Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Analytici: Ropa už zřejmě nezlevní, může stát i 200 dolarů

Analytici: Ropa už zřejmě nezlevní, může stát i 200 dolarů

28.04.2008 12:24
Autor: ČTK

Ceny ropy, které nyní takřka denně přepisují rekordy, se už zřejmě nevrátí na hodnoty, kde byly ještě před pár měsíci. Vysoká poptávka a geopolitické napětí jsou zárukou, že cena se v nejbližší době pravděpodobně nevrátí pod 100 dolarů a podle části analytiků je lepší se připravit na cenu až 200 dolarů za barel.

Ropa se v současné době prodává asi za 120 dolarů a jen proti loňsku se její cena zvýšila téměř na dvojnásobek. Ještě před třemi lety stál barel asi 50 dolarů a už v té době se ozývaly názory, že ceny jsou příliš vysoké a patrně je čeká dramatický pokles.

Silný cenový růst, jaký lze nyní pozorovat u ropy, je charakteristický pro spekulativní bubliny. To je situace, kdy se cena některého aktiva zvyšuje tak rychle, že se zcela odpoutá od vnitřní hodnoty a dál roste jen setrvačností. V okamžiku, kdy si investoři uvědomí, že cena už s realitou nemá nic společného, nastává prudký pád cen.

U ropy jsou však příčiny růstu zřejmě jiné. Nabídka a poptávka není v ideální rovnováze a mnohem pravděpodobnější je, že se bude poptávka nadále zvyšovat. U nabídky taková jistota růstu ale chybí. Firmy sice pokračují v průzkumu nových nalezišť, zároveň se ale vyčerpávají starší ložiska, kde byla ropa dostupnější a její těžba levnější.

"Můžeme si znovu projít základní faktory, nicméně v tuto chvíli si ceny půjdou, kam budou chtít," poznamenal k situaci na trhu analytik investiční banky Natixis Bleichroeder Jeff Spittel.

V pátek cenám k růstu pomohly informace, podle nichž se odehrál konflikt v Perském zálivu. Z lodi, kterou měla pronajatu americká armáda, bylo odpáleno několik varovných střel na dva čluny, údajně íránské. Teherán ale konflikt popřel. Důvodem k růstu cen jsou ale také útoky na ropná zařízení v Nigérii, která je klíčovým členem kartelu OPEC.

Dopady cen ropy pociťují hlavně Američané. Cena galonu (asi 3,8 litru) benzinu už se přiblížila k 3,60 USD, což Američané nepamatují. V jiných zemích dopady drahé ropy tak dramatické nejsou, protože růst cen ropy z části smazává pokles dolaru, v němž se cena vyjadřuje. K české koruně kurz dolaru klesl až pod 16 , zatímco před třemi lety stál dolar přibližně 24 korun.

Kartel OPEC dodává asi 40 procent objemu ropy, která se ve světě spotřebovává. Členové kartelu tvrdí, že ropy je na trhu dostatek a růst je jen výsledkem spekulace, která se na komoditních trzích odehrává. S tímto názorem ale souhlasí i mnozí pozorovatelé, kteří upozorňují, že obchodníci se nákupem ropy a dalších komodit zajišťují proti inflaci.

S dalším růstem cen ropy počítá například i profesor ekonomie z americké univerzity Texas A&M John Moroney. Ten před nedávnem dokončil knihu, v níž se věnuje produkci energií a její spotřebě. Moroney zmiňuje převážně pokles těžby, nestabilitu ve Venezuele, která je významným producentem, a potenciálně i pokles kapacit na Blízkém východě.

"Teorii bubliny já neuznávám," řekl Moroney, kterého citovala agentura AP. Těžba ropy se snižuje například v Mexiku, které značnou část vyváží do sousedních Spojených států.

Mezi uznávané prognostiky, co se týče cen ropy, patří investiční banka Goldman Sachs. Její analytik Arjun Murti už v roce 2005 předpověděl, že se trh dostal do fáze, která se označuje jako superspike a upozornil, že cena směřuje nad 100 dolarů. Nyní banka upravila předpověď průměrné ceny ropy do roku 2010 z 80 na 110 dolarů za barel.

Proti teorii spekulativní bubliny hovoří fakt, že poptávka po energiích by se měla do 20 let zvýšit o více než 50 procent. To bude znamenat obrovský tlak na těžební firmy, aby zvýšily úsilí při hledání nových polí a především, aby si zajistily více peněz. Nová ložiska jsou totiž hlavně v těžko přístupných oblastech na dně oceánů.


Váš názor
  • Klasický 100x ohraný ERROR
    28.04.2008 13:46

    "Potřeba spojovatelek na telefonních ústřednách převýší počet všech žen v U.S.A." - výrok někdy z před půl století. Těžká bublina. Analytikům trénovaným z pročítání minulosti (kvartálních reportů) zapomněli říci, že existuje něco jako inovace. Současná hysterie kolem ropy je podobný tendenční humbuk. Vědecko-technický pokrok způsobí změnu. Globálně je jedno zdali změna přijde za 3 dny nebo za 6 týdnů. Současná ceny ropy jsou ubohá a průhledná bublina. Co VŽDY udělaly bubliny? Těžká hádanka, že?
    Detective
Aktuální komentáře
24.04.2024
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m