Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ a MOL vytvořili strategickou alianci, ČEZ koupí 7 % MOL

ČEZ a MOL vytvořili strategickou alianci, ČEZ koupí 7 % MOL

20.12.2007 16:43
Autor: 

Praha, 20. prosince 2007 – Přední energetické společnosti ČEZ a maďarská MOL dnes vytvořily strategickou alianci a podepsaly dohodu o založení společného podniku.

„Země, ve kterých MOL působí, odpovídají cílovému teritoriu zahraniční expanze Skupiny ČEZ. Spolupráce s MOL je pro ČEZ příležitostí posílit svoji pozici na trzích s elektřinou střední a jihovýchodní Evropy, navíc za přispění silného, zde zavedeného partnera se zkušeností z plynárenství. První dva rozvíjené projekty společného podniku na Slovensku a v Maďarsku jsou velmi atraktivní díky vysokým cenám elektřiny v daných zemích, odběru tepla a elektřiny ze strany MOL a možností využívat pro výrobu plyn i rezidua z výroby v rafineriích. Velkým přínosem jsou samozřejmě i lokality s existující energetickou infrastrukturou,“ řekl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

„Tato dohoda pro nás znamená zvýšení bezpečnosti dodávky energie, přináší významné synergie a dále zvyšuje efektivnost našich rafinerií, posiluje tak v tomto směru vedoucí postavení MOL v Evropě. Spolupráce s ČEZ posiluje pozici MOL jako silného regionálního hráče a znovu potvrzuje nastolenou úspěšnou cestu v provádění mezinárodních transakcí pomocí partnerství. Strategická aliance zajistí MOL vstup na vysoce atraktivní regionální trh s elektřinou s dalšími možnostmi růstu,“ dodal Zsolt Hernádi, předseda představenstva a generální ředitel Skupiny MOL.

Ve vytvořeném společném podniku budou mít oba partneři stejný 50% podíl na základním kapitálu, hlasovacích právech a také stejný podíl na rozhodování a řízení. Společný podnik se zaměří na výrobu elektřiny v plynových elektrárnách včetně související infrastruktury ve 4 státech střední a jihovýchodní Evropy - Maďarsku, Slovensku, Chorvatsku a Slovinsku. První významnou investicí je plánovaná výstavba dvou kombinovaných plynových cyklů (CCGT) v rafinerii skupiny MOL v Bratislavě a v Maďarsku v rafinérii Dufi – Százhalombatta. V obou případech bude instalovaný výkon elektráren ve výši 800 MW. Stávající tepelná elektrárna v bratislavské rafinérii bude modernizována a její výkon rozšířen na 160 MW.

Očekávaná výše investice do obou projektů by měla dosáhnou zhruba 1,4 miliardy EUR. Součástí dohody o společném podniku je rovněž vklad stávající energetické infrastruktury rafinerií. Financování společného podniku je stále předmětem vyjednávání, plánuje se však maximálně využít projektového financování.

Pro posílení strategické aliance nakoupí ČEZ přímo od svého maďarského partnera 7% podíl na jeho základním kapitálu - MOL zároveň získá prostřednictvím call opce (za realizační cenu 20 000 HUF za akcii) od ČEZ právo na odkup těchto akcií. Opce je uplatnitelná během tří let od data podpisu. Opční prémie pokrývá rozdíl mezi realizační a nákupní cenou a garantuje ČEZ pokrytí kapitálových nákladů do doby uplatnění či vypršení opce. Pokud MOL opci v tříletém období nevyužije, bude investice společnosti ČEZ do akcií MOL vložena do společného podniku. Na počátku roku 2008 vyústí nákup akciového podílu v MOL po odečtení obdržené opční prémie ve výdej hotových prostředků ve výši cca 560 mil. EUR

Strategická aliance s MOL přinese diverzifikaci portfolia elektráren Skupiny ČEZ a také nový směr jeho rozvoje směrem k zemnímu plynu jakožto palivu s nízkými emisemi CO2. Nové elektrárny jsou navíc situovány v zemích, ve kterých Skupina ČEZ dosud výrobní zdroje nevlastní (Slovensko, Bulharsko a potenciálně i Slovinsko a Chorvatsko). Ve spolupráci s MOL – regionální dvojkou – tak Skupina ČEZ posílí svoji vedoucí pozici na trzích s elektřinou střední a jihovýchodní Evropy.

Významné synergie s vyšší bezpečností zajištění dodávek elektřiny a tepla přináší partnerství s ČEZ také skupině MOL. Dalšími přínosy jsou úspory nákladů za distribuci elektřiny, nižší investiční náklady plynoucí z umístění elektráren v rafineriích, možnost využití kapalných reziduí z rafinace a spojeného obchodování s plynem a elektřinou. Bez spolupráce s ČEZ by MOL musel v roce 2013 nakupovat 60 % své spotřeby elektřiny a 15 % páry od externích dodavatelů.

Významná část střední a jihovýchodní Evropy má od počátku letošního roku negativní bilanci elektřiny a je nucena ji dovážet z přebytkových zemí. Navíc se v následujícím desetiletí ve zmíněném regionu očekává prohlubování tohoto deficitu a je nezbytné ho pokrýt výstavbou nových elektráren. Strategická aliance přinese stabilitu i rozvoj oběma partnerům.

Text je úplným zněním tiskové zprávy společnosti ČEZ


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m