Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Miliardáři z emirátů investují do poznávacích značek

ČTK: Miliardáři z emirátů investují do poznávacích značek

19.02.2008 12:56
Autor: ČTK

Abú Zabí 19. února (ČTK/AFP) - Miliardáři ze Spojených arabských emirátů nejdříve investovali na burze, do nemovitostí a do trhu a uměním, nyní platí celé jmění za zvláštní poznávací značky, napsala agentura AFP.
 
Mladý podnikatel Saíd Abdal Ghafar Chúrí v sobotu večer vytvořil nový světový rekord, když při dražbě v jednom luxusním hotelu v Abú Zabí vydal 52,2 milionu dírhámů (zhruba 244 milionů Kč) za automobilovou značku s poznávacím číslem jedna.

Tato částka není "vzhledem k majetku mé rodiny nijak přemrštěná. Koneckonců, kdo by nechtěl být jednička...," řekl pětadvacetiletý Chúrí agentuře AFP. Připomněl, že již na dřívější dražbě zaplatil 2,17 milionu amerických dolarů (asi 37 milionu Kč) za poznávací číslo jedenáct.

Prohlásil, že v sobotu vydraženou značku nebude používat, ani ji v této době neprodá, neboť prý je přesvědčen o tom, že za rok či za dva nebo ještě později bude mít dvojnásobnou cenu. Šťastný nový majitel se také pochlubil, že jeho rodina zbohatla na burze a na obchodu s nemovitostmi.

Sobotní dražby v Abú Zabí, u nichž asistovala policie a jejichž výtěžek je určen na charitativní účely, mimo jiné na výstavbu nemocnice pro oběti silničních nehod, umožnily získat celkem 89 milionů dírhámů (přes 400 milionů Kč) díky prodeji 90 poznávacích značek.

"Hledali jsme takový předmět, který by byl zároveň malý a zároveň by lidi přitáhnul. A poznávací značka se ukázala být tou nejlepší volbou," řekl agentuře AFP ředitel Emirates Auction Abdalláh Mannaí, jehož společnost získala během šesti dražeb pořádaných od května na 80 milionů dolarů (téměř 1,4 miliardy Kč).

"Lidé z emirátů milují vozy a všechno, co s nimi souvisí, a stejně tak milují dobročinné akce," řekl a připomněl četné charitativní dražby uspořádané v této zemi, nesmírně bohaté na ropu, která těží z astronomicky rostoucích cen suroviny.

"Uvedení poznávací značky s číslem jedna na aukci je světová premiéra," poněvadž toto číslo je jinde vyhrazeno státním představitelům, zdůraznil.

Poznávací značky, které se vydražují, jsou součástí zvláštní série, kterou za tímto účelem vydala policie v Abú Zabí. "Šťastný kupec může značku znovu prodat, darovat nebo postoupit. Je ve své volbě svobodný," vysvětlil Mannaí. Jde o investici, dodal.

Emirát Abú Zabí je ve světovém žebříčku na prvních sedmi místech, pokud jde o nejdražší poznávací značky, upřesnil Mannaí.

Při sobotní dražbě se čile soupeřilo. Na jakémsi pódiu tu stály Mercedes s poznávací značkou 1111, který byl prodán za 632.000 dolarů (10,7 milionu Kč), a Ferrari s poznávací značkou 100 prodané za 768.000 dolarů (13 milionů Kč).

Pak přišla řada na unikátní poznávací značku s číslem jedna...

Dražba nabírala na rychlosti, každý její účastník přidával pokaždé jeden milion dírhámů (asi 4,66 milionu Kč). Nakonec zbyli jen dva, včetně Saída Chúrího, který pak měl poslední slovo. "Byl jsem ochoten zaplatit 100 milionů dírhámů" (466 milionů Kč), řekl mladý muž agentuře AFP.

Světový rekord dosud držel jeho krajan Talál Chúrí, který loni v květnu na charitativní aukci v Abú Zabí zaplatil za značku s číslem pět zhruba poloviční částku - 25,2 milionu dírhámů.
 
Dražební horečka zachvátila v emirátech i děti. Desetiletý Húzá Hammad například v sobotu získal poznávací značku s číslem 51 za 2,15 milionu dírhámů (9,9 milionu Kč). "Dám si ji na auto, které budu řídit, až budu velký, na šedé Ferrari," svěřuje se Húzá, jehož otec vydělal jmění ve stavebnictví.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů