Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Divoká jízda na Wall Street možná ještě neskončila

Divoká jízda na Wall Street možná ještě neskončila

09.06.2008 13:39

Zadržte dech a bezpečnostní pásy si určitě neodepínejte – divoká jízda na Wall Street není možná ještě u konce, píše server televizní stanice CNBC.

Po pátečním trojitém šoku, kdy ceny ropy vyšplhaly na rekordních 139 USD za barel, nezaměstnanost výrazně stoupla a trh klesl o tři procenta, čeká možná investory týden plný zvratů a rovněž páteční zveřejnění zásadních dat o spotřebitelské inflaci.

Ještě po čtvrteční rally, nejsilnější za uplynulý měsíc, měly akcie nakročeno na cestu růstu, ale v pátek se optimismus zcela vytratil, když byla zveřejněna míra nezaměstnanosti: nejvyšší za téměř 22 let. Dow Jones Industrial Average klesl za uplynulý týden o 3,4 procenta, index Standard and Poor's 500 ztratil 2,8 procent a Nasdaq 1,9 procent.

Poté, co v pátek dosáhla cena ropy 139 USD za barel, následoval prudký pád akcií a Dow Jones uzavíral se ztrátou téměř 400 bodů. Raketový vzestup cen ropy a výprodej akcií tak připomněly stagflaci sedmdesátých let minulého století, kdy ceny stoupaly, ale ekonomický růst byl téměř nulový a akciový trh hybernoval. Ceny akcií se tehdy téměř vůbec nepohybovaly a ceny ropy rostly kvůli jomkipurské válce, ropnému embargu arabských zemí z roku 1973 a druhé ropné krizi z roku 1979.

Na začátku roku 1973 prolomil Dow Jones index důležitou psychologickou hranici 1 000; rok ovšem index končil na 850,86. Tuto hranici překonal znovu až v roce 1976, kdy rok uzavíral na 1 004,65, a trvalo další čtyři roky, než se na ni podíval v roce 1981. Hlavním kamenem úrazu byly zmíněné rekordní ceny ropy a rovněž inflace, kvůli níž dosáhla hlavní úroková sazba v prosinci roku 1980 celých 21,5 %.

Hlavní investiční stratég Prudential International Investments Advisers LLC John Praveen uvedl, že „existují velké obavy o to, kam až mohou růst ceny ropy. Je zřejmé, že největší riziko představuje se svým negativním dopadem na ekonomický růst a spotřebitele stagflace.“

Ceny ropy vystoupaly v pátek na historická maxima kvůli slabému dolaru, napětí mezi Izraelem a Iránem, a Morgan Stanley odhaduje, že by tenčící se americké zásoby ropy mohly do 4. července vyhnat cenu ropy až na 150 USD za barel.

Vysoké ceny ropy a růst květnové nezaměstnanosti na 5,5 % z dubnových 5,0 % plnily o víkendu přední stránky amerických novin.

Zpráva o spotřebitelské inflaci se v příštím týdnu dočká mnohem podrobnějšího zkoumání než obvykle, když se má celá Wall Street na pozoru před rostoucí inflací. Index spotřebitelských cen, jenž bude zveřejněn v pátek, by měl především ukázat, zda se rostoucí ceny ropy promítly už i do jádrové inflace, která je očištěná od cen potravin a energií. Podle průzkumu agentury Reuters očekávají ekonomové růst květnového CPI o 0,5 % oproti dubnovým 0,2 %. Růst jádrové inflace za květen by měl podle očekávání činit 0,2 % oproti 0,1 % v dubnu.

Vzhledem k nepříjemnému překvapení, jehož se investoři dočkali v podobě vysoké květnové nezaměstnanosti, budou věnovat zvýšenou pozornost čtvrtečním výsledkům maloobchodních tržeb za květen, které naznačí, zda spotřebitelé již snížili své výdaje, nebo ne.

Maloobchodní tržby za květen by se měly podle průzkumu pro agenturu Reuters zvýšit o 0,5 %, zatímco v dubnu naopak vykázaly 0,2% pokles. Bez započtení tržeb za automobily by se měly květnové maloobchodní tržby zlepšit o 0,7 % oproti 0,5 % v dubnu.

Informace o tom, zda propad trhu s nemovitostmi již dosáhl svého dna, by měly přinést pondělní údaje o kontraktech na prodej domů a středeční údaje o počtu žádostí o hypotéku.

Příští zasedání Fedu, kde se bude jednat o úrokových sazbách, se koná ve dnech 24. – 25. června.

V pátek se podle sázek investorů snížily šance toho, že Fed zvýší hlavní úrokovou míru již v říjnu, na méně než 50 procent z více než 80 procent den předtím.

Další otázkou, která má vliv na případné turbulence úvěrová krize, je osud americké investiční banky Lehman Brothers'.  Ta dnes oznámila, že za druhé čtvrtletí vykázala rekordní ztrátu ve výši 2,8 mld. USD a navýší kapitál o 6 mld. USD prostřednictvím prodeje akcií na burze.

Akcie této čtvrté největší americké investiční společnosti se v prvních dvou dnech minulého týdne propadly o téměř 17 % na základě spekulací, že Lehman vykáže vyšší než očekávanou ztrátu za čtvrtletí a bude nucen upsat nový kapitál ve výši až 4 mld. USD. Za celý uplynulý týden akcie Lehman Brothers' oslabily o 12 % a tento rok ztratily akcie již 50 % své hodnoty.

Zklamání ohledně zisku a výsledků Lehman Brothers' by mohlo vyvolat výprodeje finančních titulů a zvýšit tak šance testování ročních minim z toho března.

Příští týden by měly oznámit své hospodářské výsledky rovněž Goldman Sachs a Morgan Stanley.

(Zdroj: CNBC)

Pozn. Stanoviska uvedená v textu jsou převzata ze serveru CNBC a nemusí nutně odrážet názor Patrie.


Váš názor
  • CNBC -Magdičko, že ty nás chceš naporcovat?
    09.06.2008 15:43

    CNBC je zábavný televizní kanál s finanční tématikou s klaunem Cramerem v čele ... “Dear Jim: Should I be worried about Bear Stearns in terms of liquidity and get my money out of there? --Peter Cramer says: “No! No! No! Bear Stearns is not in trouble. If anything, they’re more likely to be taken over. Don’t move your money from Bear.” Tak co tam dávaj dneska???
    praguemonk
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data