Praha 27. listopadu (ČTK) - Potraviny, nápoje a tabák tvoří stále menší část výdajů českých domácností. Loni představovaly mírně přes pětinu útraty, zatímco v roce 1993 to byla přibližně třetina, vyplývá z údajů Zemědělského svazu a Českého statistického úřadu. Podle odborníků tento vývoj odpovídá růstu životní úrovně Čechů - čím je společnost bohatší, tím více může utrácet za jiné zboží než za jídlo.
Průměrná měsíční mzda se v Česku podle statistik mezi lety 1993 až 2006 více než ztrojnásobila na loňských 20.200 korun. Naproti tomu potraviny v obchodech sice podražily, ale výrazně menší měrou. Podle údajů Zemědělského svazu byly loni ve srovnání s rokem 1993 dražší zhruba o 37 procent; v roce 2000 to bylo asi o 31 procent.
Ve vývoji cen jednotlivých druhů potravin jsou ale značné rozdíly. Například kilogram kmínového chleba stál loni na pultech v průměru 16 korun proti deseti korunám v roce 1994. Cena rohlíku se ve stejném období zdvojnásobila asi na 1,7 koruny. Naproti tomu kuchané kuře stálo loni 47 korun, zhruba o osm korun méně než v roce 1994. Vepřová kýta pak přišla zhruba na stejné peníze.
Při zjednodušeném přepočtu si člověk loni mohl za průměrnou hrubou mzdu koupit více potravin než před 14 lety. Například pokud by ji celou utratil za chleba, dostal by ho 2,4krát více než tehdy. Mléka by si mohl pořídit zhruba třikrát více.
"Ke klesajícímu podílu potravin ve výdajích domácností přispívá z velké části to, že farmářské ceny v posledních deseti letech víceméně stagnují, zatímco příjmy obyvatel rostou," podotkl předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský.
Celkově ceny jídla vzrostly nejen méně než mzdy, ale také méně než ceny jiného zboží a služeb. Cenová hladina se totiž od roku 1993 do loňska zvedla o 90 procent.
Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka je ale v Česku ve srovnání s vyspělými zeměmi podíl vydání za potraviny stále ještě vyšší. "Pro srovnání, v českém spotřebním koši jsou potraviny a nápoje zastoupeny 16,3 procenta, v eurozóně 15,6 procenta a v USA 15 procenty," uvedl Marek.
Z loňských výdajů českých domácností připadalo na potraviny a nealkoholické nápoje zhruba pětina. Asi tři procenta utratili lidé za alkohol a tabák.
Průměrné spotřebitelské ceny některých potravin:
Potravina |
1994 |
2006 |
Chléb kmínový 1kg |
10 Kč |
16,2 Kč |
Rohlík 43g |
80 hal. |
1,7 Kč |
Mléko polotučné 1l |
12,6 Kč |
13,4 Kč |
Máslo 250g |
20,2 Kč |
26,1 Kč |
Vejce 10 ks |
22,1 Kč |
23,3 Kč |
Vepřová kýta 1kg |
111 Kč |
110,3 Kč |
Kuře kuchané 1kg |
54,6 Kč |
46,8 Kč |
Cukr krystal 1kg |
15,9 Kč |
21,7 Kč |
zdroj:ČSÚ