Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlotý v pátek pokračoval ve své spanilé jízdě a dále posílil... přehled devizových zpráv

Zlotý v pátek pokračoval ve své spanilé jízdě a dále posílil... přehled devizových zpráv

29.10.2007 9:28
Autor: 

Česká měna na konci minulého týdne zdolala další magickou hranici, když jedno euro bylo možné na trhu nakoupit za méně než 27 korun. Tak jako v předchozích několika seancích koruna těžila z pokračující povolební euforie na polských finančních trzích a globálních problémů dolaru, které naopak měnám rychle se rozvíjejících trhů prospívají. Výsledkem je tedy zpevňování české, které má přitom spíše fundamentální příčiny. A kam až může koruna dojít? Uzavírací hodnota v pátek byla pro EUR/CZK 26,82 (resp. pro USD/CZK 18,61). To značí zpevnění koruny o 2,5 % za poslední 14 dní.
Takto rychlé posilování se již nemusí zdát ČNB, čehož důkazem byl již v pátek učiněný první nesmělý pokus o verbální intervenci ze strany viceguvernéra Miroslava Singera. Hledáme-li vodítko pro korunu, pak spíše než na ČNB, která je ve schizofrenní pozici, neboť na jedné straně chce bojovat s inflací, na straně druhé asi nevidí ráda skokové změny měny, bude dobré sledovat zlotý. EUR/PLN se nyní ocitl před další psychologickou bariérou (3,60), což by mohlo přivodit technicky laděnou pauze nejen na polském, ale i českém devizovém trhu.

Euro si připsalo další historická maxima proti dolaru, když trh již najisto začal kalkulovat se středečním snížením sazeb. K tomu mimo jiné v pátek přispěly slabé údaje o spotřebitelské důvěře. Naproti tomu euru pomáhá fakt, že ze strany ECB stále neslyšíme výraznější znepokojení ze silného kurzu (např. člen rady ECB Junker uvedl, že euro zatím nedosáhlo alarmujících úrovní).
Zdá se, že nálada dolaru zůstane nepříznivá minimálně do středy, kdy zasedá FOMC. Technicky se dolar jeví zjevně jako přeprodaná měna, nicméně pro trh magická hranice 1,45 je již na dostřel. A tak nelze vyloučit, že část trhu bude eurodolar k této úrovni tlačit.

Slovenská koruna v piatok pod vplyvom výberu ziskov oslabila z ranných 33,27 na 33,38 EUR/SKK. Neskôr však straty zmazala a vrátila sa späť k otváracej úrovni. Hlavnou udalosťou tohto týždňa je utorkové zasadnutie NBS. Vzhľadom na to, že sa všeobecne očakáva, že sadzby zostanú bez zmeny, vplyv na kurz nepredpokladáme. Koruna tak bude naďalej sledovať ostatné meny v regióne a inšpiráciu bude hľadať i na globálnych trhoch. Hladina podpory eura sa nachádza na 33,215 EUR/SKK a ďalšia na 33,12. Pokiaľ sa podarí prelomiť posledne menovanú, bude otvorená cesta k psychologickej úrovni 33,0.

Zlotý v pátek pokračoval ve své spanilé jízdě a dále posílil, po ranních 3,6261 končil týden na 3,6125. Polská měna tak těží stále z povolebního optimismu a zájmu o rizikovější aktiva.
Dnešek je bez nových statistik. Pro další posílení polské měny nejsou důvody, současný kurz již může iniciovat konsolidaci. Pokud ale vydrží tlak na dolar, může se zlotý pokusit zaútočit na úroveň EUR/PLN 3,60.

Forint na samý konec týdne oslabil, po úvodních EUR/PLN 250,85 končil na 251,10. Jeho pohyb lze připsat nejistotě před dnešním rozhodováním centrální banky a úpravám pozic, protože okolní měny posilovaly.
Hlavní událostí dneška je zasedání centrální banky. Odhady nejsou jednotné, počítá se jak s dalším snížením sazeb tak i s jejich zachováním. Trh již se snížením sazeb dnes nebo v listopadu počítá, snížení sazeb by zřejmě dále forint oslabilo, ztráty by však měly být minimální.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m