Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Ministři OPEC dohodli překvapivé snížení těžby, ceny ropy stouply

ČTK: Ministři OPEC dohodli překvapivé snížení těžby, ceny ropy stouply

10.09.2008 8:20
Autor: ČTK

Vídeň (ČTK) - Ministři Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se po noci plné dohadování nečekaně rozhodli snížit celkový těžební limit a omezit skutečnou produkci ropy o zhruba půl milionu barelů denně. OPEC se rozhodla vrátit ke stropu ze září 2007, tedy k úrovni 28,8 milionu barelů denně, a vyzvala členy, aby začali své kvóty více dodržovat. Ceny ropy na rozhodnutí reagovaly vzestupem o zhruba jeden dolar.

Nový těžební limit nahrazuje dosavadní strop 29,67 milionu barelů denně, vedle snížení produkce je v něm však také započítán odchod Indonésie z kartelu a přijetí Angoly a Ekvádoru. Prezident OPEC Šakíb Chelíl na tiskové konferenci oznámil, že v konečném výsledku znamená rozhodnutí omezení těžby o 520.000 barelů denně.

Chelílův odhad omezení těžby je založen na skutečné produkci, nikoli na stanovených limitech. Odhaduje se, že OPEC v poslední době těžil zhruba 790.000 barelů nad dohodnutým limitem, protože Saúdská Arábie, největší vývozce ropy na světě, v červenci v reakci na rekordní ceny výrazně zvýšila produkci.

Rozhodnutí bylo překvapivé, protože ministři se před úterní schůzkou vesměs klonili k tomu, aby celková těžební kvóta zůstala zatím zachována. Uváděli přitom, že nabídka s poptávkou jsou nyní v rovnováze. Se zachováním těžby se zdáli být smířeni i "jestřábi" jako Írán a Venezuela, kteří většinou prosazují kroky vedoucí k co nejvyšším cenám.

Ministři však také vyjadřovali obavy z budoucího přebytku ropy na trhu. Musel je také znepokojit prudký pokles cen, které z červencového maxima nad 147 dolary za barel klesly k nynější úrovni kolem 100 dolarů a těsně před schůzkou dokonce ropa Brent sestoupila pod 100 dolarů. Část poklesu posledních dvou měsíců byla sice projevem splasknutí spekulační bubliny na trhu komodit po prudkém růstu kurzu dolaru, zčásti však byl pokles motivován snižováním poptávky ve vyspělém světě, kde i kvůli drahé ropě výrazně ochabuje ekonomický růst.

Prezident Chelíl před schůzkou upozornil, že situace na trhu se bude pro producenty ropy zhoršovat, a naznačil tak, že by OPEC měl do konce roku přikročit k omezení těžby. "Do konce roku budeme mít přebytek nabídky," řekl Chelíl. Budoucí přebytek ropy na trhu odhadl na půl milionu až 1,5 milionu barelů denně.

Cena americké ropy v noci nejprve klesla až o dolar, po rozhodnutí OPEC však ztráty smazala a začala růst. Ráno v Asii byla asi půl dolaru nad úterním závěrem a barel ropy stál kolem 103,75 dolaru. Severomořská ropa Brent, která v úterý poprvé od počátku dubna sestoupila pod 100 dolarů, oživila ke 101 dolarům.

Analytici uvádějí, že kartel vyslal trhům jasný signál určující neformální cenové minimum. "Rozhodně to ukazuje, že OPEC se nebojí bránit úroveň 100 dolarů," řekl agentuře Reuters Jonathan Kornafel z firmy Hudson Capital Energy.

Někteří analytici však vyjadřují pochyby, zda bez detailního rozpisu nových kvót pro jednotlivé země se snížení těžby uskuteční v tom rozsahu, jak OPEC plánuje. Někteří také označili omezení těžby za mírné, vzhledem k tomu, že existují silná rizika poklesu světové poptávky. "Nemyslím si, že toto snížení může na ropném trhu zastavit trend poklesu," řekl Susumu Ogasawara z tokijské Ace Koeki.

Kvůli oslavám muslimského svátku ramadán se schůzka konala až v nočních hodinách. Zasedání je prvním pravidelným setkáním ministrů OPEC od března. Další schůzka OPEC se bude konat v prosinci v Alžíru


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data