Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Rozpočet zřejmě míří ke schválení, na školy asi o miliardu víc

ČTK: Rozpočet zřejmě míří ke schválení, na školy asi o miliardu víc

28.11.2007 14:22
Autor: ČTK

Praha 28. listopadu (ČTK) - Návrh státního rozpočtu na příští rok asi sněmovna příští týden schválí, školství zřejmě dostane oproti původnímu předpokladu zhruba miliardu navíc. Poslanci dnes ukončili druhé ze tří kol projednávání rozpočtu. Rozhodující hlasování o navržených změnách i o rozpočtu jako celku čeká dolní komoru příští týden ve středu.

ČSSD a KSČM chtějí mimo jiné přidat na školství několik miliard a žádají také podstatně vyšší růst důchodů, než vláda zamýšlí. Zdá se ale, že opozice se svými návrhy neuspěje a že koalice rozpočet i proti vůli levice prosadí za podpory dvou bývalých členů ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanky.

Pro miliardové navýšení výdajů na školství, kterým svou podporu rozpočtu podmiňují právě Melčák a Pohanka, bude pravděpodobně hlasovat i koalice. O nárůstu financí na školství dnes dopoledne vyjednávali v rámci vládního tábora zelení. Jejich poslankyně Olga Zubová nechce bez zvýšení školských výdajů rozpočet podpořit. Miliarda navíc jí ale zřejmě umožní hlasovat pro. "Musíme hledat kompromisy na všech stranách ... Pro mě je uspokojivý návrh, který se bude pohybovat někde kolem té miliardy, pokud to půjde na platy učitelů," řekla ČTK a Radiožurnálu. Dodala však, že bez jakéhokoli navýšení by pro ni byl rozpočet nepřijatelný, protože by byl v rozporu s koaliční smlouvou i programem vlády.

S dosaženým kompromisem je spokojen i předseda školského výboru Walter Bartoš z ODS. Někomu se to podle něj může zdát málo, Bartoš je ale rád, že "aspoň něco tam půjde". "V příštím roce předpokládám, že určitě těch peněz na platy učitelů bude víc," řekl novinářům. Kvůli nedostatku peněz na mzdy pedagogů hrozí stávkou školské odbory.

Nejistý je nyní hlavně postoj další poslankyně zelených Věry Jakubkové, která žádá změny v rozpočtu ministerstva dopravy. Když se svými návrhy neuspěje, rozpočet zřejmě nepodpoří. Pokud by ale všichni ostatní koaliční poslanci a Melčák s Pohankou byli pro rozpočet, mělo by to i tak k jeho schválení stačit.

Jakubková chce navýšit výdaje na tramvaje a trolejbusy. V současné době je podle ní v této položce nula, poslankyně navrhuje 400 milionů korun. ČTK a Radiožurnálu řekla, že se nepodařilo na této věci dohodnout s ministerstvem dopravy. Myslí si ale, že její návrhy jsou systematické a mají dopad do celé republiky. Tím se podle ní liší od přesunů v rámci takzvaného porcování medvěda, což jsou změny vyplývající z individuálních pozměňovacích návrhů na dotace v regionech.

Poslanci dnes celé dopoledne přednášeli své požadavky na úpravy rozpočtu. Při "porcování medvěda" ale letos rozdělovali méně peněz než v předchozích letech, proti loňským šesti až sedmi miliardám korun přesunovali na regionální dotace třikrát méně. Poslancům také tentokrát stačilo na předčítání pozměňovacích návrhů asi dvě a půl hodiny. Ještě před rokem to přitom zabralo víc než čtyři hodiny a padla tisícovka návrhů. Proti praxi takzvaných poslaneckých pomníčků v regionech se letos staví ČSSD a stejně jako minulý rok zelení.

Základní parametry rozpočtu schválila dolní komora již koncem října. Pro příští rok počítá s celkovými výdaji 1,107 bilionu korun. Příjmy mají činit 1,037 bilionu, výsledný schodek by měl představovat téměř 71 miliard korun.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data