Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zamrazilová (ČNB): Neodvedu si představit další snížení sazeb až na 2 %

Zamrazilová (ČNB): Neodvedu si představit další snížení sazeb až na 2 %

14.11.2008 15:57

Členka bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová si nyní nedokáže představit, že by podpořila pokles sazeb o dalších 75 bazických bodů. „V současné době si nedovedu představit tak chmurný scénář, který by mne donutil zvednout ruku pro další snížení repo sazby na 2 %,“ uvedla dnes Zamrazilová pro server www.patria.cz.

Zamrazilová je podle vlastních slov dlouhodobě a za normálních podmínek zastáncem postupných změn měnové politiky, ale současná situace je podle ní zcela výjimečná. „Faktory, které ovlivňují domácí inflaci jedou v posledních týdnech značnou rychlostí protiinflační jednosměrnou,“ uvedla dnes členka bankovní rady ČNB.

Zamrazilová na posledním jednání o sazbách chyběla, a tak nemohla položit expertům ČNB otázky, které by podle ní byly pro její rozhodování klíčové, přesto nevylučuje, že by se nakonec přiklonila ke snížení sazeb o 75 bps. „Na zasedání bych byla šla s předběžným rozhodnutím mírnějšího snížení sazeb, nicméně nemohu vyloučit, že by mne odpovědi a diskuse posunuly až ke cutu o 75 bps,“ vysvětlila Zamrazilová.

„I když nastala korekce předchozího posilování, myslím, že kurz koruny je stále ještě nad hodnotami, které by odpovídaly fundamentům, meziroční posílení vůči EUR je stále nad 10 %. Fundamentálně podložené hodnoty kurzu vidím v současné době mezi 26 a 27 CZK/EUR, v příštím roce mezi 25 a 26 CZK/EUR,“ odpověděla Zamrazilová na otázku Patrie Online ohledně situace na devizovém trhu. Prognóza ČNB vidí kurz české koruny za rok pod hladinou 24 CZK/EUR, což je podle vyjádření Zamrazilové stále nad fundamentálně podloženými hodnotami. „Myslím, že je to celkem realistická vize ačkoli předpověď kurzu je zatížena mimořádně vysokou nejistotou, riziko vidím ve vyšší apreciaci,“ zhodnotila prognózu ČNB na kurz koruny v příštím roce členka bankovní rady.

Fakt, že ČNB hodlá nově prognózovat i kurz koruny Zamrazilová nevidí jako průlomový a neobává se, že by tato prognóza mohla mít determinační dopad na devizový trh. „ČNB vždy brala v úvahu i vývoj koruny , pouze jeho prognózu explicitně nepublikovala, ve zprávách o inflaci byl obvykle verbální popis očekávaného vývoje kurzu. Analytici si tak celkem snadno mohli odečíst, jaký kurz je zhruba očekáván, a proto nemyslím, že by explicitní zveřejnění prognózy mohlo mít na trh výraznější dopad,“ uvedla Zamrazilová.

Situace na dluhopisovém trhu se podle Zamrazilové pozvolna uklidňuje, ale zatím je podle členky bankoví rady ČNB předčasné mluvit o návratu k úplnému "normálu“. „Současná situace má silný psychologický rozměr, zásadní je aby se na mezibankovní trh navrátila důvěra, pro níž by měl fundamentální stav našeho finančního sektoru představovat dostatečnou oporu.“ Česká národní banka od poloviny října zahájila novou dodávací repo operace využívající jako zástavu české státní dluhopisy, aby tak podpořila špatně fungující domácí trh s dluhopisy. K dosavadní úspěšnost této nové operace Zamrazilová uvedla: „Neměli jsme konkrétní představu týkající se např. objemu dodávané likvidity, brali jsme to jako opatření, které mělo přispět k oživení trhu, což se již částečně děje.“


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university