Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Optimismus nad novými plány Fedu se pomalu rozplývá

Optimismus nad novými plány Fedu se pomalu rozplývá

13.03.2008 9:25
Autor: 

Optimismus na trzích skutečně nevydržel dlouho. Přehodnocení plánu Fedu a zpětný pohled na mizerná makročísla poslal americké akcie odpoledne zpátky do záporu. Chmurné vyhlídky přiživil další nárůst cen ropy, která se vyšplhala nad 110 USD/barel. Slabé akcie poslaly dolů výnosy a trhy začínají znovu věřit poklesu sazeb o 75 bps (na zasedání Fedu příští týden). To poslalo znovu do kolen americký dolar, který si zvládl oddychnout jen na velice krátký okamžik. Dnes po ránu si měnový pár sáhl na nová maxima 1,558 EUR/USD.

Globální ztráty dolaru jsou vidět i na koruně, která posílila na 16,05 USD/CZK. Vzhledem k tomu, že si USD otevřel cestu k dalším ztrátám, můžeme se v nejbližší době dočkat testování psychologických 16 korun za dolar. V případě proražení se optimismus může přenést i na měnový pár EUR/CZK, který by se mohl dostat pod 25,00.
Z české kotliny přichází ještě jedna zajímavá zpráva – ministerstvo financí začíná zvažovat další emise eurobondů. Není se ostatně čemu divit. Nálada na českém dluhopisovém trhu je v posledních týdnech mizerná a výprodeje z řad zahraničních investorů roztáhly výnosové rozpětí mezi českým a německým desetiletým dluhopisem.

Dnes se pozornost soustředí na odpolední americké maloobchodní tržby, které by nemusely překvapit příliš negativně. Větší reakci proto nakonec mohou vyvolat týdenní statistiky z amerického trhu práce – pokud potvrdí další příliv žadatelů o dávky v nezaměstnanosti. Celkově tak nečekáme velké zlepšení nálady na akciových trzích, které by měl doprovodit další propad amerického dolaru. Středoevropským měnám a zejména pak koruně by se v případě dalších ztrát USD mohlo dařit dobře.

Česká koruna si po ránu díky slabému dolaru sáhla na historicky nejnižších 16 korun za dolar. Během včerejška přitom nezaznamenala výraznější pohyby a zůstala v bezprostředním okolí 25,00 EUR/CZK.
Dnes může koruna těžit z testování psychologických 16 USD/CZK, což může zlepšit náladu i na EUR/CZK. Mírnit euforii na českém devizovém trhu naopak budou slabé akcie a rozšiřující se kreditní spready. Ranní běžný účet do obchodování pravděpodobně příliš nepromluví.

Euro. Nejistota ohledně dopadů nového záchranného balíčku Fedu poslala dolar znovu do kolen. Na americkou měnu negativně dopadá především nárůst sázek na agresivní snižování amerických sazeb. To poslalo měnový pár dnes po ránu k novým historickým maximům na 1,5585 EUR/USD.
Z technického pohledu si včerejším pohybem dolar otevřel prostor pro další ztráty, které se mohou zastavit až na 1,590 EUR/USD. V nejbližší době nás navíc nečekají žádná lepší americká čísla, která by mohla situaci otočit.

Slovenská koruna sa včera držala v extrémne úzkom pásme 32,30-32,34 EUR/SKK, pričom seansu skončila silnejšia pri spodnej úrovni pásma. Dnes sú na programe dve zaujímavé čísla – februárová inflácia a januárová obchodná bilancia. Ani jedno z nich však nemá potenciál výraznejšie pohnúť kurzom. Dnes sa začína aj rokovanie Európskej rady v Bruseli, na ktorom sa zúčastnia i slovenskí predstavitelia. Prípadné vyjadrenia ohľadom vstupu krajiny do eurozóny či konverzného kurzu by mohli byť potenciálnym faktorom, ktorý by mohol ovplyvniť kurz. Inak by sa mal menový pár udržať v pásme 32,20-32,40 EUR/SKK.

Zlotý ve středu na rozdíl od ostatních středoevropských měn mírně oslabil, po úvodních EUR/PLN 3,5301 končil na 3,5375. Krátké posílení začátkem obchodování vyvolal náměstek ministra financí J.Rostowskiho, který spekuloval s možností vstupu do ERM-2 již v roce 2009 a přijetí eura v roce 2012.
Z dnes zveřejněných dat bude nejdůležitější únorová inflace. Náš odhad je 4,5% y/y, tj. mírně pod konsenzem. Po vlastním čísle by měly následovat i doprovodné komentáře, které budou v kratším horizontu pro měnový pár EUR/PLN rozhodující. Vyšší inflace bude pro zlotý pozitivní, protože zvýší očekávání vyšších sazeb ještě na březnovém zasedání centrální banky. Do jejich zveřejnění čekáme stagnaci.

Forint včera posílil, po ranních EUR/HUF 260,70 končil na 259,25. Důvodem byl pokračující zájem investorů o domácí dluhopisy a snížení obav z rizikovějších aktiv.
Dnes nejsou zveřejněny žádné významné statistiky. Pokles asijských akcií sice může zpočátku hrát proti středoevropským měnám, poslední zisky forintu přitom však nebyly podpořeny fundamentálními daty. Maďarská měna má proto jen malý potenciál k dalšímu růstu a měla by se udržet kolem EUR/HUF 260.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)
Celou denní analýzu si můžete stáhniout v pdf formátu v sekci Měny & Sazby -> Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university