Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: ČEZ zvažuje stavbu paroplynové elektrárny u Ústí nad Labem

ČTK: ČEZ zvažuje stavbu paroplynové elektrárny u Ústí nad Labem

25.09.2007 17:43
Autor: ČTK

Ústí nad Labem 25. září (ČTK) - Elektrárenská společnost ČEZ zvažuje, že novou paroplynovou elektrárnu postaví u Ústí nad Labem. Po jednání s generálním ředitelem ČEZ Martinem Romanem to dnes ČTK řekl ústecký primátor Jan Kubata. Záměr společnosti potvrdil i její mluvčí Ota Schnepp.

ČEZ již má na stavbu vydané stavební povolení, ale podle Schneppa to ještě neznamená, že elektrárna v Užíně u Ústí nad Labem opravdu vyroste. Jde údajně jen o jednu z lokalit, kterou má společnost vytipovanou. V současné době firma podle Schneppa shromažďuje a aktualizuje podklady, provádí měření, analýzy a hledá se dodavatel technologie. Termín stavby elektrárny ani její výkon ČEZ zatím nezná, podle Schneppa by elektrárna stála několik miliard korun.

Elektrárna má vyrůst na pozemcích Tlakové plynárny Užín, která zde v minulosti vyráběla svítiplyn. V současné době je její areál rozebraný a území zamořené chemikáliemi. Letos v červnu odtud například unikl dehtofenol. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž tvrdí, že pozemky, kde chce společnost elektrárnu postavit, tak zamořené nejsou. "Existuje ekologický audit koupených pozemků, který konstatuje, že zatížení těchto pozemků je zanedbatelné," řekl. Problém je údajně na pozemcích v sousedství.

"Velmi intenzivně pracujeme na projektech výstavby plynových elektráren v Čechách i v zahraničí," řekl v Nedělní partii na TV Prima obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda. Přesné místo ale neoznačil. "Takové místo musí být připojitelné na elektrizační soustavu a zároveň musí být blízko toho vysokotlakého plynovodu tak, aby náklady provozu takové elektrárny byly co nejmenší," uvedl.

Z pohledu energetické soběstačnosti je podle Svobody důležité, aby ČR využila všechny zdroje, které má, a to včetně hnědého uhlí. "To, navíc, které je za (těžebními) limity, je nejkvalitnější, s nízkým obsahem síry, s vysokou výhřevností. A pokud bychom ho využili v nových moderních elektrárnách s vysokou účinností, tak z mého pohledu je to velmi ekologický způsob využití takového paliva," řekl. Proti prolomení limitů těžby uhlí však dlouhodobě stojí ekologové i obyvatelé některých obcí, kteří by rozšířením těžby přišli o své domovy.

Česká televize letos v srpnu uvedla, že elektrárenská společnost ČEZ koupila projekt elektrárny od Omnipolu Richarda Hávy. Ten údajně na projektu spolupracoval s lidmi, kteří jsou spojeni s podnikáním poradce premiéra Mirka Topolánka Markem Dalíkem.

Podle primátora Kubaty, který o záměru ČEZ postavit u Ústí nad Labem paroplynovou elektrárnu donedávna nevěděl, je záměr elektrárenské společnosti zcela v souladu s územním plánem města. Na území bývalé plynárny, které leží v těsném sousedství nájezdu na dálnici D8 z Prahy do Drážďan, počítá s těžkým průmyslem. Město si od případné stavby slibuje, že ČEZ vyčistí znehodnocené pozemky. Kubata dodal, že představitelé ČEZ mu slíbili projekt před jeho spuštěním představit ústeckým radním.


Váš názor
  • Svět
    25.09.2007 22:22

    Celý vyspělý svět staví jaderné elektrárny, jako nejčistší zdroj elektrické energie, jen ČEZ jde cestou dovozu plynu a zamoření ovzduší CO2. Až Rusové zdraží plyn, tak se budou divit.
    Jirka
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data