Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Soud v kauze

ČTK: Soud v kauze "pět na stole v českých" zprostil Doležela obžaloby

24.01.2008 17:28
Autor: 

Praha 24. ledna (ČTK) - Městský soud v Praze dnes zprostil obžaloby někdejšího tajemníka českých premiérů Zdeňka Doležela obviněného z pokusu o podvod v kauze známé jako "pět na stole v českých". Státní zástupkyně se proti rozsudku na místě odvolala, a bude se jím tedy zabývat vrchní soud.

Podle obžaloby si Doležel v roce 2005 na schůzce s polským lobbistou Jackem Spyrou řekl o úplatek pět milionů korun za to, že dostane zpět do hry o privatizaci chemického holdingu Unipetrol (271 CZK, 1,50%) společnost Seta, za kterou Spyra lobboval. Podvod údajně spočíval v tom, že takovou pravomoc ve svém tehdejším postavení neměl a privatizace již byla v době schůzek téměř rok ukončena. Několik schůzek obou mužů natočila skrytou kamerou televize Nova (1 650 CZK, 6,93%) a odvysílala je ve svém pořadu Na vlastní oči.

Předseda senátu Kamil Kydalka dnes v odůvodnění svého rozsudku uvedl, že na žádném záznamu ze schůzek se nehovoří o penězích nebo o společnosti Seta. Sporné je navíc vůbec to, zda Spyra mohl za společnost vystupovat a zda Seta měla o privatizaci zájem. Některé schůzky se ani nemusely uskutečnit. Nahrávky pořízené televizí jsou navíc velmi nekvalitní a některé klíčové pasáže byly sestříhány, uvedl Kydalka.

Doležel tvrdil, že se sice se Spyrou scházel, ale o privatizaci Unipetrolu se s ním rozhodně neradil. Na jednom záznamu řekl Doležel Spyrovi, že "na stole bude pět". Po Spyrově otázce, zda "v českých", Doležel souhlasil. Podle Doležela ale šlo o kódovanou řeč, na které se se Spyrou dohodli. Měla prý označovat stupeň důležitosti jejich jednání. Formulace "pět na stole" tak prý znamenala účast českého premiéra.

"Nepokoušel jsem se nikoho podvést," prohlásil dnes u soudu Doležel. Naopak Spyra tvrdí, že ho Doležel o úplatek žádal.

Spyra však při své dřívější výpovědi sám přiznal, že jakousi formou kódované řeči s Doleželem hovořili. Měli například dohodnuté speciální výrazy pro místa schůzek. Nepřímo tak potvrdil Doleželovu obhajobu.

Bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes jako svědek řekl, že smlouva mezi polským koncernem PKN (43 PLN, -0,16%) Orlen a státem o privatizaci Unipetrolu byla uzavřena v červnu 2004 a v době schůzek se už jen čekalo na doplatek za vyšší cenu akcií, o jehož hodnotě měla rozhodnout komise pro cenné papíry na podzim 2005. Privatizaci podle Sobotky v té době již nebylo možné zvrátit.

Stejně se vyjádřil další dnešní svědek, bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Na to byl příliš malý pán," prohlásil k možnostem Doležela ovlivnit privatizaci.

Podle žalobkyně Jaromíry Biolkové ale Doležel před Spyrou předstíral, že může do procesu zasáhnout. Využil k tomu například i svoji schůzku s polským premiérem Robertem Belkou, na kterou ho vyslal Paroubek. Belka totiž v roce 2005 Paroubkovi sdělil, že kvůli menšinovým akcionářům PKN Orlenu může privatizace zkrachovat a že to může poškodit česko-polské vztahy.

Podle Doležela je kauza Spyrovou pomstou za neuskutečněnou schůzku nyní odsouzeného kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra, který měl údajně úzké vazby na Setu, s dřívějším ministrem vnitra a expremiérem Stanislavem Grossem (ČSSD). Schůzku se pokusil polský lobbista zorganizovat s pomocí Doležela. Když si prý ale tehdejší ministr Gross zjistil, kdo Pitr je, schůzku odmítl. Podle Doležela kauzu vymysleli Pitr se Spyrou a k jeho diskreditaci pak využili televizi Novu, když pro ni Spyra tajně nahrával jejich schůzky a snažil se Doležela vmanipulovat do sporných vyjádření.

Pitr stojí za celou kauzou i podle bývalého premiéra a předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ten dnes před soudem uvedl, že poté, co aféra vypukla, jej o tom prý informovali šéfové zpravodajských služeb. Vztah případu k Pitrovi naznačil také Kydalka, když upozornil, že po každé schůzce Doležela se Spyrou, lobbista okamžitě Pitrovi telefonoval.

"Mě osobně překvapilo, že šéf mého kabinetu se schází s takovým špína člověkem," řekl o Doleželových schůzkách se Spyrou Paroubek.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data