Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Forint očekává pesimistickou inflační prognózu... a další devizové zprávy

Forint očekává pesimistickou inflační prognózu... a další devizové zprávy

26.11.2007 9:43
Autor: 

Česká koruna zažila v pátek klidnější den a to navzdory tomu, co se dělo na měnovém páru EUR/USD. Obchodování na eurodolaru tentokrát ovlivnilo pouze dění na měnovém páru, když koruna na počátku seance sice zaznamenala nové maximum vůči dolaru , které leželo pod úrovní 18,0 avšak s korekcí EUR/USD o své zisky přišla.

Dnešek bude zřejmě ve znamení lepší nálady na ostatních středoevropských trzích (díky lepšímu sentimentu na akciových trzích), což by koruně, jenž v těchto dnech po očku sleduje ostatní měny v regionu, mohlo pomoci. Měnový pár EUR/CZK by se tedy mohl dnes vydat jižním směrem k úrovni 26,60.

Euro sice v pátek brzy ráno zaznamenalo nové historické maximum vůči dolaru (EUR/USD 1,494), avšak vzápětí došlo k prudké korekci, která byla spuštěna holubičími výroky ze strany ECB, když člen bankovní rady Ordoňez uvedl, že vidí výraznější zpomalení eurozóny, než naznačují dosavadní data. Dolaru se v méně likvidním obchodování podařilo umazat část předchozích ztrát a EUR/USD končil týden na úrovni 1,4835
Celkově velmi atraktivní týden z pohledu dat neobsahuje na úvod žádná důležitá čísla, a tak eurodolar bude zřejmě vyčkávat na další dny, kdy nás čekají nejen důležitá makro data, ale i důležitá vystoupení centrálních bankéřů (především z Fedu).

Slovenská koruna sa ani v piatok nevyhla stratám, keď sa hneď v úvode dňa oslabila až na 33,75 EUR/SKK. Po zvyšok obchodovania ich však korigovala a skončila na pri 33,60. V tomto týždni nás čakajú viaceré zaujímavé udalosti – v utorok zasadá NBS, v stredu budú zverejnené revidované čísla HDP a v piatok sa dozvieme finálne čísla HDP za Q3 spolu so štruktúrou. Ani jedna z týchto udalostí však nemá potenciál výraznejšie ovplyvniť kurz. Dianie na trhu bude mať v rukách vývoj globálnej averzie voči riziku. Pokiaľ by sme boli svedkami opätovného poklesu akciových trhov, koruna by zrejme utrpela ďalšie straty. Rezistencie sa nachádzajú na 33,80 resp. 33,93.

Zlotý v pátek ke konci dne mírně oslabil, po úvodních EUR/PLN 3,6895 končil na 3,6895. Jeho pohyb odpovídal vývoji regiónu, protože domácí události hrály spíše ve prospěch zlotého. Vyšší než očekávaná jádrová inflace totiž podpořila očekávání, že na středečním zasedání Výbor pro měnovou politiku přidá dalších 0,25% k úrokovým sazbám. Zajímavé také bylo vyjádření nového premiéra, že zatím nemá smysl určit datum přijetí eura a že o tom rozhodne až Sejm po volbách v roce 2011.

Dnešní maloobchodní tržby by měly jen potvrdit chuť Poláků k utrácení. To spolu s růstem asijských akcií a tedy vyšším zájmem o rizikovější aktiva by proto mělo dnes zlotý posílit. 

Forint v pátek oslabil, po ranních EUR/HUF 256,75 uzavíral na 257,20. Maďarská měna ztrácela spolu s ostatními středoevropskými měnami, k poklesu navíc přispěl výraznější pokles zářijových maloobchodních tržeb. Dalším ztrátám měny zabránil komentářem guvernér centrální banky A.Simor, který svým jestřábím komentářem o tom, že inflace není pod kontrolou a banka navíc musí reagovat na klesající tempo růstu.
Hlavní událostí celého týdne je zasedání centrální banky. Sazby zřejmě zůstanou beze změny a čerstvá inflační prognóza by měla být pesimistická. To by pak po ranním růstu asijských akcií mohlo posílit i domácí měnu.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.