Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
AP: Yahoo! zřejmě dnes oznámí rozhodnutí o spojení s Microftem

AP: Yahoo! zřejmě dnes oznámí rozhodnutí o spojení s Microftem

11.02.2008 8:16
Autor: ČTK

San Francisco 11. února (ČTK) - Americká internetová společnost Yahoo! Inc. zřejmě dnes oficiálně oznámí své rozhodnutí o budoucnosti spojení s firmou Microsoft. Uvedla to agentura AP s odvoláním na zdroj blízký jednání. Wall Street Journal (WSJ) v sobotu na svých internetových stránkách uvedl, že správní rada Yahoo! se rozhodla nabídku na převzetí, které by bylo jedním z největších mezi technologickými společnostmi, odmítnout. Obě firmy však zprávu zatím odmítly komentovat.
 
Microsoft nabídl za Yahoo! 44,6 miliardy dolarů (790 miliard Kč), což odpovídá 31 dolarům za akcii. Podle WSJ i dalších zdrojů, které oslovily agentury Reuters a AP, se však správní radě zdá tato nabídka příliš nízká. Někteří uvádějí, že Yahoo! nehodlá zvažovat nabídku nižší než 40 dolarů na akcii.
 
Analytici uvádějí, že Microsoft by měl v případě, že vedení Yahoo! nabídku odmítne, další možnosti. Buď by mohl zvýšit svoji nabídku, a podle některých je dokonce Microsoft připraven zvýšit nabídku na 35 dolarů za akcii. Nebo by se mohl se svojí nynější nabídkou obrátit přímo na akcionáře. Tento rizikový krok by však současně znamenal, že Microsoft by se musel také pokusit vystrnadit z desetičlenné správní rady její současné členy.

Správní rada Yahoo! považuje nabídku na nízkou, přestože nemůže najít zájemce, který by byl ochoten nabídnou vyšší cenu. Podle analytiků nemá Yahoo! příliš na výběr a zřejmě nakonec bude muset nabídku Microsoftu přijmout, protože jinak riskuje, že si dále znepřátelí akcionáře, kteří jsou již nyní rozčilení na současné vedení, kterému se již pět čtvrtletí za sebou nedaří zvýšit zisk.

Problémy Yahoo! se ziskovostí způsobily, že akcie firmy se za poslední tři měsíce propadly o více než 40 procent, a tržní hodnota společnosti se tak snížila o 20 miliard dolarů. Nabídka Microsoftu byla v den svého zveřejnění na počátku února vyšší ve srovnání s tehdejší aktuální cenou akcií o 60 procent. V pátek akcie Yahoo! uzavřely na 29,20 dolaru. V případě odmítnutí nabídky bude firma, které šéfuje její spoluzakladatel Jerry Yang, pod silným tlakem akcionářů, aby představila novou strategii, která zastaví propad akcií. Akcie Yahoo! se naposledy za 31 dolarů obchodoval loni v listopadu.

Případné zvýšení nabídky na více než 40 dolarů za akcii, tedy o 12 miliard dolarů, by však mohlo vadit akcionářům Microsoftu. Akcie Microsoftu od zveřejnění nabídky oslabily o 12 procent kvůli obavám z problémů, které s sebou obvykle přináší spojení dvou velkých firem. Microsoft věří, že značka Yahoo! i její vyhledávač, klienti a služby mu poskytnou hodnotnou zbraň v doposud neúspěšném boji o snížení obrovského náskoku firmy Google na lukrativním trhu internetového vyhledávání a reklamy.

Yahoo! při hledání možností jak odvrátit spojení s Microsoftem začala zvažovat i partnerství v oblasti reklamy s Googlem. Podle některých analytiků by toto partnerství mohlo zvýšit zisk obou společností, avšak mohlo by mít problémy s antimonopolními orgány. Zatím však není ani jisté, zda by antimonopolní úřady v USA a Evropě souhlasily se spojením Microsoftu a Yahoo!.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů