Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Deutsche Bank, Exxon Mobil, Sanofi, Telefónica... dnešní smršť korporátních výsledků, průběžně doplňováno

Deutsche Bank, Exxon Mobil, Sanofi, Telefónica... dnešní smršť korporátních výsledků, průběžně doplňováno

31.07.2008 15:42
Autor: 

Altria
Altria Group ve druhém čtvrtletí zvýšila zisk z běžné činnosti v souladu s očekáváním trhu díky vyšším cenám cigaret a nižším nákladům, a to na 0,45 USD na akcii z 0,34 USD před rokem. Analytici odhadovali v průměru zisk na akcii 45 centů při tržbách 4,03 miliardy dolarů. Společnost koncem března vyčlenila mezinárodní aktivity dceřiné firmy Philip Morris International, a její čistý zisk proti loňskému druhému čtvrtletí prudce klesl. Tržby vzrostly o 4 % na 5,1 miliardy dolarů.

Firma potvrdila celoroční výhled čistého zisku 1,63 až 1,67 USD na akcii.

AstraZeneca
Farmaceutická společnost AstraZeneca vykázala za druhé čtvrtletí díky příznivému vývoji směnných kursů výsledky nad očekáváním trhu a zároveň zvýšila výhled celoročního zisku. Tržby za 2Q stouply o 9 % na 7,96 miliardy dolarů a jádrový zisk na akcii vzrostl o 7 % na 1,25 USD. Analytici podle Reuters čekali v průměru jádrový zisk 1,13 USD na akcii. Jádrový zisk nezahrnuje náklady na restrukturalizaci a výdaje spojené s loňskou akvizicí firmy MedImmune.

Za celý fiskální rok zvýšila společnost výhled jádrového zisku na akcii (EPS) na 4,60 až 4,90 USD oproti dříve uváděnému rozpětí 4,45 - 4,75 USD.

Continental
Čtvrtletní zisk německého dodavatele pneumatik a dalších automobilových součástek Continental se propadl o 37 % na 361 milionů eur kvůli obtížným podmínkám na trhu. Tržby společnosti nicméně ve druhém čtvrtletí vyskočily o 65 % na 13,3 miliardy eur díky koupi výrobce automobilové elektroniky VDO od německého průmyslového konglomerátu Siemens.

Firma dnes rovněž potvrdila cíle pro celý letošní rok. Tržby by tak měly být vyšší než 26,4 miliardy eur, generální ředitel společnosti však uvedl, že dosažení tohoto cíle bude obtížnější, zejména vzhledem k výraznému omezení produkce v USA.

Firma nyní čelí nepřátelské nabídce na převzetí ze strany německého výrobce valivých ložisek Schaeffler. Ten akcionářům za Continental nabízí celkem 18 miliard dolarů.

Deutsche Bank 
Čistý zisk největší německé banky Deutsche Bank se ve druhém čtvrtletí meziročně snížil o 64 % na 649 milionů eur a zaznamenala druhou ztrátu své investiční divize v řadě kvůli odpisům investic v hodnotě 2,3 miliardy eur a její celkové odpisy v důsledku světové finanční krize tak dosáhly 7,3 mld. eur (přes 11 miliard dolarů). Čistý zisk v přepočtu na jednu akcii činil 1,27 eur oproti 3,60 eur před rokem a překonal medián odhadů (podle agentury Bloomberg), díky absenci loňské daně.

Společnost Deutsche Bank byla původně považována za vítěze v turbulencích na finančních trzích. Problémy na trzích však neustávají a Deutsche Bank se nyní dostává do stále větších potíží. "Při pohledu na zbytek roku 2008 zůstáváme opatrní," řekl generální ředitel banky Josef Ackermann. 

Exxon Mobil
Ropný koncern Exxon Mobil ve druhém čtvrtletí díky vysokým cenám ropy zvýšil zisk o 14 % a opět překonal vlastní rekord historicky nejvyššího výsledku mezi americkými společnostmi. Čistý čtvrtletní zisk největší nestátní veřejně obchodované firmy na světě meziročně stoupl na 11,68 miliardy neboli 2,22 USD na akcii z 10,26 miliardy neboli 1,83 USD na akcii před rokem. Analytici podle Reuters však očekávali výsledek ještě větší, a to 2,53 dolaru na akcii. Tržby dosáhly 138,1 miliardy dolarů, a rovněž zaostaly za průměrným odhadem, který předpokládal 144,4 miliardy.

Gartner
Americká průzkumová agentura Gartner Inc ve 2Q zdvojnásobila zisk díky silnému růstu příjmů za průzkum a poradenství. Specialista na trh s vyspělými technologiemi dnes uvedl, že za druhé čtvrtletí vydělal 29,9 milionu dolarů proti 14 milionům za stejné období minulého roku. Jeho akcie pak díky tomu vyskočily o 8 %. Výsledek překonal očekávání analytiků. Ti odhadovali výsledek na akcii na 0,23 USD, Gartner však vytvořil zisk 0,30 USD. Tržby společnosti se zvýšily o 17 % na 343,9 milionu dolarů. 

Gazprom
Ruský Gazprom, největší producent plynu na světě, zvýšil v prvním pololetí o 106 % meziročně na 285,7 miliardy rublů (asi 186 miliard korun), podle ruských účetních norem. V samotném druhém čtvrtletí zisk Gazpromu podle stejných norem vzrostl o 78 % na 131,24 miliardy rublů. Za celý loňský rok přitom zisk Gazpromu (podle standardů IFRS) vzrostl o více než 9 % na 695 miliard rublů.

Vyšší ceny plynu vydatně pomáhají Gazpromu k rekordním tržbám doma i v zahraničí. V červnu firma uvedla, že letos by se měly její exportní příjmy zvýšit o 62 procent na rekordních 64 miliard dolarů.

HBOS
Britská hypoteční jednička HBOS v prvním pololetí vykázala propad zisku o 51 %. Jádrový zisk před zdaněním zahrnující negativní očištění klesl na 1,45 miliardy liber z 2,96 miliardy za stejné období roku 2007. Výsledek však překonal očekávání, když analytici oslovení v průzkumu Reuters v průměru odhadovali výsledek 1,29 miliardy liber.

Kreditní tíseň si v případě HBOS vyžádala 1,1 miliardy liber. Banka uvedla, že pokud někdo nabídne odpovídající cenu, zváží prodej některých aktiv. HBOS již minulý měsíc varovala, že za první pololetí odepíše 1,03 miliardy liber ze svých dluhových cenných papírů, zatímco za celý loňský rok ji bouře na světových finančních trzích připravila o 227 milionů.

Banka dříve v červenci vydala emisi s přednostním právem úpisu pro stávající akcionáře v objemu 4 miliard liber. Pokud by se započetl její výnos, činil by poměr vlastního kapitálu tier 1 na konci června 6,5 procenta. To představuje jednu z nejsilnějších kapitálových pozic mezi evropskými bankami. 

Kodak
Společnost Eastman Kodak Co. vykázala ve 2Q růst zisku o 13 % na 495 milionů dolarů. Příjmy Kodaku stouply o 1 % na 2,49 miliardy dolarů. Příjmy hlavní divize digitálních spotřebitelských přístrojů vzrostly o 17 % na 756 milionů dolarů.

Na výsledky společnosti negativně dopadl nárůst nákladů na suroviny, především hliník, a vývoj produktů, který zastínil i vyšší prodej digitálních fotoaparátů a rámečků. Kodak při zveřejnění výsledků zároveň dodal, že očekává provozní zisk za celý rok 2008 spíše na dolní hranici svého původního odhadu, který činil 400-500 milionů dolarů. Celkové příjmy by měly stoupnout o dvě procenta, z toho tržby digitální divize se mají zvýšit o 7-10 %.

MasterCard
Společnost MasterCard Inc., druhý největší provozovatel sítě kreditních karet na světě, ve druhém čtvrtletí vykázala čistou ztrátu ve výši 746,7 mil. USD neboli 5,74 USD na akcii oproti zisku 252,3 mil. USD neboli 1,85 USD na akcii před rokem. Hlavní příčinou ztrát byly náklady na urovnání sporu s American Express. Bez těchto nákladů by MasterCard vykázala zisk ve výši 276 mil. USD neboli 2,11 USD na akcii, čímž překonal průměrný odhad analytiků podle Bloomberg ve výši 2,02 USD/akcii. Výnosy společnosti ve 2Q vzrostly o 25 % na 1,2 mld. USD.

Akcie MasterCard, které se od IPO zhodnotily více než 6tinásobně, po výsledcích spadly o 11 %, což je největší pokles od doby, kdy společnost vstoupila na burzu. 

Metro
Německá maloobchodní společnost Metro, která v Česku vlastní prodejny Makro, vykázala ve 2. čtvrtletí provozní ztrátu kvůli přehodnocení aktiv divize Adler. Tržby ale Metru vzrostly o 6,9 % v rozporu se slabou spotřebitelskou poptávkou v největší evropské ekonomice.

Ztráta (EBIT) za čtvrtletí dosáhla 282 milionů eur, když ve stejném období minulého roku podnik vytvořil zisk 303 milionů. Tržby dosáhly 16 miliard eur díky zahraničním divizím; v Německu si pak dobře vedly divize Metro Cash & Carry, Media Markt a Saturn.

Provozní zisk bez započtení jednorázových položek se ale zvýšil podle očekávání o 8,6 % na 329 milionů eur.

Motorola
Motorola nečekaně reportovala za druhé čtvrtletí nepatrný zisk z běžné činnosti ve výši 4 mil. USD neboli 0,00 USD/akcii, přestože analytici počítali se ztrátou 0,03 USD na akcii. Důvodem byly vyšší než očekávané tržby způsobené vyšším prodejem telefónních přístrojů, než se čekalo. Před rokem společnost hospodařila se ztrátou 28 mil. USD neboli 0,01 USD na akcii. Tržby ve 2Q klesly na 8,1 mld. USD z 8,7 mld. před rokem.

Sanofi-Aventis
Francouzská farmaceutická skupina Sanofi-Aventis za 2Q vykázala nižší zisk a tržby i přes silný nárůst prodejů vakcín, kvůli pomalejšímu růstu v některých oblastech a slabému dolaru.

Očištěný zisk třetí největší farmaceutické skupiny na světě meziročně klesl o 4,4 % na 1,605 miliardy eur, neboli 1,23 eura za akcii oproti 1,24 eura před rokem. Čisté tržby za druhé čtvrtletí se snížily o 3,6 % na 6,689 miliardy eur. Analytici dotázaní Reuters čekali v průměru čistý zisk 1,33 eura na akcii a tržby ve výši 6,992 miliardy. 

Shell
Druhá největší nestátní ropná společnost na světě podle tržní kapitalizace, společnost Royal Dutch Shell Plc, oznámila za druhé čtvrtletí nárůst čistého zisku o 5 % bez vlivů změn cen zásob na 7,9 miliardy dolarů díky vysokým cenám ropy. Čistý zisk po očištění o jednorázové položky meziročně stoupl na 7,8 miliardy dolarů v porovnání s 6,9 miliardy před rokem. Trh čekal výsledek 8,3 miliardy dolarů.

Starbucks
Americký řetězec kaváren Starbucks hospodařil ve třetím čtvrtletí svého fiskálního roku s čistou ztrátou 6,7 milionu dolarů, zatímco ve stejném období loni měl zisk 158,3 milionu USD. Jde o první čtvrtletní ztrátu za dobu, co má firma akcie na burze, tedy od roku 1992.

Ztráta na akcii činila jeden cent ve srovnání se ziskem 0,21 USD o rok dříve. Za ztrátou stojí náklady na zavíráním obchodů a restrukturalizaci, které se vyšplhaly na 0,17 USD na akcii. Bez nich by podnik měl na jednu akcii zisk 0,16 USD, ani to by ale nestačilo na splnění odhadů analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru čekali zisk na akcii 0,18 USD.

Celkové tržby se zvýšily o 9 % na 2,6 miliardy dolarů, což je rovněž slabší růst než se čekalo. Management snížil odhad zisku na letošní rok. Na příští rok ale firma potvrdila dosavadní výhled, takže kurz akcií vzrostl zhruba o 4 %. V poslední době akcie vytrvale oslabovaly právě kvůli nejistotě kolem dalšího vývoje. 

Tata
Čtvrtletní zisk největšího indického výrobce motorových vozidel Tata Motors, jenž nedávno získal britské luxusní značky Land Rover a Jaguar, klesl o 30 % na 3,26 miliardy rupií kvůli nepříznivému vývoji měnových kurzů a stoupajícím nákladům na suroviny.

Generální ředitel společnosti Ravi Kant uvedl, že automobilka se bude snažit ochránit své marže snižováním nákladů a zvyšováním prodejních cen. "Tento rok by se nepochybně pro toto odvětí mohl stát jedním z nejobtížnějších," řekl Kant.

Společnost Tata začátkem roku představila svůj superlevný osobní vůz Nano. Model by se měl prodávat za pouhých 2500 dolarů (necelých 40.000 Kč) a měl by být pro masový automobilismus v Indii podobným impulzem jako Volkswagen Brouk nebo Fiaty 500 a 600 v poválečné Evropě.

Telefónica

Španělská telekomunikační společnost Telefónica dnes reportovala pokles čistého zisku za první pololetí o 6,2 % na 3,593 miliardy eur, ale potvrdila celoroční výhled. Provozní zisk před odpisy a amortizací (OIBDA) se snížil o 1,3 % na 11,123 miliardy eur. Společnost potvrdila výhled, který předpokládá celoroční nárůst zisku OIBDA o 7,5 až 11 % a zvýšení tržeb o 6 až 8 % i přes zpomalující ekonomiku ve Španělsku, kde skupina generuje 40 procent jádrových výnosů. Výsledky firmy překonaly odhady trhu. Ten podle průzkumu Reuters čekal čistý zisk 3,328 miliardy eur a zisk OIBDA na úrovni 10,913 miliardy eur

Unilever
Druhý největší producent spotřebního zboží na světě, společnost Unilever, snížil ve druhém čtvrtletí zisk o 20 % a zklamal očekávání analytiků kvůli nákladům na snižování počtu zaměstnanců a vyšším cenám ropy. Čistý zisk klesl na 909 mil. eur z 1,14 mil. eur před rokem, zatímco analytici podle agentury Bloomberg očekávali 914,5 mil. eur. Společnost zopakovala, že letos plánuje vykoupit vlastní akcie za minimálně 1,5 mld. eur.

Tržby společnosti klesly o 1 % na 10,4 mld. eur, bez akvizic a kurzových pohybů však vzrostly o 6,8 %, a zrychlily tak svůj růst z 5,8 % před rokem, ale zpomalili ze 7,2 % dosažených v předchozím čtvrtletí. Analytici očekávali, že tržby ve 2Q vzrostou o 6,2 %.

Visa
Americká společnost Visa, která je největším vydavatelem platebních karet na světě, zvýšila ve třetím čtvrtletí svého fiskálního roku meziročně čistý zisk o 41 % na 422 milionů dolarů. Provozní výnosy se zvýšily o 17,5 % na 1,61 miliardy dolarů.

Zisk na akcii činil 0,51 USD. Bez započtení nákladů na spory, restrukturalizaci a další jednorázové položky činil zisk na akci 0,59 USD, což je nad analytiky odhadovanými 0,50 USD. Akcie firmy po zprávě zamířily vzhůru a připsaly si zhruba 2,5 %. "Visa nadále těží z globálního přesunu k elektronickým platbám," podotkl generální ředitel Joe Saunders. Objem transakcí ve čtvrtletí vzrostl asi o 19 %. 

Walt Disney
Americký zábavní gigant Walt Disney zvýšil zisk ve třetím finančním čtvrtletí o 8,5 % na 1,28 miliardy dolarů díky dobrým výsledkům svých televizních sítí a zábavního parku nedaleko Paříže. Celkové tržby společnosti stouply o 2 % na 9,24 miliardy dolarů.

Divize Media Networks, která má na starosti televizní sítě, zvýšila tržby o 8 % na 4,12 miliardy dolarů. Příjmy filmové divize se však propadly o 19 % na 1,43 miliardy dolarů, když výsledky snímku Letopisy Narnie: Princ Kaspian výrazně zaostaly za loňským úspěchem filmu Piráti z Karibiku: Na konci světa. Tržby divize zábavních parků stouply o 5 %. Tržby z prodeje spotřebního zboží vyskočily dokonce o 20 % díky květnovému převzetí obchodů Disney Stores v Severní Americe.


(Zdroj: Bloomberg, ČTK, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university