Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
McDonald´s, AT&T, Pfizer, Boeing... dnešní smršť korporátních výsledků

McDonald´s, AT&T, Pfizer, Boeing... dnešní smršť korporátních výsledků

23.07.2008 16:39
Autor: 

Boeing
Zisk amerického výrobce letadel Boeing se ve druhém čtvrtletí letošního roku snížil o 19 % na 852 milionů dolarů. Výsledky negativně ovlivnily mimořádné náklady spojené se zpožděním kontraktu na vojenská letadla ve výši 248 milionů dolarů. Příjmy činily 17 miliard dolarů a ve srovnání se stejným obdobím loni se téměř nezměnily.

Společnost navzdory slabším výsledkům ponechala zatím beze změny výhled na letošní rok, který počítá se ziskem 5,7 až 5,85 dolaru na akcii. Firma vidí hospodaření optimisticky díky vysoké poptávce po vojenských letadlech a vojenském vybavení. Boeing také doufá, že vysoké ceny ropy podpoří poptávku po jeho nových, úsporných letadlech.

Akcie Boeingu klesly z loňského rekordního maxima již o 36 procent. Důvodem jsou obavy investorů, že dlouhodobý růst cen ropy způsobí globální recesi, a odklad dodávek nového letounu 787 Dreamliner. Boeing letos již počtvrté odložil zahájení dodávek letounu kvůli pomalému postupu montáže a přetrvávajícím problémům s dodavateli. Celkem má letoun proti původnímu plánu zpoždění 14 měsíců, napsaly agentury AP a Reuters.

Pfizer
Největší výrobce léků na světě, americká farmaceutická společnost Pfizer více než zdvojnásobila čtvrtletní zisk na 2,78 miliardy dolarů díky růstu prodeje léků na předpis a nižším nákladům. Tržby společnosti stouply o 9 % na 12,13 miliardy dolarů. Bez příznivého vlivu slabého dolaru, jenž po přepočtu zvyšuje hodnotu zahraničních příjmů, by se však zvýšily pouze o 2 %.

Firma potvrdila, že v celém letošním roce počítá s nárůstem zisku až o 11 %, a to zejména díky programu na snižování nákladů, v jehož rámci od roku 2004 zrušila 25.000 pracovních míst. To představuje téměř čtvrtinu celkové pracovní síly podniku.

GlaxoSmithKline
Farmaceutický koncern GlaxoSmithKline, který podniká i v České republice, zaznamenal ve druhém čtvrtletí letošního roku pokles zisku o 3 % na 1,29 miliardy liber. Na společnost, která je druhým největším výrobcem léků na světě, doléhá silná konkurence na trhu generických léků, která překonala i příznivý vliv z prodeje majetku a úspor. Příjmy společnosti se zvýšily o 3,5 % na 5,9 miliardy liber. Společnost dnes také oznámila alianci s jihoafrickou společností Aspen Pharmacare Holdings, která jí má pomoci v posílení pozice na rozvíjejících se trzích.

AT&T
Největší americký telefónní operátor AT&T zvýšil ve druhém čtvrtletí zisk o 30 % na 3,77 mld. USD neboli 0,63 USD/akcii. Společnost zároveň uvedla, že nová verze iPhonu se prodává dvakrát rychleji, než ta první. Tržby v oblasti bezdrátové komunikace vzrostly o 16 %, celkové tržby společnosti se zvýšily o 4,7 % na 30,9 mld. USD.

Zisk společnosti bez jednorázových položek jako např. náklady na akvizice, činil 0,76 USD/akcii, což bylo v souladu s očekáváním analytiků.

Volkswagen
Největší evropská automobilka Volkswagen zvýšila ve 2Q provozní zisk o 22 % na 2,12 mld. eur, což je to lepší výsledek než čekali analytici, kteří podle agentury Reuters odhadovali, že provozní zisk vzroste pouze o 4,4 % na 1,81 miliardy eur. Růstu prodeje dosahuje i česká automobilka Škoda Auto, která je součástí skupiny, negativně ji ale ovlivňuje silný kurz koruny.

Za první pololetí provozní zisk celé skupiny činil 3,4 miliardy eur, a zvýšil se tak o 21,8 procenta. Zisk po zdanění vzrostl o 31,3 procenta na 2,6 miliardy eur, zatímco tržby vzrostly o tři procenta na 56,5 miliardy eur.

Škoda prodala za první pololetí zhruba 353.000 automobilů a prodej tak meziročně zvýšila asi o 12 %. Výrazný růst je patrný u modelů Fabia a Octavia. Tržby vzrostly o 9,8 procenta na 4,4 miliardy eur.

Provozní zisk Škody se zvýšil o 7 % na 381 milionů eur. Zisk je však nadále nepříznivě ovlivňován zpevňujícím kurzem koruny k euru.

V celé automobilové divizi Volkswagen prodal 3,31 milionu vozů, což je meziročně o sedm procent více. Zdaleka největší podíl má značka Volkswagen, kde prodej vzrostl o 3,7 procenta na téměř 1,9 milionu vozů. Nedařilo se španělské značce Seat, která prodala 211.000 vozů. To je meziroční pokles skoro o 3 %.

Volkswagen má na letošní rok cíl vytvořit provozní zisk 6,61 miliardy eur a dosavadní průběh hospodaření nasvědčuje, že by se mu to mohlo podařit. Firma potvrdila i původní výhled, který počítá s dalším zlepšením výsledků hospodaření.

Whirlpool
Americkému výrobci domácích spotřebičů Whirlpool klesl ve 2Q letošního roku zisk o 27 % na 117 milionů dolarů. Analytici v průměru očekávají zisk 6,91 dolaru na akcii. Whirlpool stejně jako další výrobci domácích spotřebičů bojuje s vysokými cenami ropy a kovů, hlavně ocele. K tomu se přidává slabá poptávka ve Spojených státech, kterou ještě zhoršily problémy na trhu s bydlením. Whirlpool s cílem vyrovnat se s problémy zvýšil ceny, uzavřel některé továrny a přesunul produkci do dalších továren s nižšími náklady. Společnost sice dnes potvrdila předchozí výhled na celý letošní rok, podle kterého by zisk měl činit sedm až 7,5 dolaru na akcii, počítá však s prudším propadem dodávek na trh v Severní Americe, který je jejím největším trhem. 

PSA Peugeot Citroën
Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën zaznamenala v prvním pololetí letošního roku nárůst zisku o 49 % na 733 milionů eur. Výsledky podpořila hlavně předchozí opatření na snížení nákladů a zlepšení výkonnosti, která překonala nárůst nákladů na energii a suroviny. Provozní zisk se zvýšil o 32 % na 1,12 miliardy eur. Tržby stouply o 1,6 % na 31,3 miliardy eur. Automobilka v prvním pololetí uvedla na trh deset nových modelů.

PSA potvrdila, že za celý letošní rok očekává nárůst prodeje aut o 5 % na 3,55 milionu až 3,65 milionu vozů, přestože prodej v Evropě se má snížit o čtyři procenta. Do roku 2010 plánuje společnost zvýšit prodej na více než čtyři miliony vozů ročně.

Akcie automobilky od počátku letošního roku klesly o 40 %. Vedly si tak hůře než celý index automobilového sektoru Dow Jones Stoxx, který oslabil jen o 27 %. 

ConocoPhillips
Ropná společnost ConocoPhillips zaznamenala za druhý kvartál prudký nárůst zisku ve Spojených státech na 5,44 miliardy dolarů čili 3,50 dolaru na akcii z 301 milionu neboli 18 centů na akcii před rokem. Analytici oslovení agenturou Reuters přitom čekali 3,53 dolaru na akcii. Po očištění od nákladů spojených s převzetím provozů ve Venezuele, které před rokem zatížily výsledky společnosti nákladovou položkou 4,5 miliardy dolarů, firma vykázala růst provozního zisku o 13 procent.


PepsiCo
PepsiCo vykázala ve druhém čtvrtletí nárůst čistého zisku za druhé čtvrtletí o 12 procent na 1,7 miliardy dolarů neboli 1,05 dolaru na akcii z 1,56 miliardy čili 94 centů na akcii před rokem. Analytici čekali čistý zisk 1,02 dolaru na akcii. Čistý zisk výrobce nealkoholických nápojů v období končícím 14.června stoupl díky silné zahraniční poptávce a slabému dolaru. Tržby ve 2Q stouply o 5 procent i přes jednoprocentní pokles amerických příjmů z výroby nápojů. 

McDonald's Corp.
McDonald's Corp. ve druhém čtvrtletí letošního roku dosáhla čistého zisku 1,19 miliardy dolarů, ve srovnání se ztrátou 711,7 milionu dolarů v období květen až červen 2007. Bez zahrnutí mimořádných položek v letošním i loňském roce by zisk stoupl na 94 centů z loňských 71 centů na akcii, konsensuální odhad přitom čekal 85 centů na akcii . Příjmy společnosti vzrostly o čtyři procenta na 6,08 miliardy dolarů. Provozovatel sítě rychlých občerstvení zaznamenal růst ve všech regionech: v Evropě srovnatelné tržby stouply o 7,4 procenta, v Asii a Tichomoří, na Blízkém východě a v Africe o 8,8 procenta a v USA o 3,4 procenta. McDonald's přitom v prvním čtvrtletí zaznamenal svůj první měsíční pokles tržeb v restauracích v USA otevřených minimálně jeden rok, což vyvolalo mezi investory obavy, zda se bude firma schopná vyrovnat s poklesem výdajů spotřebitelů.

(Zdroj: Reuters, ČTK, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m