Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Buffett: Amerika je v recesi, akcie ale nejsou levné

Buffett: Amerika je v recesi, akcie ale nejsou levné

03.03.2008 13:39
Autor: 

Americká ekonomika je nyní z hlediska zdravého rozumu v recesi, uvedl Warren Buffet, miliardář, investor a CEO společnosti Berkshire Hathaway Inc., pro televizní stanici CNBC. Buffett uvedl, že USA možná nejsou v recesi z technického hlediska, tj. ekonomika zatím nezaznamenala dvě čtvrtletí poklesu HDP v řadě, ale podle toho, co vidí z obchodů, které Berkshire Hathaway provádí, ekonomika klesá. Buffet nicméně dodal, že "akcie nejsou levné".

Podle Buffetta současná situace zatím není „nic takového jako (roky) 1973 nebo 1974,“ s odkazem na hluboké hospodářské oslabení rovněž poznamenaní ropnými šoky a pádem akcií. Investoři by podle Buffetta nicméně neměli vylučovat možnost významného negativního obratu ekonomiky.

Společnost Berkshire Hathaway v pátek vykázala za 4Q pokles zisku o 18 %. Tento výsledek do jisté míry ovlivnila slabost podniků spojených s bydlením včetně provozů na výrobu cihel a krytin a divizí, které nabízejí realitní makléřské služby.

(Zdroj: CNBC, Reuters)


Váš názor
  • Zmetek jeden
    03.03.2008 22:20

    Minule se mu nepovedlo koupit pojišťovny a dneska se mstí a nejhorší na tom je, že všichni to sežerou jako krysy otrávené jídlo. Jsou to .......to! nechci být sprostý ale ten článek mě dostal.
    PPPPPPPPP
    • Re: ZMETCI MEDIÁLNÍ :-)))
      04.03.2008 9:24

      SLEDOVAT TU MANIPULACI RESP."PRÁCI" S MÉDII JE OPRAVDU ÚCHVATNÉ. JAK CHYTRAČÍ BUFFETT, GREENSPAN, SOROS. JAK SE V TOM PLÁCAJÍ CENTRÁLNÍ BANKY I KOMERČNÍ BANKY (NEDÁ SE JIM VĚŘIT). JAK ANYLYTICI BANK NEVĚDÍ NIC A MLŽÍ I RATINGOVÉ AGENTURY. HLAVNĚ, ŽE V TOM ČLOVĚK NEMÁ MILIONY. JINAK TO RIZIKO PÁDU 50 NA 50 BY BYL VĚTŠÍ NERVÁK. PROSTĚ EKONOMICKÁ RÁNA "V PŘÍMÉM PŘENOSU" - AŤ ŽIJE 21.STOLETÍ :-)))
      Přemek S.
  • nemyslím
    03.03.2008 18:50

    Co se vlastně v americe stalo? Ve 3Q2007 byli všichni happy 4% růst, 4Q2007 - provalilo se že hypotéky nejsou dostatečně kryté a banky tyto špatné úvěry odepsaly, což pochopitelně vedlo k poklesu jejich zisků a tím k poklesu HDP celé ekonomiky. Ale co dál? Co ostatní ne-bankovní firmy, také ztrácejí? Odpověď je, že ne. Takže jediný segment, který je v krizi je bankovnictví a i když je to velice podstatná oblast, tak se dokáže velice rychle otřepat (pravděpodobně už to uděli odepsáním většiny ztrát) a za čtvrt roku už zase budou mít své zisky zpět. Podle mého nás čeká velmi prudký růst nahoru nejpozději po výsledcích za 2Q2008, ale spíše již po 1Q2008
    Azazel
    • Re: nemyslím
      04.03.2008 11:55

      Ty jsi podcenil co se stalo. Americke banky davali hypoteky lidem , kteri ani nemluvi anglicky nebo ani nevi jakou smlouvu podepsaly,ani na to nemaji prijmy. Tito lide vubec nevedeli , ze podepisuji smlouvu, kde na rozjezd jsou prvni rok nebo roky splatky nizsi , ale pak se zvysuji a tak si koupili nemovitost, kterou pri nejlepsi vuli nemohou splacet. Ted jsme v obdobi , kdy se splatky navysuji a domy propadaji veritelum, coz citelne zasahuje stavebnictvi, realitni firmy ,posleze vyrobce spojene ze stavebnictvim....... Dale pak klesa ohodnoceni ostatnich nemovitosti a s tim spojenych pujcek zenoucich US prumysl. U lidi klesa pocit vlastniho bohatstvi a tim se muze vyznamne snizit ochota utracet. Nakonec muze krize zasahnout nebo uz zasahuje celou ekonomiku. Pak je na rade evropa a sni i CZ, takze nakupovat akcie s tim ,ze je to jen kachna muze byt peknej provar.
      Nero
      •  
        04.03.2008 12:28

        Já jsem nenapsal že je to kachna, ani nikomu neradím nakupovat akcie - to ať si rozhodne každý sám za sebe... Ale můj názor je, že njede o recesi, ale pouze o nepříjemnou ekonomickou epizodku, která podle mého nebude trvat více než rok... Je to pochopitelně pouze můj názor a klidně se mohu mýlit :)
        Azazel
    • Re: nemyslím
      04.03.2008 10:11

      Vůbec nevíš o čem tady mluvíš a nejspíš jsi neviděl výsledky US firem.
      Galois
    • Velmi nepravdepodobne
      04.03.2008 8:55

      Ono to asi bohuzel nebude tak jednoduche. Krize v bankovnictvi se vzdycky preleje do vsech ostatnich odvetvi, protoze penize jsou proste tim, co toci kolecky ekonomiky. Banky tradicne lzou o svych ztratach a je pravdepodobne, ze jsme jeste nevideli zdaleka cely rozsah masakru. Navic zasahy politiku cely problem zhorsuji. Samozrejme to neni konec sveta, ale v minulosti trvalo v prumeru 2 roky se z podobnych krizi vyhrabat.
      DanD
    • Re: nemyslím
      03.03.2008 20:48

      Alali a Azael jsou 2 trubky (možná je to jen jedna trubka, pod dvěma nicky), takoví Paroubkovo námezdníci. Asi mají pár drobných úspor v pozici, a jsou na šrot z toho, že o to přijdou. To je holt trh, to není jistota pěti na stole v českých.
      kompi
      • vážený pane
        03.03.2008 22:26

        měl byste psát k věci a konstruktivně. Slabý dolar na současných úrovních s perspektivou posílení v druhé polovině roku se stane mimo jiné magnetem pro investice do US akcií a s theorií postupně se zyšujícího hdp v usa taženého vyššímy exporty plně souhlasím.
        soroz
        • Re: vážený pane
          04.03.2008 0:16

          Co je platný pozitivní sentiment (až příjde, zatím na trhu není), když nebude podložen penězi na nákupy ? To co se na trhu děje totiž není psychologická korekce, ale důsledek zániku části fiktivních peněz (půjčky, marginy), kterými byly pěkných pár let financovány nákupy. No a o vztahu mezi množstvím peněz a vývojem cen si můžete počíst v každé učebnici ekonomie pro začátečníky nebo ve výstižné zkratce u Kostolányho :-)
          Petr-S
          • Re: Vazeny pane
            04.03.2008 8:38

            Takze kdyz ted odmazeme cast fiktivnich penez, treba 50%, tak pujdou vsechny ceny jidla a vyrobku taky na polovinu?
            t.
  • Pan Svačina
    03.03.2008 18:23

    ..má průhledně účelově velmi omezené vidění, jinak by nemohl tvrdit, že US akcie zlevnily málo. Pro evropské investory, zejména pak pro české, ale i pro investory z dalších měnových oblastí kromě těch navázaných na dolar naopak US akcie zlevnily velmi podstatně.. Stejně tak zlevnily, pokud je bereme v relativní hodnotě vůči jiným druhům aktiv, třeba komoditám o čemž by zase mohli vyprávět ropáci z Blízkého východu.. Myslím, že vše bude ještě zajímavé, záleží na tom, jak dlouho budou trendy ještě živeny..ale až se budou obracet, bude hodně veselo, možná i nás v ČR..
    Alali
    • Re: Pan Svačina
      03.03.2008 19:43

      Nejde jen o banky.Jde taky o pojištění fin.produktů atd, atd,atd.Tomu se nemůže ani říkat recese, to je spíše deprese a všichni se modleme ať se to nejmenuje "je to úplně v prdeli" zde jsou linky: http://www.youtube.com/watch?v=YbD-omir4c0 http://www.energybulletin.net/ http://jameshowardkunstler.typepad.com/ http://www.iraq-war.ru/tiki-view_articles.php?type=Economics http://www.safehaven.com/index.cfm http://www.atimes.com/ pár týdnů to sledujte a uvidíte. Paka
      t.t.
      • Nic jsi nepochopil
        07.03.2008 18:10

        On řekl, že akcie nemusí být ještě dost levné, nikoli, že neslevnily. A to je podstatný rozdíl. Pokud tomu pořád nerozumíš, tak si teď kup pořádný balík a pochopíš...
        s
      •  
        03.03.2008 20:14

        A ještě jeden http://www.blisty.cz/2008/3/3/art39272.html
        t.t.
  • Bu bu bu fete
    03.03.2008 17:05

    jak se Vám dnes nakupovalo?
    Soroz
  •  
    03.03.2008 17:00

    Buffette, vy bluffette!
    Pedro
  • :))
    03.03.2008 16:25

    Nebyl to prave Buffet co rekl "Neposlouchejte to co rikam,koukejte na to co delam" :)))
    Dejv
  • Vyplatí se ty akcie ještě vůbec ?
    03.03.2008 16:12

    http://aakjh.blogspot.com/
    JH
  • názor do pranice
    03.03.2008 16:00

    Já si osobně myslím, že jsme na počátku celosvětový dlouhodobý hospodářský krizi. V podstatě v rozvinutých zemích už ekonomiky nemají kam stoupat, růsty HDP jsou vyčerpány a roste se jen díky obrovkému zadlužování - viz naše ekonomika (pokud se odečte nárůst dluhů o 185 mld pro domácnosti v loňském roce, pak by náš růst byl nulový a deficit rozpočtu přes 100 mld!!!). Tohle je stejné i v USA a nakonec i v celé EU. Žije se výrazně na dluh a jakmile se to má splácet, začnou se systémy hroutit. Dalším problémem ekonomik je špatná až ubohá úroveň ekonomů, kteři sedí v bankách a tím myslím i naši slavnou ČNB. Slovem klasika, jsou to jenom kravaťáci s velkým egem, kteří v podstatě nic neumí, jen se naučí jazyk a vlezou profesorům typu Švejnara do zadku. A ještě jedna věc, pokud učí na universitách profesoři jako Švejnar a Klaus, pak to ani jinak ve světě vypadat nemůže.
    TK
    • Re: názor do pranice
      04.03.2008 9:04

      To je prece absolutni blbost - stale jsou tu staty, ktere maji opravneny rust (Slovensko, Rumunsko, Bulharsko a mraky dalsich), navic je na trhu dalsi obrovsky hrac a tim je Cina a Indie. Uz neplati to, ze kdyz Amerika zakasle, Evropa dostane rymu. Diky Cine a Indii nebudou dopady americke krize tak markantni. Jinak si myslim, ze pany bankere kritizujes z toho duvodu, ze 1) jejich praci nerozumis a 2) zavidis jim jejich teple mistecko (ktere obsahuje obrovske pravomoce a zodpovednost a taky obrovske penize)
      vigo
      • re: vigo
        04.03.2008 9:41

        To co říkáš je pěkná blbost. Čína a Indie samozřejmě v současnosti obsazují trhy, ale i je čeká snížení růstu HDP. Vše totiž dobíhá se zpožděním. Letos to čeká USA, Japonsko a EU, později Asii. Jinak co je to za růst, když jde kvalita výrobků dolů??? Jenom se vyrábí, čím dál nekvalitnější zboží. Růst je tažen spotřebou, ale spotřebou množství. Inflace je naopak snižována čím dál nekvalitnějším zbožím. Kvalitní chleba za 20 Kč nevyrobíš, pokud budeš dodržovat kvalitu před 10-15 lety u textilu, budeš na cenový úrovni min. o 50% vyšší. Jinak bankéři svou práci nezvládají, kdyby ji zvládali, pak by nedocházelo k tak velkým krizím!!!!
        TK
    • Re: názor do pranice
      03.03.2008 16:55

      eu a usa ziji na dluh, rusko, cina a ropne staty maji ohromne prebytky -z toho mi vychazi, ze nas neceka zadna celosvetova krize, ale spise mirne zpomaleni a mohutny presun aktiv..co je americke, bude casto cinske atd..proste, globalizace
      alain delon
    • Re: názor do pranice
      03.03.2008 16:50

      Nejsme na začátku dlouhodobé krize... S největší pravděpodobností zažijeme poněkud delší období poněkud nižšího růstu... Ale jen někde... A z konkrétních důvodů... Jedním z nich je například pumpování peněz do ekonomik v okamžiku, kdy by naopak měla restriktivní politika zajistit očištění ekonomiky a rozlišení mezi zrnem a plevami....
      QEntity
      • co je to za růst
        03.03.2008 17:03

        No ale co je to za růst, když je podpořen jenom velkou spotřebou jednak na dluh a jednak nekvalitním zbožím. Dřív nám stačili tři trika na rok (lepší kvalita) dnes jsou trika NIKE a spol dělaný v Turecku, Číně a spol. a kvalita? Tři trika nestačí, musí me jich mít 6-10. Co to znamená: 1) inflace vůbec neodpovídá realitě, kvalita všeho včetně chleba a potravin jde neustále dolů. Jenom pro zajímavost, chleba z 80% se v ČR dělá z krmných obilovin dovážených do Polska. Proto housku, kterou si dneska koupíte, můžete zítra zahodit. 2) spotřeba roste právě proto, že se dělají nekvalitní výrobky a tím se vyčerpávají suroviny, ale i voda + energie. Takže kam jdeme? Kam jdeme?
        TK
        • Re: co je to za růst
          03.03.2008 20:55

          Odpověď na tvou otázku, kam jdeme, známe všici. Je tam tma a moc to tam nevoní.
          kompi
    • Re: názor do pranice
      03.03.2008 16:49

      Je to docela výstižné, také mám zkušenosti, že většina "odborníků" je banda nul, typu Špidla.... V ekonomice podle mě existují 2 zajímavé typy odborníků, 1) Ti co moc nevystupují, komentují vše slovy, když nezaprší na 99% bude sucho...dohromady dělají kulový a prostě podle vzoru klasiků nechají ekonomiku, at se z toho vyhrabe a doladují ji jen jemnými kroky, viz Greenspanovi 0,25% posuny... 2) Skupina jsou náruživý zastánci regulací, kteří mají pocit, že reálné veličiny mohou ovlivnit, typ Bernášek, při prvním náznaku bijí na poplach a ukvapeně reagují na podněty, které se stejně mění až v dlouhém období, viz inflace se spožděním několika 1/4letí až let.... Druhá skupina je opravdu nebezpečná, je to jako když se snaží někdo na moři rozhoupanou loď stabilizovat tím, že půjde proti směru houpání, může to vyjít, ale většinou je to jenoum překlopí... Toho se Bojím u Bernáška, v době, kdy většina průmyslových surovin strmě stoupá, hlavně z důvodu jejich postupného vyčerpání a nedostatečným produkčním kapacitám, znehodnotí svými rate cuty dolar...Tím roztočí takovou vlnu inflace, že se z toho Amíci budou vzpamatovávat déle než Žaponci, nehledě o další dlužnické krizi, kterou nejspíše zaplatí MMF...
      cynikk
    • Re: názor do pranice
      03.03.2008 16:24

      Realita je taká, že v banke dostanete hypotéku na 120% sumy.Investori sa sťahujú stále ďalej na východ europy a novoprijatých štátov EU kvôli lacnej pracovnej sile. Firmy rozširujú svoje pôsobiská, svoje zisky ale aj straty a každopádne svoju PRODUKCIU !!!Tým logicky stúpaju celosvetové zásoby tovarov až do momentu kedy spotreba a ekonomika prestane rásť !!!!! A to práve prichádza. A pamätajte pravidlo: USA je vlak ktorý ked sa rozbehne , tak rozhýbe všetky vagóny , ale ak sa zastaví, všetci vo vlaku popadaju a rozbiju si hubu. VSETKO CO JE V USA BUDE RAZ AJ TU.
      slai
    • treba ne
      03.03.2008 16:22

      problem ktery pises, urcite je, ale neni celosvetovy. Ono se nas to dotyka, ale neni to vlastne VUBEC spatny. Naopak zbytek sveta dokazuje, ze se dokaze vyrovnat i bez nas (mysleno socialisticke Evropy a predluzenych USA). Brazile vesele obchoduje s Mexikem, Indii a Cinou, a to co nevyvezou do USA a sem, uplatni na svych trzich. Ale jak pises, USA se bude muset vyrovnat se svymi dluhy, a EU se bude muset vyrovnat se svymi odbory. CR by mela byt jako papirova lodicka na hladine oceanu. Jsme mala otevrena ekonomika, meli bysme jit slepe za temi co maji penize => orientace na Cinu, Rusko atd. Mame toho porad dost co nabidnout, ale nemyslim tim levnou pracovni silu. Vuci EU bysme se meli stat krizovatkou a ostruvkem danove svobody. Pokud budeme hloupi, zavedeme Euro, a prijmeme jednotne EU dane.
      Me2d
  • US ekonomika
    03.03.2008 15:49

    Ti američtí dědouškové ekonomice jistě rozumí, ale myslím si, že je složité porozumět současnému celosvětovému měnovému chaozu a navazujícím novým "ekonomikám". V 70tých letech nebyla politická EURO měna a ekonomika nového euro-státu a do toho se míchajících národních ekonomik jednotlivých členských a nečlenských zemí EU, Státní velkopodnik -komunisticko-kapitalistická Čína, východní pseudokapitalistická evropa s implantovaným kapitálem atd. Myslím si že těžko porovnávat současné období s dobou 70 tých let. Ti staří pánové možná také nechápou ,čím to je ,že češi mají dolar za 16.- kč, když před 10ti roky byl za 40? Že by ta naše ekonomika tu ameriku ta válcovala ? Státní pokladna ani životní úroveň to nepotvrzuje. Kdo myslíte , že víte . napište .
    karel
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m