Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
VGP: Vstup na burzu bude zřejmě 7. prosince

VGP: Vstup na burzu bude zřejmě 7. prosince

19.11.2007 17:38
Autor: ČTK

Praha 19. listopadu (ČTK) - Akcie developerské společnosti VGP by měly rozšířit investiční nabídku na pražské burze od 7. prosince. Veřejný úpis akcií VGP bude zahájen 21. listopadu a nabídkové období bude trvat minimálně šest pracovních dnů. Úpisu se mohou zúčastnit i drobní investoři, řekl na dnešní tiskové konferenci Petr Formánek, výkonný ředitel firmy Patria Finance CF, která bude spoluorganizovat nabídku akcií.

V Belgii registrovaná VGP, která je třetím největším tuzemským developerem průmyslových a logistických parků, chce vydáním akcií získat kapitál na další rozvoj a také splacení dluhů. VGP chce získat až 50 milionů eur, v přepočtu asi 1,34 miliardy korun, v případě zájmu investorů by se nabídka mohla zvýšit o dalších 15 procent. Původně VGP plánovala emisi v objemu až 150 milionů eur, plány ale musela změnit kvůli poklesu realitních akcií, uvedl generální ředitel VGP Jan Van Geet.

Na pražské burze půjde o vstup druhé firmy letos a páté celkově. V září na tuzemský kapitálový trh umístil akcie prodejce ojetých aut AAA Auro a v minulých letech farmaceutická společnost Zentiva, realitní ECM a textilní Pegas Nonwovens. Ostatní akcie se začaly obchodovat po kuponové privatizaci v devadesátých letech nebo se firmy rozhodly mít akcie i v Praze vedle jiné zahraniční burzy.

Ředitel pražské burzy Petr Koblic příchod VGP uvítal. "Jsem ohromně rád, že se podařilo firmě ze segmentu realit transakci dokončit i přes problémy realitního trhu v létě," řekl Koblic. Kapitálové trhy nepříznivě poznamenaly potíže takzvaných problémových amerických hypoték, které se projevily a projevují zejména poklesem cen akcií peněžních a realitních firem.

Drobní investoři by mohli získat až 40 procent emise VGP. Nabídky investorů budou shromažďovat manažeři emise v čele s KBC Securities. Cenové rozpětí pro úpis akcií by mělo být zveřejněno ještě před zahájením úpisu. V Česku budou moci investoři využívat vedle obchodníků s cennými papíry i pobočky banky ČSOB, upozornil Formánek. Akcie VGP se dále budou nabízet drobným investorům v Belgii a případně by mohly být přímo umístěny do rukou některých velkých investorů v Evropě.

VGP bude vydávat pouze nové akcie, žádné z nynějších tedy do prodeje nepůjdou. Geet uvedl, že velký zájem o akcie VGP budou mít i díky poklesu realitního odvětví současní akcionáři VGP a další obchodní partneři. Hlavním trhem akcií VGP by se měla stát bruselská burza Euronext.

Hodnota majetku VGP činila na konci června zhruba 203 milionů eur, asi 5,4 miliardy korun. Podle Geeta VGP vše, co dělá, staví na zelené louce, vše co postaví také plně vlastní a navíc má plnou vytíženost. Vlajkovou lodí VGP v ČR je zóna v pražských Horních Počernicích s celkovou plochou 800.000 metrů čtverečných. V Česku VGP působí na 14 místech, podniká ale i jiných okolních státech a v Pobaltí a počítá s další regionální expanzí.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů