Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Švejnar: ČR má šanci se zařadit mezi světovou ekonomickou špičku

Švejnar: ČR má šanci se zařadit mezi světovou ekonomickou špičku

28.01.2008 16:23
Autor: ČTK

Praha 28. ledna (ČTK) - Česká republika může v budoucnu podle prezidentského kandidáta Jana Švejnara dostihnout nejvyspělejší ekonomiky světa. Kdy a zda se tak stane, ovšem záleží na zvolené strategii a přizpůsobení ekonomiky světovému vývoji, uvedl Švejnar na dnešní veřejné diskusi se studenty Univerzity Karlovy.

Česká ekonomika má podle Švejnara v současnosti velkou výhodu oproti vyspělým, a to nízké náklady na pracovní sílu. "Není to ale cílem. Chceme vysoké platy, což ovšem vyžaduje vyšší produktivitu," upozornil.

Kvůli úspěchu v otevřené globální ekonomice by se tak měla Česká republika například stát jedním z center vědy a výzkumu. "Lidský faktor bude pro nás nejdůležitější," upozornil. V současnosti tomu ovšem podle něho brání omezené investice do vyššího vzdělání, vědy a výzkumu.

Země totiž podle prezidentského kandidáta investuje do těchto oblastí méně peněz než její budoucí i současní konkurenti, kterými jsou vedle našich sousedů například i Jižní Korea nebo Tchaj-wan.

"Máme nejpropojenější světovou ekonomiku v dějinách. Současná revoluce v informačních technologiích a telekomunikacích je srovnatelná s průmyslovou revolucí ve druhé polovině 19. století," uvedl k současnému stavu světové ekonomiky Švejnar. Podle něj tyto změny vedou k mnohem větší konkurenci. "Ve všem je lepší být vynikající. Stříbrné a bronzové medaile již nejsou, co bývaly," dodal.

K úspěchu Česka může podle Švejnara pomoci i fakt, že Československo již bylo mezi světovými válkami jednou z nejvyspělejších ekonomik. "Ale vývoj záleží na nás, jak budeme důslední a zda se vydáme cestou Irska, nebo Portugalska," uvedl. Irsko a Portugalsko byly před několika lety na stejné ekonomické úrovni, v současnosti jsou jejich ekonomiky na rozdílné úrovni a Irsko je mnohem vyspělejší.


Váš názor
  • KLAUS NA HRAD
    01.02.2008 16:46

    Ze Švejnara mám pocit "hraběcích rad" (měkké ale tvrdě placené). Je vidět, že je to taky jen učitel. Vzhledem k malým pravomocem prezidenta (pozůstatek éry pana "upchrýmně to myslím" Havla) je téměř jedno kdo z nich dvou tam bude šéfovat. Moc toho nezkazí ani nenapraví. Proto si myslím, že hlavní motivem Švejnara je lépe vypadající životopis (v USA má prezident daleko větší pravomoce). Vzhledem k tomu, že Švejnar je jen variantou "NE KLAUSE", bude lepší tam pana profesora "Kuponová privatize" ponechat.
    buřič
  • chtělo
    01.02.2008 14:57

    by to víc Švejnarů :-))))) nebo Švějků :-)))) Teď nevím :-)
    tk
    • Re: chtělo
      01.02.2008 15:02

      ty,hajzliku.dostanu te a pak uvidis.svejnar je buh.
      pusa
      • Švejnar bohem (?)
        01.02.2008 16:52

        Švejnar je spíše oportunista (česky "příležitostník" - člověk využívající situace). Tou situací je oranžová nenávist "Jirky Bouchnidostolu Paroubka". Ten by se domluvil i s Marťany. Se Švejnarem "pravičákem" to půjde snadněji.
        buřič
  • ???
    29.01.2008 17:40

    z toho socialistického ráje mi jde mráz po zádech jdu si dát frťana abych se zahřál
    !!!
    • Pan Švejnar
      30.01.2008 20:18

      Je opravdu kapacita ve svém oboru a úžasně příjemný a skromný člověk. Na www.impuls.cz,poslechněte si a a změníte názor. Nevychvaluje se jako pan Klaus, ten o sobě sám prohlásil , že je nejlepší prezident a že jen to umí. Jeho vystoupení bylo smutné a arogantnost neskutečná. Stydím se za nej a to nás reprezentuje ve světě. Pan Švejnar má chování hodné kvalitního politika.
      • Re: Pan Švejnar
        02.02.2008 9:01

        ivanko,ty si proste ta nejskvelejsi zenska.zaroven vsak citim,ze touzis po chlapskem objeti.proto volej,pis,mailuj,faxuj.........jsem tu jenom pro tebe.
        IVAN
      • Ivano
        02.02.2008 8:56

        cos to poslouchala? Já to měl puštěný a slyšel jsem mluvit jen snaživého vlez do řiti a slibotechnu. Přesný americký JÁjinkovský styl. Bože chraň nás od takových snaživců, co jsou schopni čehokoliv za své zviditelnění. Klaus je proti němu zlatej.
        Petr
      • Re: Pan Švejnar
        30.01.2008 23:52

        no proč by se pan president neměl pochválit:-)Jde vidět, že populistická chování opravdu funguje.Podle mě je to typickej bankéř. V bance se stala chybička, ale republika byla od základu vytunelovaná:-)A transformace proběhla hrůzostrašně, že teda jsme na tom z těch postsockovejch republik nejhůř.
        jo dival jsem se
    • Re: ???
      29.01.2008 17:44

      tak se mi to povedlo :-) :-(
      pajaspacir
      • Podporovatel Švejnara
        01.02.2008 16:10

        Jestli znovu vyhraje hradní Klaun, tak to bude katastrofa!!! Moc bych si přál, aby byl novým prezidentem Jan Švejnar - ten je určitě na mnohem vyšší morální i intelektuální úrovni.
        Martin
        • Re: Podporovatel Švejnara
          02.02.2008 10:33

          Naprostý souhlas a navíc má přednost kterou již hradní narcis nikdy mít nemúže i kdyby se na hlavu stavěl a to jsou Čisté Ruce!!!!
          Mira
  • větší investice
    29.01.2008 17:33

    Peněz je všude dost i ve školství. Pořád každej státní institut plače, že nejsou peníze. A pak ministerstva ani to co ´´dostanou´´ nedokáží utratit. Měli bychom se zamyslet jak ty peníze použít, ne kolik. To do toho školství můžeme lít stovky miliard a budeme pořád tupoučcí.Ale to budeme muset přestat hledat 3. cestu. tzn. Buď kapitalistická džungle plná chamtivých imperialistů a nebo socialistický ráj, protože se bojím, že ´´mezi´´ toho místa moc není.
    pajaspacir
    • Re: větší investice
      31.01.2008 18:01

      To je vtip ? Ty toho asi o financování školství moc nevíš, že? Většina jen trochu schopných absolventů (čest výjimkám) ze škol prchá hned jak je dokončí, protože pokračovat dál v doktorském studiu se nevyplatí. Do výzkumu také nikdo nepůjde, protože to se u nás také platí bídně. A těch několik lidí, co to nedělají pro peníze to nevytrhne. Takže nakonec i ti schopní končí ve firmách, kde se jen aplikují dávno vymyšlené věci a není, kdo by táhl vývoj kupředu. Psal jsem o vysokých školách, ale totéž platí o všech stupních škol - mezi učiteli není prakticky konkurence, protože za ty peníze ani vzniknout nemůže - a kde není konkurence není ani tlak na kvalitu. Ale ty v tom máš jasno -peněz je dost, že?
      Azazel
      • je jich dost
        01.02.2008 14:50

        Konkurenci nezavedeš přidáním peněz do resortu:-)To bys mohl vědět z komunismu:-) Školství potřebuje jít privátní cestou , cestou soukromých peněz.Pak budou učitelé dobře ohodnoceni a studenti mít hodně příležitostí. A my nebudeme muset vyhazovat tolik peněz na daních.(tohle je trochu utopie)
        pajaspacir
        • Re: je jich dost
          01.02.2008 15:09

          V komunismu se někam dávaly peníze ? To jsem si nějak nevšiml.... Učitelé je u nás nejhůře placenou skupinou vysokoškoláků vůbec - ona ta konkurence již funguje, ale tím stylem, že soukromý sektor přetahuje schopné lidi ze školství (a v opačném směru proudí neschopní). A bude se to dít tak dlouho, dokud plat učitele nebude na úrovni platů obdobných profesí (stejné vzdělání, stejná zodpovědnost, zkrátka stejné nároky). V současné době jsou platy učitelů spíše na úrovni zedníků, jak potom můžeme očeklávat nějaké výsledky ? A o tom, že školství je oblast, která produkuje "zboží" s velmi vysokou přidanou hodnotu snad nikdo nepochybuje.... Bohužel zisky přicházejí až se zpožděním (tj. za jiné vlády), takže proč investovat do vzdělání, že?
          Azazel
          • a z toho plyne
            01.02.2008 19:28

            ,že si to lidi musí platit sami, pak se uvidí jaká je opravdová hodnota vzdělání, pak budou učitelé placeni podle schopností. Ve školství je spousta programů ve kterých se jen ztrácí peníze a studentům to nic nedá. Každej student může chodit do zaměstnání a učit se a rodiče mu to můžou pomáhat fundovat a školství bude levný jak banány v Lidlu. Nebo si snad myslíš že když naliješ do školství peníze tak budou mít učitelé víc????Já si myslím, že to bude jen další inflační tlak. Nebo napiš jakou cestou to chceš udělat, kritizovat ti jde:-)
            pajaspacir
            • Re: a z toho plyne
              01.02.2008 19:40

              "Nebo si snad myslíš že když naliješ do školství peníze tak budou mít učitelé víc????" Pokud ty peníze půjdou na platy učitelů, tak ano, učitelé budou mít víc. Do školství tím pádem budou přirozeně přicházet schopnější lidé a kvalita výuky a tím pádem i vzdělanost občanů bude stoupat. Školství je hlavně investice - rozumný stát investuje do své budoucnosti a pokud to neudělá, tak na tom bude tratit.
              Azazel
              • a z toho plyne
                01.02.2008 23:11

                Rozumný stát???Rozumný stát může být jen když sou v něm rozumní lidi. poku jsou roumní lidi, tak si to můžou rozhodnou sami kterýmu učiteli zaplatí ne???Takže to nemusí rozhodovat úředník.A pokud to lidé nezvládnou sami, tak je něco špatně se systemem:-(
                pajaspacir
  • děs
    29.01.2008 16:23

    předvolební kecy, ať si Švejnar zamete práh co dělal v ČSOB
    Jožin z bažin
  • prezident
    29.01.2008 15:00

    PAN prezident se nam opotreboval jako kafemlejnek. Co jsme se od nej dovedeli za posledni 4 roky? EU nechce, Knihovna se mu nelibi, i kdyz mu do toho nic neni, a se Svejnarem se bavit taky nechce, asi se te diskuse boji. Svejnar je mladsi, nabrousenej a ma podporu studentu a nestranickych ekonomu. Ja jako dedek, bych na miste PANA prezidenta rek: OK, delal jsem co jsem mohl, nevzdavam to, ale davam prednost mladi. To je jen moudrost stari, ktera by slusela i PANU prezidentovi...
    dedek
  • ČSSD a zelení nás nemají rádi
    29.01.2008 14:21

    byl jsem pro změnu, ale to snad nemyslí vážně, že nám cpou Švejnara. Zrovna ho poslouchám a tvrdím, že by byl přijatelnější i ten dvojdomek Pithart. Ten vůbec neví jaká tady bije a ten přízvuk, no prostě PAN president Klaus. Švejnar je jeho nepatrný stín.
    Radek
  • Jen se obávám
    29.01.2008 10:35

    Že pan Švejnar po několika letech pobytu mezi našimi politiky může zjistit, že to tady představoval naprosto nerealisticky... To se bohužel lidem, kteří se vracejí z vyspělejších koutů naší planety stává... To není o rozumu, ale o naivitě... A platí to tím víc, když je daný člověk spíše spíše teoretikem...
    QEntity
  • muže
    29.01.2008 10:02

    jeho poslední "nápad" podporovat kuřáctví je sice zdánlivě ekonomicky výhodné, ale měl by se poradit se svým předchůdcem. I to v některých případech moudří prezidenti dělají.
    paní Lídie kroťte svého
  • To se mu to kecá,
    29.01.2008 9:39

    ale proč nepomohl republice, když to nejvíc potřebovala? Má pravdu ten co tu píše, že je vychytralý.
    Koblic
  • Ježíši, ten je chytrej
    28.01.2008 17:44

    a odkud citujes Honziku? Nebo to mas primo z Tvych rozhovoru s Kimem? Zatim tedy znacne neverohodne info...
    inv
    • Re: Ježíši, ten je chytrej
      29.01.2008 7:54

      A proc se nevydame rovnou cestou Monaca nebo aspon Svycarska? Pritahnout vedu a vyzkum se snazi vsichni, pan Svejnar opomnel rici, jak a cim chce ty vedce pritahnout. Ono by zatim stacilo zastavit masivni odliv, ale ani to nebude jednoduche. Cestou Irska. To se lehko rekne, ale Irsko bylo v unikatni pozici, nalakalo spoustu americkych firem a emigrantu. Tedy slysime spoustu prazdnych frazi a vubec nic noveho. A s tim Kimem, to byl vtip? To je skoda.
      Dan
  • Ježíši, ten je chytrej
    28.01.2008 17:18

    Kdyby to alespoň nebylo opsáno. Cituji: Kim Čong Il tvrdí, že KLDR může dostihnout nejvyspělejší ekonomiky světa. Kdy a zda se tak stane, ovšem záleží na zvolené strategii a přizpůsobení ekonomiky světovému vývoji. Severokorejská ekonomika má podle Kima v současnosti velkou výhodu oproti vyspělým, a to nízké náklady na pracovní sílu. "Není to ale cílem. Chceme vysoké platy, což ovšem vyžaduje vyšší produktivitu," upozornil. Kvůli úspěchu v otevřené globální ekonomice by se tak měla KLDR například stát jedním z center vědy a výzkumu. "Lidský faktor bude pro nás nejdůležitější," upozornil. V současnosti tomu ovšem podle něho brání omezené investice do vyššího vzdělání, vědy a výzkumu. Země totiž podle Kima investuje do těchto oblastí méně peněz než její budoucí i současní konkurenti, kterými jsou její sousedi, například i Jižní Korea nebo Tchaj-wan. "Máme nejpropojenější světovou ekonomiku v dějinách. Současná revoluce v informačních technologiích a telekomunikacích je srovnatelná s průmyslovou revolucí ve druhé polovině 19. století," uvedl k současnému stavu světové ekonomiky Kim. Podle něj tyto změny vedou k mnohem větší konkurenci. "Ve všem je lepší být vynikající. Stříbrné a bronzové medaile již nejsou, co bývaly," dodal. K úspěchu KLDR může podle Kima pomoci i fakt, že Korea již byla mezi světovými válkami jednou z nejvyspělejších asijských ekonomik. "Ale vývoj záleží na nás, jak budeme důslední a zda se vydáme cestou Číny nebo Indie," uvedl. Čína a Indie byly před několika lety na stejné ekonomické úrovni, v současnosti jsou jejich ekonomiky na rozdílné úrovni a Čína je mnohem vyspělejší.
    HonzaH
    • Re: Ježíši, ten je chytrej
      29.01.2008 8:01

      To je dobré nemohl by jste sem dát zdroj?
      Jannastas
    • Re: Ježíši, ten je chytrej
      28.01.2008 17:48

      Můžeš uvést zdroj? To by byla bomba, ale zatím nevím co si o té citaci myslet.
      fido
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data