Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: News Corporation má volnou cestu k převzetí společnosti Dow Jones

ČTK: News Corporation má volnou cestu k převzetí společnosti Dow Jones

14.12.2007 8:13
Autor: ČTK

New York 14. prosince (ČTK) - Akcionáři americké mediální společnosti Dow Jones & Co včera schválili návrh na převzetí, který jim předložila skupina News Corporation mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Ten za Dow Jones zaplatí asi 5,6 miliardy dolarů, v přepočtu asi 100 miliard . Záměr dnes schválilo asi 60,27 procenta akcionářů.
 
Souhlas akcionářů byl poslední překážkou, která stála Murdochově impériu v cestě. Majitele tak změní i prestižní ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ), který je součástí skupiny Dow Jones a který má značný vliv na utváření názorů o světové ekonomice.
 
Hlasování akcionářů završilo Murdochovo úspěšné tažení za převzetím WSJ, o který magnát velmi stál. Kontrolu nad skupinou Dow Jones má rodina Bancroftů, která se nechtěla s Murdochovými plány dlouho smířit. Mimo jiné chtěla záruky, že redakce WSJ zůstane nezávislá.
 
V rozsáhlé rodině Bancroftů se nakonec našlo dost hlasů na to, aby Murdoch prosadil svou. Rozhodla především štědrá nabídka, protože za jednu akcii Murdoch nabídl 60 dolarů v době, kdy akcie na burze stály zhruba 37 dolarů. Bancroftovi měli nad společností Dow Jones kontrolu více než jedno století.
 
List WSJ napsal, že Murdoch se ve středu zúčastnil každoročního předvánočního oběda, který je určen vyššímu a střednímu managementu Dow Jones. Většina zúčastněných přišla stylově s čepicí Santa Clause a Murdoch se k nim přidal se stejnou výbavou.
 
Murdoch počítá se změnami ve složení řídícího týmu WSJ a do redakce listu chce přilákat špičkové novináře z jiných médií, nad kterými má kontrolu. Podle agentury AFP řady WSJ posílí například editor londýnského listu The Times Robert Thomson (10 EUR, -2,69%) a podobně z Murdochova novinového impéria News International přijde jeden z hlavních šéfů Les Hinton.
 
Generální ředitel skupiny Dow Jones & Co Richard Zannino už dříve oznámil, že po dokončení transakce odstoupí z funkce. V té je od loňského února, svému nástupci chce ale ještě pomoci s některými změnami. Ke změnám ovšem Murdoch přistoupil i ve svém vlastním impériu News Corp, kde se dočkal většího vlivu jeho mladší syn James.
 
Jako šéf evropské a asijské součásti News Corp bude mít James Murdoch pod kontrolou také redakci The Wall Street Journal Europe, což je evropská mutace WSJ. Dále bude mít vliv na to, jak budou vypadat britské listy The Times a The Sun, a několik australských publikací, které patří do skupiny News Corp.
 
News Corporation je zastřešující organizací, pod kterou patří celá řada mediálních uskupení. Kromě uvedených publikací v USA, Evropě a v Austrálii podnik ovládá i televizní stanici Fox News Channel, nový ekonomický kanál Fox Business News, dále vydavatele novin New York Post, filmová studia Fox Hollywood a především společenský web MySpace. V Británii Murdochovi patří satelitní síť BSkyB, v USA třeba nakladatelství HarperCollins.
 
Rupert Murdoch se narodil v Austrálii, v 80. letech se však stal občanem Spojených států a v roce 2004 přenesl sídlo News Corp z Austrálie do USA. Teď, když News Corp převezme společnost Dow Jones, získá rovněž kontrolu nad indexy Dow Jones, publikací Barron's, finančními portály MarketWatch a eFinancialNews.
 
Do impéria News Corp bude patřit i databáze Factiva, periodikum Far Eastern Economic Review, nebo agentura Dow Jones Newswires. Dow Jones však ovládá rovněž 50procentní podíl v publikaci SmartMoney a 33procentní podíl ve společnosti STOXX Ltd, která spravuje evropské akciové indexy.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data