Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Wall Street - Vítězové a poražení roku 2007

Wall Street - Vítězové a poražení roku 2007

20.12.2007 15:27
Autor: 

Vypadá to, že by Wall Street mohla uzavřít letošní rok se ziskem, když všechny hlavní ukazatele těsně před cílovou rovinkou svítí zeleně. A rozhodně to není zásluhou finančních a stavebních titulů, které se namočily do krize trhu bydlení a úvěrů. Za své zisky může Wall Street letos poděkovat Amazon.com, Apple a některým dalším technologickým firmám, svou roli sehrály také společnosti působící v uhelném, ropném a plynárenském sektoru. Vyplývá to z žebříčku, který sestavil server CNN.

Bez ohledu na to, jak děsivých rozměrů dosáhly problémy na trhu s bydlením a úvěrová tíseň, globální poptávka po komoditách a strojních zařízeních, které jsou v komoditním sektoru třeba, jede dál. Dokládají to ceny ropy, které se drží na 90 USD za barel, i zlata, neopouštějící hladinu 800 USD za unci.

Vítězným titulem indexu S&P 500 se letos stala společnost National Oilwell Varco, producent zařízení pro těžbu a produkci ropy a zemního plynu, jejíž akcie si letos připsaly 128 %. Mezi nejvýkonnější tituly patří například také Consol Energy, producent uhlí a plynu, jehož akcie vzrostly o 109 %, nebo ropná a plynárenská společnost Hess (+81 %). Letošní rok byl úspěšný rovněž pro firmy těžící zlato a stříbro, které rostly spolu s cenami těchto drahých kovů.

Rovněž Apple (+116 %), Amazon.com (+120 %) a několik dalších technologických titulů s přehledem přestály hypotéční krizi, zčásti jednoduše proto, že neměly nic společného s problémovým trhem bydlení.

Současné trendy budou podle analytiků zřejmě pokračovat i v novém roce. Důvodem jsou přetrvávající obavy investorů vzhledem k problémům ve finančním sektoru a posledním měnovým opatření FEDu.

Současné problémové oblasti s možným přesahem do budoucna jsou:

Finanční sektor

V určitém bodě se určité bankovní a developerské tituly dostanou tak hluboko, že se stanou dobrou příležitostí k nákupu. V tomto bodě však zřejmě nyní nejsme. Ve středu banka Morgan Stanley uvedla, že podhodnotila čtvrtletní ztrátu spojenou s hypotéční krizí o asi 5,7 mld. USD. Akcie Morgan Stanley od začátku roku ztratily 29 % ze své hodnoty. Konkurenční tituly jsou na tom však ještě hůř: Citigroup za tento rok ztratila 46 % a Bear Stearns 43 %.

Akcie E*Trade Financial letos zatím ztratily 84 %, a stávají se tak titulem s nejhorší letošní výkonností v rámci indexu S&P 500. Druhým nejhorším titulem byla společnost poskytující hypotéky, Countrywide Financial, která spadla o 78 %.

Stavebnictví

Sentiment stavebních společností zůstává již třetí měsíc v řadě na svém rekordním minimu. Výstavba nových domů se v listopadu snížila a počet žádostí o hypotéku v minulém týdnu propadl. Stavební sektor ztratil v souhrnu 60 % a byl tak na finančním trhu nejhůře zasaženým sektorem. Včera jej „dorazila“ ještě stavební společnost Hovnanian, která oznámila, že ve čtvrtém čtvrtletí meziročně zčtyřnásobila svou ztrátu.

Letos zatím největším „looserem“ tohoto sektoru byla společnost Pulte Homes, jejíž akcie spadly o 69 %, dále Lennar (-68 %) a KB Home (-56 %).

Maloobchod

Zpomalení spotřebitelských výdajů, o kterém se již dlouho spekuluje, by, soudě podle posledních zpráv z klíčové vánoční sezóny, konečně mohl být tady. Listopadové maloobchodní tržby však i přesto byly poměrně silné, zejména díky výrazným slevám.

V rámci maloobchodního sektoru utrpěly letos největší ztráty oděvní řetězce. K nim patřily zejména společnosti jako Liz Claiborne (-51 %), Jones Apparel (-50 %), Dillard´s (-43 %) nebo JC Penney (-42 %).
Naopak zde byly společnosti, které se tomuto negativnímu trendu vzepřely, jako např. výrobce hnojiv Monsanto (+92 %) nebo výrobce sekaček na trávu Deere & Company (+76 %). Výrobce videoher, společnost Gamestop, byla dokonce třetím nejvýkonnějším titulem z S&P , s růstem o 121 %.

Tituly s nejlepší respektive nejhorší výkonností v letošním roce najdete v následujících tabulkách. Procentuální změna je měřena od počátku roku do 19.12.2007.

Vítězové roku 2007

S&P vítězové 2007

Poražení roku 2007

S&P poražení 2007

(Zdroj: CNN)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m