Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Útok slovenské koruny na hranici 30,25 SKK/EUR zůstal bez úspěchu... a další devizové zprávy

Útok slovenské koruny na hranici 30,25 SKK/EUR zůstal bez úspěchu... a další devizové zprávy

27.06.2008 9:43
Autor: 

Reakce české koruny na včerejší zasedání byla velmi omezená, když měna nakonec uzavírala seanci mírně silnější. Těžko nakonec soudit, zdali za mírným posílením byly v zásadě neutrální výroky guvernéra Tůmy, či to byl spíše oslabují dolar, který zavedl kurz USD/CZK na nová minima (15,23).
 
Zdá se opravdu, že korunu v současné chvíli nic nerozhodí – dokonce ani zprávy o tom, že někteří vývozci již v důsledku silné koruny propouští a přesouvají výrobu do levnějších zemí. Nešťastní exportéři budou dnes s ČNB jednat, co dělat se silnou měnou, ale na nějakou dohodu asi nelze spoléhat. Pro dnešní obchodování tak může být důležitější chování dolaru, jehož ztráty mohou být další vzpruhou korunu.

Dolar dál ztrácí a hlavním viníkem se zdá být jednoznačně uvolněná politika Fedu, která jej oslabuje, a dodatečná likvidita se přitom přesouvá na komoditní trhy. Drahá ropa se tak rovná slabý dolar. Ten navíc trpí pod příchodem dalších makroekonomických statistik (včera to byly nové žádosti o podporu). Měnový pár ta postupně směřuje k tomu, aby opět testoval hranici 1,6.
 
Dnešek nebude z pohledu dat dramatický, byť například německá inflační data mohou ještě dále přiživit sílu eura. Nicméně klíčovou proměnou bude opět ropa - pokud půjde opět výše, budoucnost dolaru nebude opravdu růžová. 

Slovenská koruna sa snažila dopoludnia posilniť k hranici EUR/SKK 30,250. Popoludní sa však kurz opäť posunul do obvyklého pásma EUR/SKK 30,30 – 30,40. Dnešné PPI by nemalo mať na obchodovanie vplyv, aj keď sa čaká ďalší rast inflácie vo výrobnej sfére z 5,8% na 6,1%. Slovenské sadzby sú už ukotvené vstupom do eurozóny a reaguje skôr na zmenu očakávaní v EMÚ. Keďže sadzby na peňažnom trhu v EMÚ sú vyššie, slovenská krivka sa bude na eurovú postupne doťahovať. Kurz koruny by sa mal aj naďalej držať v pásme EUR/SKK 30,30 – 30,40. 

Zlotý ve čtvrtek ztrácel, po ranních EUR/PLN 3,3545 uzavíral na 3,3740. Domácí scéna byla zřejmě ještě pod vlivem uklidňujících středečních komentářů centrálních bankéřů, kteří opatrně vyjadřovali názor, že další zvyšování sazeb za současných podmínek není nutné. K tomu se pak přidal pokles akcií na globálních trzích, který snížil zájem o rizikovější aktiva.

Ani dnes nebudou zveřejněna čerstvá data. Polská měna tak bude pod vlivem nálady na středoevropské trhy, ta by mohla i dnes zůstat ještě pro rizikovější aktiva málo příznivá. 

Forint včera oslabil, po ranních EUR/HUF 235,15 končil den na 237,80. Domácí scéna byla bez významných událostí, a tak lze oslabení připsat spíše korekci, když se měnovému páru nepodařilo prorazit přes úroveň 235,00. K ztrátám forintu přispěla i negativní nálada na rizikovější aktiva.

Dnešní růst výrobních cen by podle odhadů měl být nižší. Forint by však měl být více ovlivněn náladou na středoevropské měny a ta nemusí být příznivá ani dnes.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů