Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Optimismus na globálních trzích pomohl forintu... a další devizové zprávy

Optimismus na globálních trzích pomohl forintu... a další devizové zprávy

15.10.2008 9:52
Autor: 

Koruna v úterý i nadále profitovala z opatření přijatých v eurozóně na konsolidaci bankovního systému, která dodala na trhy alespoň dočasně důvěru. Nicméně zisky české měny nebyly nijak dramatické a koruna se po celou seanci držela nad technickou bariérou 24,50 EUR/CZK.

Dnes bude koruna opět závislá na náladě na globálních trzích. Z českých dat budou zveřejněny maloobchodní tržby, které zřejmě neukáží nijak příznivá čísla, ale na devizový trh by vliv mít neměly. Domníváme se, že pondělní a úterní optimismus z trhů již vyprchává, což by mělo hrát spíše v neprospěch koruny.

Dolar v úterý oslabil spolu s poklesem krátkodobých dolarových sazeb, které reagovaly na opatření některých centrálních bank ohledně přísunu likvidity. Oslabení dolaru nezabránilo ani zveřejnění indexu ZEW, který ukázal, že pokles podnikatelské nálady v říjnu byl vyšší, než se původně očekávalo. Zdá se, že devizový trh v současné době na statistiky příliš nereaguje a pohyby na kurzu dolaru vůči euru se odvozují od toho, jaká nálada na trhu převáží ve vnímání současné finanční krize. Nicméně i když se dolar během seance krátce dostal až za bariéru 1,375 EUR/USD, odpoledne se trend obrátil a dolar se vrátil zpět k otevíracím hodnotám okolo 1,365 EUR/USD.
 
Dnes je na programu několik zajímavých statistik, ale do jaké míry budou schopny ovlivnit dění na trzích, je otázkou. Nejzajímavější bude inflace v eurozóně, maloobchodní tržby v USA a také výsledky hospodaření za 3. čtvrtletí několika významných společností jako je JPMorgan nebo Wells Fargo. Domníváme se, že trh by mohl reagovat v případě, že některá data budou horší, než se očekává. To by mohlo znovu přinést vyšší averzi k riziku a zapříčinit oslabení eura. 

Zlotý v úterý oslabil, po úvodních EUR/PLN 3,545 uzavíral na 3,4825, když polská měna při nízkých objemech využila ještě příznivé nálady na rizikovější aktiva. Obavy z dopadu globální finanční krize ale nutí centrální banku, aby na mimořádném zasedání představila zástupcům lokálních bank plány měnové politiky pro příští rok. Polská vláda také slibuje, že do konce října připraví „jízdní řád“ přechodu na společnou měnu.

Dnes bude pozornost soustředěna na vývoj mezd jako jednoho z ukazatelů inflačních tlaků. Na globálních trzích pak dochází ke korekci vývoje začátku týdne a to by pro zlotý stejně jako pro českou korunu mělo být spíše negativním znamením.

Optimismus na globálních trzích pomohl forintu, který v úterý posílil a krátce se dostal až pod 250 EUR/HUF. Nicméně ke konci seance se trend otočil a při offshore obchodování forint veškeré předchozí zisky vymazal. Vyšší než očekávaný pokles zářijové inflace ráno podpořil zisky forintu, ale hlavním hybatelem je v současné době bezesporu sentiment na trhu.

Znovu se ukazuje, že forint je nejzranitelnější měnou v regionu, proto se domníváme, že i nadále bude záležet hlavně na vývoji na světových trzích, kam kurz maďarské měny bude směřovat, nicméně v každém případě bude velmi volatilní.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data