Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Reakce Orca a ECM na varování Morgan Stanley před krizí ve střední Evropě

Reakce Orca a ECM na varování Morgan Stanley před krizí ve střední Evropě

05.03.2008 15:02
Autor: 

Globální úvěrová krize patrně zasáhne i země ve střední a východní Evropě, takže trh nemovitostí v Maďarsku, Polsku a České republice před sebou může mít obtížný rok. Upozorňují na to analytici investiční banky Morgan Stanley (41 USD, -0,55%) (více ZDE). Relativně izolovaný ale podle nich zůstává realitní trh v Rusku.

Orco (1 615 CZK, -1,82%) s tímto pohledem podle ČTK nesouhlasí. "Jsme překvapení tímto názorem a v žádném případě ho nesdílíme. Trh je v dobré kondici a kupní síla je stále veliká. Prodeje našich nemovitostí neklesly, naopak poptávka je vysoká a lidé jsou schopni nemovitosti financovat," řekla ČTK mluvčí Orco Group Petra Zdeňková.

ECM (850 CZK, 0,47%) chce riziko z případných otřesů realitního trhu, kterou vlastní Milan Janků, kromě dalších opatření omezit také působením v různých zemích a regionech. "Nejsme závislí na jednom regionu, mimo Českou republiku působíme v Číně, Rusku a zemích střední a východní Evropy," řekla ČTK mluvčí ECM Zuzana Doležalová.

Jako nepravděpodobné vidí rozšíření úvěrové krize na východ Evropy také realitní odborník René Hradecký ze společnosti Bonafide Communications. "Krize se pravděpodobně dotkne i některých investorů u v Česku. Jedná se ale o akciové trhy a krize příliš nesouvisí s investicemi do nových bytů, které developerské společnosti staví," uvedl. "Výstavba nových bytů se i tento rok těší velkému zájmu jak mezi drobnými investory, tak i mezi fondy, které investují do větších celků a následně je pronajímají. Výnosy z těchto investic i v letošním roce většinou splňují jejich očekávání," dodal Hradecký.

(Zdroj: ČTK)


Váš názor
  • Doporučení
    06.03.2008 0:35

    Jak si někdo jako "Morgan,Citi,UBS a další, při svých miliardových odpisech dovolují někomu něco doporučovat.......
    Michal
  • Je treba rozlisit trh residencni a komercni
    05.03.2008 17:44

    Ten clanek je mirne zavadejici, nebot nerozlisuje sektory realitniho trhu. Dopad hypotecni krize na realitni trh rezidencni bude opravdu minimalni, ale ten MS asi nemysleli. Nicmene dopad na komercni trh nemovitosti tu uz je, souvisi s jevem Credit Crunch, kde je daleko obtiznejsi sehnat financovani. Za posleni pul rok se vyrazne snizil pocet investoru, kteri chteji koupit dokonceny komercni developersky projekt, nebot jim po krizi v USA vyschly zdroje penez. Diky nizsi poptavce se tim padem snizuje cena portfolia komercnich nemovitosti. Plus je tu faktor diskontu, kdy se zvysila rizikova marze, takze pri stejnem cash flow a pri diskontu vyssi sazbou vychazi opet nizsi hodnota aktiva. Takze dopad tu preci jen je.
    Developer
  • preklad reakci
    05.03.2008 17:39

    vynosy z bytu v Praze kolem 4%, trzni najmy temer na urovni Vidne pri polovicnich prumernych platech a s deregulaci najmu mizerna perspektiva nejakeho rustu trznich najmu. Dalsi rust cen nemovitosi bude znamenat dalsi poklesu vynosnosti a proto se o nej mohou postarat uz jen ceske ovecky nahanene do hypotek. Vzhledem k tomu, ze v USA bylo prasknuti realitni bubliny ocekavano nejmene od roku 2005, nic dramatickeho letos neocekavame a zkusime to vysponovat na yield kolem 2.5%.
    Rumcajs
  •  
    05.03.2008 17:02

    Fajne!!! Obornici z Morgan Stanley co do všeho vidí tak, že se sami dostali do kaše hodnotí jak na tom budou jinde, možná mají pravdu, ale emerický machři co si nejsou úplně přesně jisti rozdílem mezi Českem, čečenskem a čibukem si se svými rozumy můžou vylízat pr....
    Marduk
  • orco a ecm uz nejakou dobu pekne zapasi i bez morgana
    05.03.2008 15:49

    sami se zahubí
    andrejevic
    • Re: orco a ecm uz nejakou dobu pekne zapasi i bez morgana
      06.03.2008 16:02

      a co teprvá stanyho
      bo
  •  
    05.03.2008 15:09

    Ten komentář byla chyba, opak je pravdou.
    v.schuster
    • Neskočte jim na lep !
      05.03.2008 15:33

      Varování Morgan Stanley je jen pokus, jak vlastní ztráty dostat uhrazené Evropou, protože v Americe už zdechl pes. Potřebují levně nakoupit a až akcie developeřů vyskočí a nepojedou nahoru tak napíšou kupujte !! Teď stejnou situaci sleduji na Erste Vídeń, kterou všichni downgradují, ale jsou tam jednorázové nákupy za 250 mil Kč - přepočtu. To nekupují lidé, ale banky jako MS. Nedávejte své peníze američanům, za krizi si můžou sami, tak ať se z ní sami dostanou !
      j.miler
      • Re: Neskočte jim na lep !
        05.03.2008 16:27

        Morgan Stanley je pro mě nedůvěryhodná ivestiční instituce.Dobře si pamatuji jak loni vydali na Orco,po 20% posílení doporučení kupovat to byl kurz na 3500 s cílovkou 4200.Před loni vydali zvýšené doporučení na čez a kyslík v době kdy potřebovali čez a kyslík prodat.Myslím,že po hypokrizi na které mají lví podíl,je již nikdo nemůže brát vážně,prodělali vše co mohli a půl roku jim trvalo než vůbec zjistili koli toho projeli.Nyní shání peníze kde se dá,aby si zachránili vlastní zadek a nekrachli.
        Vašek
        •  
          05.03.2008 17:20

          Vašku, to jste na tom s MS podobně, věřili jste, že Orco půjde do nebe a oba jste v pořádný ztrátě, tak je přece takhle neurážej.
          Muf
      • Re: Neskočte jim na lep !
        05.03.2008 16:05

        Přesně moje řeč. Proč nevyužít svého vlivu a tvrdit o někom, že jeho akcie nemají prakticky žádnou cenu a vyčkat až spadnou a pak je levně nakoupit a poté opět změnit názor, že původně ta společnost zase tak špatná nebyla.
        Honza
      • Re: Neskočte jim na lep !
        05.03.2008 15:57

        Můžu se zeptat, kde sleduješ obchody na vídeňské burze, mám tím na mysli jednotlivé obchody na Erste. Dík
        TGV
      • Re: Neskočte jim na lep !
        05.03.2008 15:52

        stejne tak to lze videt, ze jsou tam prodejni bloky a prodavaji to investicni banky jako jsou MS. zalezi na tom, jakou mas sklenici.
        petr666
        •  
          05.03.2008 15:57

          Dívá se na to sklenicí Morgan Stanley :)
          No, zřejmě to jsou skuteční "odborníci"
      • Re: Neskočte jim na lep !
        05.03.2008 15:42

        Přesné!!!
        VSE LIMITED
        •  
          05.03.2008 16:00

          VRAT SE DO ZAKLADNI SKOLY!!! a az te nauci pocitat aspon do peti a cist hole vety,tak muzes prejit na slozitejsi veci:napr.:podivat se v jakych objemech se obchoduje vetsina akcii na prazske burze a pochopis,ze ani prumernemu obchodnikovi z USA by nestalo za to ,poustet nekam zpravy o vychodnim realitnim trhu-kdyby nemely nejaky vaznejsi duvod.Ze nas ceka lavina nesplacenych hypotek(prudke zvysovani zivotnich nakladu,prechod na euro,inflace,mensi rust HDP) v budoucnu-to je kazdemu soudnemu cloveku jasne a samozrejme developery to pak nemusi zajimat-ti budou za vodou a banky si to odnesou odpisem ztrat,snizi se jejich cena-aby to v budoucich letech z toho stadecka prostoduchych klientu (viz bankovni poplatky atp) zase pohodlne zpatky vydrely!!!papa
          tonda
          •  
            05.03.2008 16:14

            Nechci být moc velký pedant, ale opravdu se zmínili pouze (jenom, only) o pražské burze?
            No, zřejmě to jsou skuteční "odborníci"
            •  
              05.03.2008 16:44

              naprosty souhlas, samozrejme nas v nejblizsich letech navazne ceka i pad cen nemovitosti,ale to tady vsichni ti agenti,kteri chteji,aby si potencialni brzci hlupaci- dluznici mysleli opak,nechteji slyset.Chapu,ksefty musi jet dale.
              kolodej
        •  
          05.03.2008 15:59

          Nejlepší obranou je předci útok a Amíci tohle zvládali odjakživa dobře :-) !! Když se nám to hroutí, pustí se do osatních zdravých ekonomik na odvrácení probléme...jak mazané..kdo by na to přišel..žeee :-)
          skokan
          • Amatéři z Ameriky
            05.03.2008 21:41

            Banka MS je na odpis. Tudíž není vůbec nutné se zabývat názory lidí, kteří ji tam přivedli. Spíš by se těmito názory,publikovanými v České republice, měly zabývat orgány činné v trestním řízení, pokud na to jejich inteligence stačí. Je na to řada paragrafů v trestím zákoníku....
            Pokorny
            • Re: Amatéři z Ameriky
              06.03.2008 12:26

              Správně, s informacemi je třeba opatrně nakládat, to už víme dávno, aspoň takových 60 let...
              F
            • Re: Amatéři z Ameriky
              05.03.2008 21:44

              Orgány činné v trestním řízení nestačí ani na kriminálníka Čundu. To už po nich chcete moc. Oni ani nevědí ,co je to akcie a jak ji zatknout...
              Josef
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university