Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Počet dolarových milionářů v ČR stále roste, je jich 17.000

ČTK: Počet dolarových milionářů v ČR stále roste, je jich 17.000

24.06.2008 12:45
Autor: ČTK

Počet dolarových milionářů v Česku stále roste, a to především díky rostoucí ekonomice a posilování koruny. Loni se počet Čechů, kteří podle aktuálního kurzu disponují minimálně 15,5 milionu korun, zvýšil na 17.000, což je meziročně o 15 procent více. Vyplývá to ze studie, kterou dnes zveřejnily společnosti Capgemini (38 EUR, -0,97%) a Merryll Lynch.

Tempo růstu počtu bohatých v Česku je opět vyšší než v předchozích letech. Předloni stoupl počet dolarových milionářů o 12,6 procenta a v roce 2005 o 10,6 procenta. Celosvětově se počet velmi bohatých zvýšil loni o šest procent na 10,1 milionu osob, jejich celkové bohatství vzrostlo o 9,4 procenta na 40,7 bilionu dolarů.

Počet takzvaných ultra-bohatých osob s majetkem přes 30 milionů dolarů vzrostl téměř o devět procent na 103.000. "Nejrychleji rostlo bohatství díky znatelnému ekonomickému růstu v Brazílii, Indii, Číně a Rusku," uvedl šéf finančních služeb společnosti Capgemini Jiří Briford.

V souvislosti s problémy na světových trzích v loňském roce se změnila i struktura investic boháčů. "Bohatí investoři se přesunuli k bezpečnějším investicím," uvedl Briford. Poklesla podle něj popularita alternativních investic, naopak je znatelný přesun majetku do bankovních vkladů a cenných papírů s pevným výnosem.
Studie rovněž zaznamenala pokles podílu realitních investic. Stále ovšem celosvětově mají boháči třetinu majetku v akciích, v hotovosti drží 17 procent majetku. "Zatímco investoři z Ameriky loni volili instrumenty s pevným výnosem, Asiaté a Evropané volili zejména hotovost a vklady," dodal Briford.

V následujících letech by bohatství dolarových milionářů mělo růst v průměru o 7,7 procenta ročně až na 59 bilionů amerických dolarů v roce 2012. Nejvíce podporuje růst bohatství vývoj v Africe, na Středním východě a v Latinské Americe.

Nejraději milionáři utrácejí za soukromá letadla, jachty, luxusní automobily, sportovní týmy nebo klenoty. Novým trendem je nyní podle studie zájem bohatých o dobrodružné dovolené a nakupování zážitků.

Trh s luxusním zbožím loni zaznamenal významné posílení díky přílivu nových dolarových milionářů z rozvíjejících se ekonomik, především Číny, Indie, Ruska a Středního východu.

Milionáři se podle náměstka generální ředitele Komerční banky (3 625 CZK, -1,73%) Vladimíra Jeřábka rekrutují v posledních letech především z řad podnikatelů, kteří prodali nebo opustili své firmy. "Tato skupina roste nejdynamičtěji a trend nadále pokračuje," uvedl. Mezi další velkou skupinu milionářů patří manažeři a odborníci velkých nadnárodních firem působících v ČR.

S rostoucím počtem milionářů stoupá podle Jaroslava Havla z advokátní kanceláře Havel & Holásek i poptávka po právních službách spojených nejen s podnikatelskou činností této klientely, ale i s transakcemi směřujícími ke konzervativnějšímu uložení a k dlouhodobému uchování jejich majetku.

"Velice často se jedná o právní poradenství při transakcích spojených s koupěmi či prodeji akcií či obchodních podílů, nemovitostí a jiných aktiv, ale někdy se jedná i o relativně běžné záležitosti občanského života, jako je vyřízení rozvodu, majetkového vypořádání manželů či vyřízení dědictví. Dalším obvyklým typem poradenství je právní a daňová optimalizace majetkového portfolia," uvedl Havel.

Podle časopisu Forbes je nejbohatším člověkem na světě s majetkem v hodnotě 62 miliard dolarů americký investor Warren Buffett. Šéf softwarového gigantu Microsoft (28 USD, -0,92%) Bill Gates klesl až na třetí místo. Druhou příčku žebříčku obsadil nejbohatší muž Latinské Ameriky, Mexičan Carlos Slim Helú. Do první stovky se letos dostal i nejbohatší Čech - zakladatel a hlavní akcionář finanční skupiny PPF Petr Kellner s majetkem 9,3 miliardy dolarů.
Studie World Wealth Report neuvádí jména konkrétních bohatých lidí. Do jejich bohatství zahrnuje pouze investiční majetek, nezapočítává tak nemovitosti, ve kterých tito lidé bydlí. K počtu dolarových milionářů studie dospěla sledováním dostupných informací od statistických úřadů, bank, z kapitálových trhů a vývoje jednotlivých ekonomik.


Váš názor
  •  
    24.06.2008 13:55

    Když se podívám na vývoj kurzu dolaru v posledních letech, tak mi hlavním důvodem růstu dolarových milionářů připadá oslabující dolar.
    jura
    •  
      24.06.2008 14:15

      Mě to skoro připadá, že bohatých lidí v ČR ubylo :) Jestli se jejich počet zvýšil o 15% a dolar přitom klesl skoro o 30%.
      Azazel
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data