Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
HN: Firmy chtějí vyplácet prémie v eurech, aby ušetřily

HN: Firmy chtějí vyplácet prémie v eurech, aby ušetřily

07.08.2008 8:15
Autor: ČTK

Firmy chtějí vyplácet prémie v eurech, aby ušetřily. Podle dnešních Hospodářských novin (HN) podniky přišly s návrhem, podle něhož budou prémie závislé na aktuálním kurzu koruny k euru. Silná koruna tak může lidem snížit platy.

Topolánkova vláda se zavedením eura otálí, a tak české podniky začaly jednat po svém. Dělníkům chtějí v eurech vyplácet aspoň část platu. Exportéři tak reagují na silnou korunu, na níž letos tratí, uvedl deník. Aktuální kurz koruny k euru se nyní pohybuje kolem úrovně 24,00 Kč/EUR.

"Dopad v tržbách představuje za prvních šest měsíců roku částku převyšující 150 milionů korun," řekl HN Miroslav Bičiště z vedení strojíren Tos Varnsdorf. Proto teď s odboráři jedná o převodu části mzdy na eura. "První reakce jsou zatím pozitivní," dodal.

Na výplatních páskách sice bude celý plat v korunách, prémiová část však bude navázaná na aktuální kurz k euru. Když koruna posílí, prémie budou nižší. "A naopak, pokud koruna oslabí, zaměstnanci na tom vydělají," uvedl Pavel Juříček ze společnosti Brano, která také chce prémie počítat v eurech. Brano má v cizí měně 97 procent veškerých výnosů.

Tos, Brano i další firmy o tomto řešení debatovaly na půdě svazu průmyslu, a ten chce podobné kroky doporučit i ostatním českým firmám. "Je dobré do toho zainteresovat i zaměstnance, aby si uvědomili spoluzodpovědnost," říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Martin Jahn. Byla by to i jedna z cest, jak vývoj kurzu přiblížit lidem a vyvolat tak tlak na vládu, aby řekla jasné slovo k přijetí eura, míní šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl.

Odboráři ale podle HN nadšení nejsou. Výše platu pak bude pochopitelně jiná než dosud. Přenášet zodpovědnost na zaměstnance je neodůvodnitelné. Problémy mnohých firem navíc nejsou způsobeny jen kurzem a firmy se za posilující korunu pouze schovávají, míní Josef Středula z Odborového svazu Kovo. Doplnil, že o tomto návrhu mohou odbory s firmami diskutovat, ale podporovat ho nebudou.

Firmy, které doplácejí na tvrdou korunu, chápou výplatu v eurech i jako formu nátlaku na vládu. "Textilní průmysl, který 85 procent produkce exportuje, posilování koruny výrazně poškozuje. Výplaty v eurech ale nejsou řešením," řekl listu výkonný ředitel asociace textilního průmyslu Jiří Kohoutek. Dodal, že je to spíš apel na vládu, aby jasně řekla, odkdy počítá s eurem, aby se tak otupily spekulativní snahy.

Vicepremiér Jiří Čunek ve středu řekl, že by byl pro stanovení pevného data pro přijetí eura a že o tom chce nyní mezi členy vlády vyvolat diskusi. Premiér Mirek Topolánek však dal několikrát najevo, že se nechce žádným termínem přijetím eura vázat.

Plán platit dělníky v eurech se nelíbí ani právníkům, které oslovily HN. Podle nich by u prémií, na které má zaměstnanec právo, bylo přenášení kurzového rizika na zaměstnance porušením zákoníku práce.

Podle deníku to chce dát do pořádku ministr práce Petr Nečas. "Připravujeme novelu zákona o mzdách, podle níž bude možné platit zaměstnancům mzdy i v eurech. Bude to však pouze na základě dohody mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Novela by měla začít platit v roce 2010," uvedl Nečas.

V cizí měně jsou už placeni někteří manažeři, jejich odměny jsou ale řešeny formou manažerských smluv a vymykají se zákoníku práce, napsaly dnešní Hospodářské noviny.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data