Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Koruna se znovu stává bezpečným přístavem

Koruna se znovu stává bezpečným přístavem

08.10.2008 11:03

Česká koruna se v posledních hodinách stává opět bezpečným přístavem pro zahraniční investory. Z volatility pohybů je patrné, že velcí hráči buď stahují zpět eura nebo dolary z důvodu nedostatku likvidních prostředků,

Pokračování článku je dostupné jen klientům placených služeb Patria Plus / Investor Plus případně uživatelům platformy Patria Direct. Pokud jste klientem těchto služeb, potom je nutné se Přihlásit.

Patria Plus / Investor PlusV rámci placeného informačního servisu získáte přístup ke kompletnímu zpravodajství www.patria.cz bez jakýchkoliv omezení. Veškeré zprávy, komentáře a horké zprávy jsou zobrazovány terminálovou metodou (bez nutnosti obnovovat stránku) bez zpoždění a v plné verzi. 

Nejen zpravodajství, ale i další služby získáte v Patria Plus / Investor Plus - sms a e-mailové zpravodajství, data z finančních trhů v reálném čase, kompletní analytický servis, rozsáhlé databáze časových řad ke stažení, prognózy vývoje a valuace, ekonomické fundamenty, nástroje a kalkulátory... více


Váš názor
  • Zjednodušení
    08.10.2008 17:11

    Jako přibližné srovnání je to vtipné - to ano :), ale na druhou stranu je dobré upozornit, že Island od roku 2006 bojuje s deficitem běžného účtu a to na úrovni 25% HDP. Tolik opravdu nemáme ;) Nehledě na strukturu tohoto dluhu, který je (byl) v případě Islandu tvořen 90% právě třemi lokálními bankami. Zadlužení bylo v roce 2007 přibližně 200% jejich HDP. To je opravdu hazard, který nemohl v dnešních dnech zůstat bez odezvy. Souhlasím ale s Vámi, že i česká koruna je velkými hráči dobře ovlivnitelná i když množství "volných" peněz oproti několika letům zpět, kdy začalo posilování koruny, je značně omezeno probihající krizí. Hezký den.
    Oldřich Myslivec - Patria
    • Re: Zjednodušení
      09.10.2008 7:13

      Samozřejně je tu lehká nadsázka nicméně představa, že korunu ovládáme vlastními silami (ČNB...) a termín přijetí € zvolíme až to bude pro nás výhodné je naivní zejména s ohledem na fakt, že banky v ČR nevlastní české subjekty. Samozřejmě příjmy z konverze jsou jejich vítaným zpestřením jídelníčku, tak proč se nechat ochudit o dezert a tak analytici bankami placení budou stále tvrdit - odklad € je pro nás výhodný a politici pod vlivem bankovní lobby budou tvrdit to samé. Kurzové Výkyvy o několik procent během dne je výhodný pro koho ?
      OH
      • když byl USD 26
        09.10.2008 8:12

        a rychle se srovnal na 22 , asi tak před 2-3 lety, byl to šok. Dnes je na 17 a nedávno byl za 15kč. Nikdo nic neudělal a asi to nikomu /ČNB/ zásadně nevadilo, až na pár bezzubých prohlášení exportérů. Takže výkyvy nikomu nevadí ani zásadně neublíží. Tak proč ne ?
        TBA
        • Re: když byl USD 26
          09.10.2008 9:32

          Ne opravdu se nic neděje, exporéři přišli o několik stovek miliard na kurových ztrátách, přesouvají výrobu jinam, já konkrétně do Indie. Spousta lidí přichází o práci, nedávno jeden ředitel textilky propouštění neunesl a zastřelil se. Skutečně nic se neděje, jen výrobky z česka meziročně podražili na zahraničních trzích o 20 % a staly se neprodejnými. Teď se našel viník - krize, ale vše je na postupu jen k lepšímu již o pár měíců dříve. Ti o pracně budovali firmy po řadu let najednou z ničeho nic jdou pod kytičky, stávací kontrakty jsou ztrátové a přichází o nové kontrakty, proč ne. Neděje se opravdu nic? Nějaké inovace, vývoj, výzkum , vše jde stranou, jde o přežití.
          OH
  • Bezpečný přístav
    08.10.2008 12:53

    Česko - ve světovém měřítku jedno větší město s 10 mil obyvatel nebo Island jedno menší město s 300 tisíci obyvatel - to byl taky bezpečný přístav. Stačí když si trochu silný hráč mírně dupne a je po přístavu
    OH
Aktuální komentáře
10.05.2024
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university