Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zpomalení výrobní inflace podpořilo forint... a další devizové zprávy

Zpomalení výrobní inflace podpořilo forint... a další devizové zprávy

30.06.2008 9:58
Autor: 

Česká koruna je opět v centru pozornosti. Komentáře z ČNB ji nedokázaly nijak zviklat a obnovené nákupy z globálních trhů ji tlačí k novým a novým maximům. Zahraniční investoři nakupují především díky padajícímu dolaru a výprodejích na globálních akciích, které na světových finančních trzích vytvářejí přetlak likvidity. Ten se krom komodit (ropa, zlato) realizuje například také v české koruně. Ta si tak ke konci páteční seance sáhla na 23,82 EUR/CZK.

Tento týden se může nést v podobném duchu a korunu pravděpodobně v dohledné době uvidíme na hranici 23,50 EUR/CZK. Příliš s tím asi ani nezamíchá páteční zahraniční obchod, který může skončit pod očekáváním trhů.

Dolar zůstal na konci minulého týdne pod tlakem, když mu na jedné straně nesvědčil vývoj na finančních trzích, kde obavy z pokračujících problémů amerických bank neustupují a na straně druhé jej tlačí do defenzivy obavy z jednání ECB. Zveřejněná vysoká inflační data v Německu jen potvrdila oprávněnost jestřábího postoje ECB, což je samozřejmě voda na mlýn euru. A aby toho nebylo málo, dolaru zatápí trh s ropou, který láme další rekordy a zrcadlově tlačí kurz EUR/USD vzhůru, resp. k hranici 1,58.

Dnes dopoledne budou v popředí obchodování zřejmě evropská inflační čísla, kdy vysoký růst inflace by měl opět povzbudit euro. Odpoledne by již kurz eurodolaru měl opět sledovat spíše americká čísla – konkrétně pak chicagský index podnikatelské nálady PMI, který zřejmě nedopadne příliš dobře, což jen zapadne do současné medvědí nálady vůči USD

Slovenská koruna v piatok mierne posilňovala smerom k úrovni 30,30 EUR/SKK, išlo však len o pohyb v rámci úzkeho pásma. Vstupujeme do týždňa, ktorý je chudobný na zverejňované udalosti. Pre trhy bude skôr dôležitejšie zasadnutie ECB. Predpokladané zvýšenie sadzieb by malo priniesť harmonizáciu slovenskej a európskej kľúčovej sadzby. Koruna reagovať nebude, a naďalej si bude žiť svojim vlastným životom – teda pohyb kurzu v blízkosti 30,30. Premiér Fico cez víkend povedal, že by uvítal, keby finálny konverzný kurz bol ešte silnejší, než je aktuálna centrálna parita na úrovni 30,126 EUR/SKK. Jeho hodnotu sa dozvieme už na budúci týždeň v utorok, keď je na programe stretnutie členov ECOFIN-u.

Zlotý koncem týdne zpevnil, po úvodních EUR/PLN 3,374 končil na 3,3575. Den byl bez významnějších domácích událostí a polská měna profitovala ze zájmu o rizikovější aktiva.

Předběžná hodnota běžného účtu by podle odhadů měla vykázat vyšší deficit. To ale bude sotva stačit na výraznější impulz pro měnový trh. Příznivá nálada na rizikovější aktiva by ale mohla přetrvat i dnes, a to může zlotý znovu posílit.

Forint v pátek posílil, po ranních EUR/HUF 237,50 uzavíral na 236,70. Maďarská měna zahájila sice oslabením, když květnová výrobní inflace zpomalila více, než se čekalo, později ale v souladu s ostatními středoevropskými měnami využila příznivého sentimentu a obrátila.

Dnešní domácí čísla mohou sotva měnový pár EUR/HUF ovlivnit, i když nižší deficit běžného účtu by měl být pro forint spíše nepříznivý. Pohyb forintu bude proto plně ovlivňovat nálada na středoevropské trhy a ta by mohla být ještě pozitivní.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data