Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Na trzích se spekuluje o koordinovaném zásahu centrálních bank

ČTK: Na trzích se spekuluje o koordinovaném zásahu centrálních bank

22.01.2008 11:48
Autor: ČTK

Londýn 22. ledna (ČTK) - Ceny akcií na hlavních evropských burzách v úvodu obchodování klesly asi o čtyři procenta, a navázaly tak na mohutný propad v Asii. Později se ale začaly objevovat spekulace, že hlavní centrální banky vyspělých zemí chystají koordinovanou intervenci, která by spočívala ve snížení úrokových sazeb. Burzy po této zprávě přestaly klesat a smazaly část počátečních ztrát.

Panevropský index FTSEurofirst 300 během dopoledne ztrácel až 4,4 procenta, ale už před polednem ztráty snížil na 0,8 procenta a pohyboval se kolem 1270 bodů. V jednu chvíli se ze ztrát vymanil úplně. Horší situace ale panuje na takzvaných rozvíjejících se trzích, tedy ve skupině zemí, kam patří i Česká republika. Tam akcie zatím dál klesají.

"Spekuluje se tady o koordinovaném snížení úrokových sazeb," řekl jeden z obchodníků v Londýně. Podle něj by se intervence zúčastnila americká centrální banka (Fed), Evropská centrální banka (ECB), britská centrální banka a centrální banka Švýcarska. V Paříži se dokonce objevily spekulace, že Fed je připraven snížit základní úrok o celý procentní bod, z nynějších 4,25 na 3,25 procenta.

Index MSCI, který sleduje rozvíjející se trhy, od začátku roku ztrácí už asi 19 procent. To je víc než většina burz ve vyspělých zemích. Je to však pochopitelný vývoj, protože když klesají vyspělé trhy, zahraniční investoři začnou prodávat akcie na méně zralých trzích, jako je například Česká republika, a z výtěžku pokryjí ztráty, které mají jinde, například v USA či západní Evropě.

Na mladých trzích se investoři zbavují vedle akcií také dluhopisů, takže se zvyšují jejich výnosy. Takzvaný spread, tedy rozdíl mezi průměrným výnosem státních dluhopisů v těchto zemích a desetiletým státním dluhopisem v USA, se podle indexu JP Morgan EMBI Plus dnes rozšířil na 292 základních bodů. To je největší rozdíl od loňského srpna.

Index ruských akcií RTS oslabil o 5,5 procenta, takže v zásadě kopíruje vývoj na dalších trzích ve skupině mladých ekonomik. Poprvé od loňského září se tak index dostal pod 1900 bodů. Z ruských blue chips nejvíce klesly akcie bývalého elektrárenského monopolu Unified Energy System, které si odepsaly skoro deset procent hodnoty.

Většina analytiků se domnívá, že Rusko je schopno dopady problémů v USA a jinde ve světě překonat snáze než jiné mladé ekonomiky. "Není třeba panikařit, Rusko není Turecko," tvrdí analytici ruské makléřské společnosti Trojka Dialog. Odvolávají se přitom na rubl, který prý z Ruska činí relativně bezpečný přístav. Kurz rublu vůči koši měn klesl o 0,4 procenta a dostal se na 29,82 RUB.


Váš názor
  •  
    22.01.2008 14:25

    Rekl bych, ze svetova ekonomika je docela prehrata diky rustu zemi jako je Cina, Indie a vychodni Evropa. Snizeni sazeb by pomohlo, pokud by ted byly tak o 1.5 bodu vys. Ted by to mely nechat byt, aby se akcie dostaly na zdrave urovne, ktere byly pred 2-3 lety. Pokud to ted snizi a napumpuji do ekonomiky dalsi penize, tak uz to za rok nebudou mit cim ridit a padne to na hubu. Tj. k dalsimu propadu dojde tak jako tak akorat bude pozdeji a drsnejsi. Akcie jsou proste tak vysoko, ze vliv urokovych sazeb na jejich cenu v horizontu 2 let je omezeny.
    SpaceHitchhiker
    •  
      25.01.2008 15:17

      Neřekl bych, že je světová ekonomika přehřáta... Spíš se začíná projevovat fakt, že je uregulována... Ale důsledky předpokládám stejné... Nesmyslné lití peněz do ekonomiky nikdy HDP dlouhodobě nezvýšilo... Právě naopak... Jediné, čeho bylo kdy dosaženo, bylo odložení a prohloubení problémů.... Bohužel většina psů si stále honí vlastní ocas...
      QEntity
  • Duvody pro paniku
    22.01.2008 13:37

    Obavam se, ze prilis nezalezi na tom, jak vysoko nebo nizko jsou akciove indexy. CEZ muze byt klidne za deset tisic, ale realna hodnota te investice muze byt oproti dnesku polovicni. Tim skutecnym problemem jsou dluhy a zavazky a hlavne skryte dluhy a zavazky. V ucetnictvi tech nejvetsich financnich instituci jsou polozky, jejichz cena nebyla nikdy ohdnocena trhem. Potemkin by se divil. Jedna vec je jista. CB MUSI!!! koordinovane zasahnout, protoze deflace je pro vyspele zeme naprosto neprijatelna. Na druhe strane uz CB nejsou schopny skryvat inflaci pod zfalsovane CPI a to je pricina jejich vahavosti ve snizovani sazeb. Pritom jedine velke znehodnoceni men je jakztakz prijatelnym resenim. Obavam se, ze CB zaspaly a jsou ve vleku udalosti. Hluboka deprese prijde v kazdem pripade, ale pokud dojde k deflaci, bude deprese mnohem mnohem horsi. Pevne doufam, az se mi dela blivno hruzou, kdyz na to pomyslim, ze se nehraje jeste nejaka jina, mnohem temnejsi hra, o ktere nemame ani tuseni.
    Zdenek
    • Re: Duvody pro paniku
      22.01.2008 13:50

      Pokud by doslo k deflaci, byla by pripadne recese/deprese relativne kratkodoba. Pokud dojde k vetsi inflaci, povede to akorat k prodluzovani agonie a postupne likvidaci veskereho bohatstvi. Ale vzhledem k iracionalnimu strachu z deflace a vzhledem k tomu, ze deflaci by byli zasazeni predevsim ti, kteri maji velky vliv u centralnich bank - a naopak na inflaci vydelaji - se da ocekavat, ze CB skutecne zvoli inflaci. Ono to je politicky pruchodnejsi nez priznat chybu.
      ondra
  • Tak se nám kluci
    22.01.2008 11:57

    pěkně nabalí a jedeme zase dál !!! Uměle vyvolaná panika skončí do dvou dnů!!!!
    tlustý
    • Nemyslim si
      23.01.2008 15:15

      Deflace je velice nebezpecna , v Japonsku trvalo deset let nez se s toho dostalo. A to na hypoteky vyplacelo obracene uroky.
      Downtown
    • Re: Tak se nám kluci
      22.01.2008 12:17

      troubo, zpomalení ekonomik není umělé a netrvá dva dny, moulo. Ikdyž taková panika nebyla namístě. Takoví rozumbradové, jako ty, ji většinou vyvolávají.
      s
      • tak to vidíš, BLBE ( s )
        22.01.2008 14:42

        běž radit KLAUSOVI (klaunovi)!!!!
        emča
      • no ty budeš asi
        22.01.2008 14:07

        druhej klauS, viď? O jakém zpomalení ekonomik kecáš, HDP Ruska +6 % Indie +6,5%, Čína +9 %, akorát zloději v USA dojeli na svou nenažranost, chytráku....
        aaa
        • Re: no ty budeš asi
          23.01.2008 21:18

          Tak to zase prrr s tou nenazranosti v USA. Kdyz to tady ctu,tak tu nenazranost vidim nekde uplne jinde. Nezapomente ze prave pravidla obchodu a hlavne burzy jsou nenazranost a panika a proto to dnes je tak jak je. Musim smutne jen konstatovat, ze spise cely svet hazi financni problemy na USA. Na posraneho i poklop spade. Nezname?
      • panika
        22.01.2008 12:21

        Jestli nas ceka tzv. "recese", tedy dve az tri ctvrtleti stagnujici nebo misrne klesajici US ekonomiky, reakce trhu je naprosto prehnana a panicka, jako by se blizil soudny den. Ja za tyhle ceny rozhodne neprodam a cekam na dalsi nakupy.
        MAAR
    • Re: Tak se nám kluci
      22.01.2008 12:17

      Naprostý souhlas. Podle mě se jedná o naprosto uměle vyvolanou paniku...
      karel Havel
      • naprostý nesouhlas
        22.01.2008 13:52

        když rostou všechny trhy 6 let v kuse, tak to je v pohodě... když pár dní klesají(a pokles je vždy bouřlivější), tak je to manipulace... chce to hrát s akciemi oboustrannou hru, jak long tak short a potom se zbavíte předsudku o "manipulaci"... toto je jednoznačně ozdravný proces, který čekali leckteří už před dvěma rokama...
        praguemonk
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m