Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlotý se probral k životu a mírně posílil, forint bohužel ztrácí dál... přehled zpráv

Zlotý se probral k životu a mírně posílil, forint bohužel ztrácí dál... přehled zpráv

05.10.2007 9:57
Autor: 

Ani tisková konference ECB neprobudila český devizový trh ze současné letargie, a tak měnový pár EUR/CZK i nadále kotví v blízkosti hranice 27,50. V souvislosti s korunou stojí za zmínku výroky ministra financí Kalouska, který na konferenci společnosti Economia sice uvedl, že se nevzdává myšlenky na zavedení eura v roce 2012, avšak bez důchodové a zdravotní reformy nebude stát schopen plnit maastrichtská kritéria. Zajímavý byl však argument, který zazněl od jednoho z exportérů účastnícího se konference, a to na adresu stanovení termínu přijetí eura: Podle něj je lepší žádné datum nestanovit, než když se určené datum (přijetí eura) nedodrží. V takovém případě by exportéři mohli stát zažalovat o ušlý zisk. Na devizovém trhu by se totiž vývozce mohl zajistit na jiné období, než bylo nakonec třeba.
Devizový trh dnes začne obchodování rychlým pohledem na zápis z posledního jednání bankovní rady, od kterého však nečekáme pro korunu převratné informace. Odpoledne bude ve znamení payrolls, které však mohou skrze pohyb eurodolaru ovlivnit spíše pár USD/CZK než EUR/CZK.

Mírně holubičí tón tiskové konference prezidenta ECB rozšířil pozitivní korekci dolaru, takže se měnový pár EUR/USD probojoval pod hranici 1,41. Zisky dolaru se však ukázaly být krátkodobou záležitostí, neboť v USA publikované tovární zakázky trh zklamaly a eurodolar se vydal zpět nad úroveň 1,41.
Dnešek bude ve znamení amerických payrolls. Trh očekává přírůstek 100tis, což konvenuje i našemu odhadu. Velmi slabé srpnové číslo by však mohlo být revidováno směrem vzhůru, což by eurodolaru mohlo pomoci se vrátit zpět pod hranici 1,41.

Slovenská koruna vo štvrtok ráno oslabovala, ale ešte dopoludnia sa odrazila od hladiny EUR/SKK 34,340. Koniec dňa ju zastihol na úrovni EUR/SKK 34,140. Keďže dnes ráno trhy otvárajú na 34,210 zrejme ešte nie je nervozite z revízie Eurostatu koniec. Premiér Fico aj včera ubazpečoval trhy, že Slovensko splní podmienky pre prijatie eura. Dificit by mal byť aj po dopočítaní Eurostatu na úrovni 2,87% HDP. Premiér tiež naznačil, že prísľub výplaty vianočných dôchodkov sa presunie na začiatok roku 2008. Pre dnes budú kľúčové najmä US čísla

Zlotý včera vůči euru mírně posílil, po ranních EUR/PLN 3,7765 končil den na 3,7665. Obchodování bylo klidné, trh navíc uklidnil šéf centrální banky výrokem, že Výbor pro měnovou politiku bude s další akcí čekat na další domácí čísla.
Také konec týdne je bez významnějších domácích událostí. Zlotý se tak bude obchodovat zřejmě v pásmu EUR/PLN 3,76-3,77. Případné proražení intervalu by ale mohly odpoledne iniciovat payrolls, pokud by výrazněji končily mimo konsensus.

Forint ve čtvrtek pokračoval v oslabování. Po úvodních EUR/HUF 251,95 končil na 252,10. V průběhu dne se dokonce dotkl úrovně 252,98, odpolední komentáře z ECB ale při absenci domácích událostí část ztrát eliminovaly.
Ani dnes nemají být zveřejněny žádné významnější domácí události. Pokud nepřijdou výrazné signály z druhé strany Atlantiku a nezmění náladu, měl by se forint udržet kolem stávajících hodnot.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení