Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vobruba: Orco kvůli situaci na trhu zásadně zpomalilo expanzi

Vobruba: Orco kvůli situaci na trhu zásadně zpomalilo expanzi

11.08.2008 15:23
Autor: ČTK

Developerská společnost Orco zásadním způsobem zpomalila další expanzi. Nákupy nových projektů již nejsou tak časté jako v minulosti, přístup k novým penězům z veřejného trhu se ztížil. Orco tak musí financovat další rozvoj z prodejů nemovitostí a projektů. V rozhovoru pro ČTK to dnes řekl viceprezident Orco Property Group Aleš Vobruba.

"Během první poloviny roku jsme akvizic dělali minimum," uvedl Vobruba. Ani výhled do nejbližší budoucnosti podle viceprezidenta neskýtá naději na obrat v zásadním zvolnění nákupního tempa. "Akviziční činnost bude podstatně nižší. Pokud nějaké akvizice například letos budeme provádět, půjde opravdu o projekty velmi, velmi ziskové," uvedl Vobruba. "Asi v tuto chvíli nebudeme provádět běžné akvizice pozemků na další development," dodal.

Úplné zastavení nových nákupů ale podle Vobruby nenastane. Hledáček Orca je prý dlouhodobě zaměřen na několik možných akvizic, jejichž realizace však může trvat ještě několik měsíců.

Ve financování dalších případných akvizic se chce Orco údajně spoléhat především na vlastní zdroje. Proto se firma rozhodla začít prodávat nemovitosti z portfolia. Je to prý součást strategie firmy, která si už ve druhé polovině loňského roku uvědomila, že nebude snadné získat z veřejného trhu nové peníze na projekty. "Právě z prodejů nazrálých aktiv budeme financovat další akvizice a rozvoj současných projektů," řekl Vobruba.

Firma ve čtvrtek oznámila, že dokončila prodej nemovitostí a projektů za 100 milionů eur, tedy asi za 2,4 miliardy korun. Analytici České spořitelny se domnívají, že kvůli zhoršeným podmínkám financování bude muset firma prodat nemovitosti až za 12 miliard korun. Celková hodnota portfolia firmy se pohybuje kolem 60 miliard korun.

Vedle potíží se získáváním nových peněz na projekty firma čelí od minulé středy již druhému snížení ratingu během krátké doby. Orco má podle Vobruby totiž více developerských projektů, než ratingové agentury předpokládaly. Agentury prý původně očekávaly, že Orco bude mít větší podíl hotových projektů, které již přinášejí nájem. "My jsme šli dlouhodobě jiným směrem," řekl Vobruba. "Samozřejmě, že rating odráží i náladu na světovém finančním trhu," dodal.

Banky nyní v souvislosti se světovou finanční krizí požadují po developerech větší zajištění projektů v podobě zvýšeného podílu vlastních zdrojů nebo větší míry předem sjednaných nájmů. "Z toho pramení snížení ratingu, protože Orco směřuje k většímu podílu developmentu," řekl jeden ze šéfů Orka.

Ratingová agentura však zároveň podle Vobruby čerpá informace z větší části pouze z veřejných zdrojů. "Myslíme si, že nezná dopodrobna naše projekty, nebo se aspoň o ně u nás nikdy nezajímala," podotkl. "Myslíme si, že ten jejich názor není úplně přesný," dodal.

Mezi největší aktuální projekty firmy patří výstavba bytového a kancelářského komplexu v pražských Bubnech za více než 70 miliard korun. Zabezpečení jeho financování však podle Vobruby ještě není na pořadu dne. "Velké peníze začneme potřebovat až v okamžiku, kdy na Bubnech začneme stavět, a to tedy bude ještě nějakou dobu trvat," vysvětlil viceprezident.

Orco Property Group působí na středoevropském realitním trhu od roku 1991. Akcie lucemburské společnosti se obchodují na burzách v Praze, Varšavě, Budapešti a Paříži.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university