Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Topolánek: Hrozbou není koruna, ale inflace

Topolánek: Hrozbou není koruna, ale inflace

29.07.2008 9:49
Autor: 

Kurz koruny není žádnou hrozbou, ale objektivním ukazatelem stavu ekonomiky, sílící hospodářství se vyznačuje sílící měnou, uvádí premiér Mirek Topolánek v článku otištěném v dnešních Hospodářských novinách. "Silná koruna může být nepříjemná pro některé zájmové skupiny, například exportéry, nikoliv ale pro spotřebitele, respektive občany. Skutečnou hrozbou je vysoká inflace. A tu silná koruna mírní," píše Topolánek.

Dnešní Topolánkův komentář je reakcí na včerejší článek předsedy ČSSD Jiřího Paroubka (více ZDE), který obviňuje současnou vládu ze „strategické chyby“ odložení přijetí eura, která umožňuje „současné prostředí vysokého měnového rizika“ a doporučuje bezodkladně učinit kroky směřující k zavedení eura.

Topolánek naopak varuje, že přijetí Paroubkových rad by vedlo k šokovému zvýšení cen a zpomalení růstu. Česká republika, s HDP na 80 % průměru eurozóny a inflací na 60 % průměru eurozóny, se podle něj může eurozóně přizpůsobovat dvěma způsoby: „Buď dát na Paroubka, do dvou let přijmout euro a šokově zvýšit ceny (tedy inflaci) a drasticky snížit ekonomický růst na úroveň eurozóny. Nebo, jak zamýšlí vláda, postupnou konvergencí přes kurzový mechanismus, při nižší inflaci a postupném slaďování hospodářských cyklů s eurozónou.“

Podle Topolánka může být navíc „v situaci, kdy naše ekonomika – díky reformám a silnému kurzu – poměrně rychle konverguje k ekonomikám eurozóny, zafixování kurzu nesmírně riskantní a nákladný proces. Je to pak ideální prostor právě pro spekulace a měnové turbulence.“

(Zdroj: Hospodářské noviny)


Váš názor
  • Koruna je stejně pevná, jako zlato
    29.07.2008 15:34

    Cena zlata se za poslední rok nezměnila. Kdo volá po umělém zásahu na její znehodnocení, je lump. Pevná měna je základem zdravé ekonomiky. Koruna neposiluje, jen dolar padá a ECB s FEDem uzavřeli dohodu, že se bude Euro znehodnocovat taky. Aby problémy dolaru zaplatilo více stran. Že naši exportéři málo nebo obtížně vyvezou? Ať se orientují na zvelebení vlastní země, než na vývoz našich produktů za čímdál bezcennější okolní měny. Nebo ať si to interně přepočítávají ve zlatě. Nějak se nemůžu upamatovat na to, že by Velká Británie měla před 200 lety problém s tím, že v koloniích se platilo korálkama. Tam se nedalo vůbec nic rozumně vyvézt. Vždyť vlastně měla obrovský obchodní deficit. Zboží z celého světa putovalo do Anglie a tam se prostě sežralo. A jak se jim z toho podařilo vzpamatovat! Teď má naše země příležitost těžit ze sílící měny a bohatnout tak, jak to Američané dělali několik desetiletí a Švýcaři odjakživa: Tisknout světovou rezervní měnu.
    HonzaH
    • Re: Koruna je stejně pevná, jako zlato
      29.07.2008 16:40

      Myslíš to dobře, ale znalosti historie ti chybí. Kolonie byly významným zdrojem nerostných a zemědělských produktů a většina kolonizátorů tam vyvážela nebo směňovala hotové výrobky, takže dovezli (ukořistili) zlato, uděli prsteny, náhrdelníky a jiné a prodali dál, ale už s přidanou hodnotou nebo s čajem to bylo podobny, přivezly čaj, nalepili PICKWIK a prodali ho 10krát dráž a tím bohatli, učivo dějepis 6. třída
      Lawrenc s Arabie
    • Re: Koruna je stejně pevná, jako zlato
      29.07.2008 15:55

      Gratuluji, objevila se tu sice řada velmi zajímavých příspěvků, leč ten váš je spolehlivě nejvýživnější :-)
      Azazel
  • Si tacuisses, philosophus mansisses.
    29.07.2008 14:14

    V době, kdy už i Klausovi muži v ČNB uznávají vážnost situace a odhodlali se k slovní intervenci proti nepřiměřeně silné koruně vyhnané do těchto výšin skokově spekulanty, na což ekonomika není připravena (prosím nezaměňovat s pozvolným posilováním, jehož zákonitosti nikdo nezpochybňuje), sype Topolánek svým nezodpovědným vyjádřením písek do soukolí jen proto, aby se vymezil vůči Paroubkovi.
    Ota V.
  •  
    29.07.2008 13:54

    Jediný štěstí, že ty Topolánkovi nesmysly už nikoho nezajímají. Naposledy (asi před týdnem), když vyplodil podobná "moudra", reagovala koruna posílením. Dnes už naštěstí nic a vliv má ČNB, která už začíná tušit, která bije a podle toho se chová.
    sf
  • Politicky se zviditelnit!
    29.07.2008 12:45

    Nemyslím si, že dlouhodobě můžeme Mirku plavat proti proudu, ale proti gustu žádný dišputát...všichni kolem větří horší zítřky, ale ty ne a to se mi libi tak to musi byt...Atˇ je dolar za 10,- a Euro za 18,- to se budeme pak vychvalovat! ...no proč bych kupoval Škodu za drahý koruny když můžu mít AUDI za levný eura...
    Fanoušek
  • inflace
    29.07.2008 11:14

    zcela určitě pan Topolánek neví co napsal,celá eurozona se bojí vysokého kurzu,inflace je umělý strašák,Sarkozy to ví ,Topolánek nikoliv
    • Re: inflace
      29.07.2008 11:40

      jestli jsem ve škole při makroekonomii dobře poslouchal, tak vím, že při silné měně klesá export, zvyšuje se import, a platební bilance tak ztrácí na své kladné hodnotě, klesá výkonnost ekonomiky a s tím i hodnota měny a ekonomika se tak dostává do rovnovážného stavu.....jistě to je složitější v tomto případě, ale exportéři se nemusí bát, že česká koruna bude pořád růst......navíc mě mnohem víc, jako řadového občana ČR, zajímá kolik mě bude stát dnešní nákup v hypermarketu než o kolik méně si nahrabe vedení z některé z vyvážejících společností.....souhlasim s topolánkem :))
      Dannik
      • :-)
        29.07.2008 11:59

        No nevím, ale pokud budete nezaměstnanej, pak to jestli nákup bude o 1-2% dražší Vám bude stejně jedno. Jinak naše ekonomika je silně proexportní, proto pokud dojde k útlumu exportu pocítí to všichni včetně importérů - ti samozřejmě o něco později. Pokud se na to podíváte ještě z druhé strany, pak vlivem výrazného růstu CZK lze očekávat výrazný propad cen nemovitostí - nájmů, poklesne a to výrazně příliv turistů co ČR...... Ano inflace poklesne, ale s tím i výrazně růst ekonomiky jo a zvýší se nezaměstnanost. Je pak otázka čau, kdy začne odliv kapitálu.
        tk69
        • Re: :-)
          29.07.2008 13:03

          dobře, ale výrazné snížení kurzu koruny situaci taky nezlepší...kdyby došlo k velkému nárustu cen, pravděpodobně by vznikla opět velká mediální bublina, a důvěra lidí v českou ekonomiku by se vypařila jak pára nad hrncem...tak co teda?
          Dannik
        • Re: :-)
          29.07.2008 12:41

          to by ale import musel jit s cenama dolu a to se nedeje,tak exporteri hrabou a importeri ne? je videt,ze jste nikdy nepodnikal ve vyvozu.tady nejde o hrabani ,ale o preziti vy chytroline. co budeme delat az budou fabriky zavirat a propustet.zvysi se inflace.
          pino
          •  
            29.07.2008 13:01

            když budou lidi bez práce, tak nebudou mít za co utrácet, takže asi klesne poptávka a ceny budou muset dolů nebo tak nějak to je ne? to je přeci problém exportérů...když jsou vysoké ceny, lidi přestávají kupovat, proto je třeba ceny snížit..
            Dannik
          • asi jste
            29.07.2008 12:45

            to moc nepochopil. Já se zastávám exportérů a CZK považuju za příliš silnou a neztotožňuju se s článkem.
            tk69
  • topolanek po case
    29.07.2008 10:46

    spravne pslouchal, co mu rekli poradci a nemluvi s cesty - je to presne tak, jak rika, uplne s nim souhlasim. bud budeme konvergovat pres posilujici korunu pri nizsi inflaci nebo lockneme kurz a rozjedeme inflaci. navic koruna dava cnb stael moznost ovlivnovat monetarni politiku, s cmiz bude s eurem amen.. alain delon
    alain delon
  • Mirek už i spekuluje na forexu
    29.07.2008 10:33

    Krásná slova, zrak mi plane, to je švagře zlatý důl...Doufám Mirku, že jsi dávno prodal svoje valuty!
    fanda
  • EXPERTI všech zemí spojte se....
    29.07.2008 10:28

    To víme, že se ti to hodí ,,panáčku,,, aby ti posilující koruna brzdila tvou reformou vysokou inflaci...
    Hugo CHávez
  •  
    29.07.2008 10:15

    Doufám, že si někdo nemyslí, že to co jde do novin od politiků, skutečně píší oni. Nebo snad politik=všeználek? (To si myslí snad jen politici)
    Khaot
    • žíká se politucia na terapii
      29.07.2008 10:56

      http://porovnani.kvalitne.cz/
      king
  •  
    29.07.2008 10:15

    Nevím samozřejmě, jestli je článek autentický nebo vytržen z kontextu, nějakých hlubokých myšlenek našeho druhého největšího polistopadového liberála!Na úvod jsem volič ODS a nemám rád Paroubka, ale nepochopim proč se Topolánek vyjadřuje k něčemu čemu nerozumí, konkrétně označit exportéry za zájmovou skupinu? nebo prý dát na Paroubka a dvou let přijmout euro a tím šokově zvýšit inflaci? Jak zdůvodní současné šokové zvýšení inflace? Nebo že fixace kurzu je ideální pro spekulace a měnové turbulence? Pokud tím myslel příklad SKK byla to dětská hra v porovnáním se současnou spekulací na CZK nebo pan Topolánek opravdu věří, že je to zdravé posilování koruny jež věrně a přesně odráží jeho úspěšné reformní kroky???
    Taky ,,EXPERT,,
    • rozhodnuti kc nebo eur
      29.07.2008 10:56

      je politickym rozhodnutim, takze se k nemu politic budpou, doufam, vyjadrovat i nadale. (ostatne vcera tak ucinil i paroubek - a je to dobre, protoze vitez ve volbach prijetoi koruny posune nebo oddali a je dbre vedet, kdo je pro co). exporteri prirozene jsou zajmovou skupinou, stejne jako improteri, kteri by pozvedli svuj hla, kdyby koruna rychle oslabovala. soucasne sokove zvyseni inflace je diky danovym upravam a je (doufam:)) prechodna - pri oslabujici korune by inflace byla prirozene vyssi. pioud jde o srovanni detkse hry se slovenskou korunou a ceskou - za posledni dva roky rostla ceska koruna v podstate stejne jako slovenska (v tuto chvili je cpt rozdil u skk dokonce vetsi) - pdobne rost forint i zloty. jestli verite tomu, ze posilovani, ktere ma svuj dudod ve vetsim prilivu kapitalu a rustu hdp se da omezit tim, ze kurz "naridite" na nejake urovni s eurem, dejte na paroubka. ekonomicke tlaky vam ale nezmizi - rust, ktery se nebude moci projevit v posilovani meny, se prelije do vyssi inface. to je myslim jasne a pochopitelne. ...alain delon
      alain delon
      • Re: rozhodnuti kc nebo eur
        29.07.2008 11:01

        S tímhle názorem přeci nikdo nepolemizuje. Jde o tempo zhodnocování koruny. My budeme připravený na EURO někdy kolem roku 2013 - což je ještě dost dlouhá doba, takže tohle posilování je k ničemu a akorát pošle naši ekonomiku do recese, sice s nízkou inflací ale s růstem 1-2% ročně max..
        tk69
        •  
          29.07.2008 13:37

          TY jsi to nepochopil Delone! vesměs negativní reakce na toto poslední vystoupení našeho premiéra jsou ve způsobu chválení naší ekonomiky, aniž by vzal alspon v potaz negativa rychlosti posilování měny! rychlost posilování meny je neadekvátní růstu produktivity a celkově ekonomiky. Za rok CZK posílila o více než 20% a ty myslíš, že je to proto že jsme s Polskem na tom lépe než celá západní Evropa? no možná to potom budeme vyvážet do Číny???
          neutral
  • :-)
    29.07.2008 10:05

    Tak koruna může směle posilovat. Vidím to ke konci roku tak za 21 za Euro a 13 za USD.
    tk69
    • Re: :-)
      29.07.2008 13:18

      přesně tak, nikdo nepolemizuje o tom, že zhodnocení měny je přínosem, jde o to jakým tempem zhodnocuje a důvodů může být několik, od spekulace aziatů až po uložení kapitálu do relativně bezpečné CZK, při silné měně bude klesat export a bude se zvyšovat import čímž dojde ke zhoršení bilance, možná to bude ekonomice prospěšné, ale objeví se i mnohá negativa-úbytek turistů, proexportních investic...nevím jestli je lepší slovenská cesta nebo česká, ale větší turbulence čekají určitě CZK...
      turbomen
  • Topolánek
    29.07.2008 10:01

    Pan Topolánek by se měl opatrněji vyjadřovat (přestože by se s ním dalo i souhlasit), pokud chce přibrzdit posilování koruny. Tohle je pobídka k nákupu.
    magnus
    • Re: Topolánek
      29.07.2008 10:03

      Topol jen papouškuje, co mu řeknou... nic víc, a možná to ještě nepřeříkal přesně.
      A.
      • Dnešní MfD
        29.07.2008 10:11

        Jazykoví experti známkovali: K Topolovi: Nedokáže zformulovat prostou myšlenku do celku, který má smysl. Nekonečný proud slov, odboček, vsuvek. Slovní zásoba obsahuje klišé...... takže vážení zapoměňte, že tento článek formuloval Topol, na to má lidi a dává pouze své foto.
        A.
  • Shock
    29.07.2008 9:57

    nektere zajmove skupiny...???
    TH
    • Re: Shock
      29.07.2008 10:07

      ...to se mu také nepovedlo.
      magnus
      •  
        29.07.2008 10:16

        Ten Topolanek uz neni fakt normalni.Bude se asi slovne prebijet s guvernerem Tumou a tvrdit,ze toto posilovani je obrazem nasi ekonomiky a Tuma tvrdi opak,takze spekulanti maji zase zelenou.Tak az bude euro za 20 kc jsem zvedav kdo v teto republice zustane.Jiz ted mame ceny zakladnich zivotnich surovin o 20 procent drazsi nez na zapade.
        pino
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.