Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Makléř francouzské banky Société Générale zůstává ve vazbě

ČTK: Makléř francouzské banky Société Générale zůstává ve vazbě

28.01.2008 8:16
Autor: ČTK

Paříž 27. ledna (zpravodaj ČTK) - Makléř francouzské banky Société Générale Jérôme Kerviel, který jí údajně svými operacemi způsobil ztrátu 4,9 miliardy eur (127 miliard korun), zůstává ve vyšetřovací vazbě. Rozhodla o tom dnes pařížská prokuratura. Později oznámila, že dosavadní vyšetřování je "velmi plodné".

Banka dnes oznámila, že Kervielovy podvodné operace dosahovaly hodnoty kolem 50 miliard eur. Banka je prý "kontrolovaným způsobem neutralizovala" a tak snížila ztrátu na zmíněných 4,9 miliardy. Oznámená částka je vyšší než tržní hodnota celé banky, která je asi 35 miliard eur.

Poradce prezidenta Nicolase Sarkozyho Henri Guaino dnes řekl, že pokud by někdo chtěl využít problémů Société Générale k pokusu se jí zmocnit, francouzský stát by pravděpodobně zasáhl. "Stát nemá za úkol zasahovat pokaždé, když se mění kontrola (nad firmami), ale v tomto případě si nemyslím, že by zůstal nečinný, kdyby se někdo pokusil situace využít, až by to byl kdokoli," řekl v televizi LCI na otázku o možném pokusu někoho v zahraničí získat nad Société Générale kontrolu. V tisku se už objevily dohady, že by se oslabené banky mohl pokusit zmocnit jiný finanční ústav.

Kervielova vazba byla prodloužena o 24 hodin. Potom buď musí být propuštěn, nebo musejí být zahájeny kroky k jeho formálnímu obvinění.

Vyšetřovatelé chtějí především zjistit, zda jednal jen na vlastní pěst, jaké byly důvody jeho počínání a způsob, jakým se mu podařilo obejít kontrolní mechanismy banky. Prokuratura dnes oznámila, že muž poskytl velmi zajímavé informace a že vyšetřování je velmi plodné, ale nešla do žádných podrobností. Kerviel je podle ní v dobrém fyzickém i psychickém stavu.

Kervielovi advokáti už předtím uvedli, že jejich klient spolupracuje s vyšetřovateli a je ochoten své jednání vysvětlit. Dnes také agentuře AFP řekli, že neudělal nic nečestného a nezcizil ani haléř. Obvinili také banku, že používá ho jako zástěrky k zakrytí vlastních ztrát.

Francouzský tisk už psal, Kervielovi nešlo o osobní obohacení. Société Générale, která je ve vyšetřování zatím vedena jako oběť, ho obvinila z podvodu. Zdroje z pařížské prokuratury byly ale ohledně možných obvinění na jeho adresu zdrženlivé.

Dnešní francouzský tisk znovu citoval odborníky, kteří jsou skeptičtí k verzi banky, že její obrovská ztráta je důsledek jednání jednotlivce, který znal kontrolní mechanismy a byl schopen je obejít.

V Le Journal du Dimanche profesor pařížské univerzity Philippe Dessertine řekl, že banka předkládá scénář, jehož hlavní postavou je "napůl šílený makléř, napůl hacker. Dokonalý obětní beránek. Zdá se mi to nanejvýš nepravděpodobné. Spíš bych řekl, že banka utrpěla velké ztráty z rizikových amerických úvěrů."

Generální ředitel Société Générale Daniel Bouton v sobotu v rozhovoru pro Le Figaro popřel, že se banka snaží na Kerviela hodit i ztráty utrpěné jinde.


Váš názor
  • mazec
    28.01.2008 8:38

    Nechci malovat čerta na zeď ale tyto info se jentak nerozchodí, SG a potažmo i kobka pojedou dolů jako po másle, inu důvěra je u banky to nejdůležitější.
    Jim
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data