Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důvěra podnikatelů i spotřebitelů v českou ekonomiku se opět zvýšila

Důvěra podnikatelů i spotřebitelů v českou ekonomiku se opět zvýšila

28.12.2009 10:57
Autor: 

Důvěra v domácí ekonomiku se v prosinci opět zvýšila. Souhrnný indikátor důvěry se podle dnešních údajů Českého statistického úřadu meziměsíčně zlepšil o 2,1 bodu, a to vlivem zvýšení důvěry spotřebitelů i podnikatelů. Mezi podnikateli důvěra meziměsíčně vzrostla v průmyslu, stavebnictví i ve vybraných službách. Ve srovnání s nízkou hodnotou v prosinci 2008 je souhrnný indikátor důvěry o 6 bodů vyšší.

důvěra 12_09


Indikátor důvěry podnikatelů se v prosinci oproti listopadu zvýšil o 2,3 bodu. Mezi podnikateli se důvěra zvýšila v průmyslu, ve stavebnictví i ve službách, naopak v obchodě se meziměsíčně snížila. Důvěra podnikatelů je v meziročním srovnání o 3,9 bodu vyšší.
V průmyslu se v prosinci hodnocení současné celkové ekonomické situace oproti listopadu zlepšilo. Hodnocení celkové i zahraniční poptávky se zlepšilo také. Zásoby se podle mínění respondentů snížily. Pro příští tři měsíce se oproti listopadu mírně zlepšila očekávání respondentů ohledně vývoje výrobní činnosti i zaměstnanosti. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou vyšší než v listopadu. Celkově se důvěra v průmyslu v prosinci meziměsíčně zvýšila o 4 body a oproti nízkým hodnotám v minulém roce je o 17 bodů vyšší.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v prosinci oproti minulému měsíci zvýšilo. Hodnocení celkové poptávky se nezměnilo. Pro příští tři měsíce respondenti předpokládají ve srovnání s listopadem mírné zlepšení vývoje stavební činnosti i zaměstnanosti. Respondenti odhadují zajištění práce zakázkami na 8,6 měsíce. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou vyšší než v listopadu, pro období příštích šesti měsíců jsou stejná. Celkově se důvěra ve stavebnictví meziměsíčně zvýšila o 2,5 bodu a je o 24,5 bodu nižší než před rokem.

V odvětví obchodu se v prosinci ve srovnání s listopadem zhoršilo hodnocení současné ekonomické situace. Zásoby se podle mínění respondentů v prosinci nezměnily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou nižší než v listopadu. Po listopadovém zlepšení se důvěra v obchodě vrátila na říjnovou úroveň (v prosinci oproti listopadu klesla o 3,7 bodu) a v meziročním srovnání je o 13 bodů nižší než v prosinci 2008.

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů v prosinci ve srovnání s listopadem zlepšilo hodnocení současné ekonomické situace. Hodnocení poptávky se snížilo, její očekávání pro příští tři měsíce mírně vzrostlo. Očekávání celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou vyšší než v listopadu. Celkově se důvěra ve vybraných odvětvích služeb oproti minulému měsíci zvýšila o 1 bod a je o 6 bodů nižší než před rokem.

Indikátor spotřebitelské důvěry se oproti minulému měsíci zvýšil o 1,2 bodu, ve srovnání s nízkými hodnotami roku 2008 je o 14,2 bodu vyšší. Ze šetření mezi spotřebiteli v prosinci vyplynulo, že pro příštích dvanáct měsíců očekávají mírné zlepšení celkové ekonomické situace a zhoršení své finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v prosinci oproti minulému měsíci snížil. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se zvýšil.

(Zdroj: ČSÚ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m