Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
K zájmu o americké dluhopisy přispěl včerejší projev členky Fedu… a další zprávy z trhů dluhopisů

K zájmu o americké dluhopisy přispěl včerejší projev členky Fedu… a další zprávy z trhů dluhopisů

02.07.2009 10:58
Autor: 

Americká výnosová křivka začátkem nového měsíce zestrměla, výnosy na kratším konci ztratily přes 7 bps a nepatrně posílily na konci delším. Růstu zájmu o dluhopisy pomohly sice spíše slabší statistiky, zvláště pak vyšší úbytek pracovních míst v soukromém sektoru, hlavní impulz ale dodala členka Fedu J. Yellen, podle níž zůstanou sazby blízké nule delší dobu, a to možná i několik let. Delší splatnosti ovlivnily obavy z inflačních tlaků a z dalších emisí dluhopisů, jejichž objemy budou zveřejněny dnes.

Dnešek pokračuje zveřejněním dalších důležitých čísel. Největší význam se zpravidla přikládá payrolls, po dvou obdobných číslech (žádosti o podporu a včerejší pokles míst v soukromém sektoru) lze ale sotva čekat výrazné zlepšení. Také očekávaná nezaměstnanost na 9,6 % bude nejvyšší za posledních 26 let. Dnešní obchodování pak začíná poklesem futures a opening calls na akcie, v asijském obchodování Treasury začaly korigovat včerejší růst. To by mohlo pokračovat až do odpoledních čísel, jejich slabé hodnoty by mohly pokles cen dluhopisů zastavit. Během dne také budou oznámeny objemy 3 a 10letých dluhopisů emitovaných příští týden. Zítra je ale v USA svátek, a konec obchodování by tak měl být klidnější.

Evropské dluhopisy ve středu posílily na kratším a oslabily na delším konci. Změny ale nebyly velké, růst výnosů na delším konci nedosáhl ani 3 bps. Vyšší německé maloobchodní tržby a vyšší index nákupních manažerů eurozóny obrátily pozornost investorů spíše k akciovým trhům. Navíc i aukce německého 10letého bundu v objemu 5 mld. € iniciovala poptávku jen za 6,33 mld. €.

Hlavní dnešní událostí bude zasedání ECB. Změny sazeb se nečekají, spíše by mohly být zveřejněny některé nestandardní kroky banky, minimálně podrobnosti o odkupech dluhopisů. Do té doby bude sotva zájem měnit pozice. Optimističtější komentář J. C. Tricheta by pak mohl dluhopisy oslabit.

Česká výnosová křivka včera vzrostla po celé délce a zestrměla. Prakticky bez vlivu zůstal nižší rozpočtový deficit, silnější koruna pak stačila jen brzdit růst výnosů na kratším konci křivky. Výroky premiéra Fišera o tom, že letošní deficit bude nejméně 150 mld. a rostoucí škody ze záplav a snad i korekce předešlého poklesu výnosů tak byly zřejmě hlavními impulzy poklesu cen dluhopisů.

Dnešek je bez čerstvých čísel. Silnější koruna a včerejší růst výnosů by měly české papíry při růstu očekávání, že ČNB sníží sazby, dnes zatraktivnit a poslat dolů výnosy po celé délce křivky. 

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby -> Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data