Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OPEC - Alžírský ropný ministr: K omezení produkce nejspíš nepřistoupíme

OPEC - Alžírský ropný ministr: K omezení produkce nejspíš nepřistoupíme

09.09.2008 9:00
Autor: 

VÍDEŇ (MEDIAFAX) - Ropný ministr Alžírska Mohammed Abdullah Al-Aleem si nemyslí, že by OPEC během své 149. konference ve Vídni vydal rozhodnutí k omezení těžby ropy. Řekl to v pondělí pro agenturu Mediafax Mohammed Abdullah Al-Aleem.

"Přestože je na trhu více ropy, než jaká je poptávka, nemyslím si, že by OPEC sáhnul k tomu, aby omezil produkci," řekl těsně po svém příjezdu do sídla OPEC ropný ministr Kuvajtu Mohammed Abdullah Al-Aleem. Reagoval tak na spekulace, podle nichž se OPEC možná rozhodne k omezení své produkce ropy.

Íránský ropný ministr Gholámhosejn Nozarí po svém pondělním příletu do Vídně totiž prohlásil, že trh je ropou přezásobován, a na tuto změnu je třeba reagovat. Analytici se však nejvíce kloní k variantě, že OPEC neoficiálně sníží svou produkci a vyčká do svého prosincového zasedání na reakci trhu. Tento krok může podniknout tak, že například Saudská Arábie, která produkuje přibližně třetinu těžby všech zemí OPEC, nebude nadále těžit ropu nad své limity. Cena barelu ropy se v minulém týdnu výrazně přiblížila zlomové hranici 100 dolarů za barel, což je podle analytiků psychologická hranice vyžadující zásah.

Na druhé straně však země OPEC vnímají slábnoucí globální růst, který by snížením produkce nejspíš ještě zpomalili. "Světový hospodářský růst zpomaluje, a i to je důvod, proč si myslím, že zásah v podobě omezení produkce ropy není ještě zapotřebí," řekl Al-Aleem.

V pondělí večer se v hlavním sídle organizace sešla správní dohledová subkomise, která byla složená z delegací Íránu, Kuvajtu, Nigérie a sekretariátu OPEC. Ta doporučí na úterním plenárním zasedání schválení buď udržení současných limitů produkce, nebo jejich možnou změnu. Přestože žádný z účastníků pondělního setkání se nevyjádřil ve prospěch změny či udržení standardů, v kuloárech se hovoří, že se žádné omezení produkce nechystá. "Bez komentáře," odpověděl však na přímou otázku pro agenturu Mediafax Chakib Khelil, prezident organizace OPEC a alžírský ministr energetiky. Ve stejném duchu pak reagoval i íránský ministr Nozarí. Definitivní odpověď tak bude známa až v noci na středu.

OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu) je sdružení 13 významných exportérů ropy, kteří jednají ve shodě v oblasti koordinace produkčních kvót či stanovení exportních cen ropy. Organizace byla založena v roce 1960 v Bagdádu.

Během pondělního obchodování dosáhla cena barelu ropy standardu WTI 109,12 dolaru, svého historického maxima dosáhnul barel ropy 11. července, když se vyšplhal na 147,27 dolaru za barel.

MediaFax


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:33Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data