ČR," doplnil Drábek.

Pobídky svou podstatou založenou na fiskálních nákladech mají podle něj svůj podíl na vysoké úrovni výdajové položky státního rozpočtu, a tedy i vliv na celkové zdanění. Tím prý komplikují cestu pro snížení daňové zátěže, která je podstatně větším stimulem hospodářského růstu. ČR by se měla vydat právě cestou motivující k dalšímu rozvoji české ekonomiky, cestou snižování daní, zjednodušení právního prostředí, posílení právních jistot a vyhovující infrastruktury a celkového zatraktivnění podnikatelského klimatu, shrnul Drábek.

Jiný názor než komora má ale Svaz průmyslu a dopravy, který se zrušením investičních pobídek bez analýzy dopadů nesouhlasí. Investiční pobídky jsou po několika novelizacích zákona přístupné nejen velkým a novým firmám, ale i nynějším investujícím již od 100 milionů , upozornil generální ředitel svazu Zdeněk Liška. Vliv pobídek na hospodářský růst a vývoz je nesporný, bez něho by česká ekonomika neměla velké investiční projekty, které by naopak zakotvily u našich konkurentů a růst průmyslu by nedosahoval historických hodnot, podotkl.

Rušit pobídky nechtějí ani analytici oslovení ČTK. Investiční pobídky jsou nástroj hospodářské politiky, který může hodně pomoci, ale může mít i nežádoucí vedlejší následky, míní analytik Patria Finance David Marek. Protože dnes patří do arzenálu řady zemí, byla by podle něj konkurenční pozice Česka bez pobídek oslabena. Je ale potřeba je nastavit tak, aby nediskriminovaly jednotlivá odvětví či firmy podle velikosti, poznamenal.


Váš názor
  • lumpárny
    25.09.2007 0:18

    investiční pobídky, dotace - z 20% možná opodstatněné, zbytek jedna velká lumpárna - a kdo to zaplatí - no samozřejmě ti malý a střední ze svých daní. Jen tak dál vy id..oti. Bohužel jiné slovo nenacházím. V tomto případě SOUHLAS s topolem (i kdýž je to ¨jen¨dřevo)
    jirka h
    • Re: lumpárny
      25.09.2007 9:16

      Neskutečné lumpárny socanské bandy pod vedením obézního ohřívače párků poškodili republiku o obrovské finance.
      eko
    • Re: lumpárny
      25.09.2007 0:20

      jo a analytici - banda budižkničemů - co maximálně dokáže okecat to co vědí všichni
      jirka h
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data